Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Над 40 хиляди ученици в 376 неделни училища извън България честват 24 май

Над 40 хиляди ученици, които учат в общо 376 неделни училища извън  България и в двете държавни училища - в Прага и Братислава, празнуват 24 май. Заради пандемията от коронавирус честванията на повечето места не са присъствени, но навсякъде са насители с изключителна емоция заради връзката с България.
Когато родолюбието не е формално, не е плакатно и не е за един ден, а е усилие всеки ден за тези над 2000 учители, това наистина е празник в сърцето, каза в интервю за Радио Кърджали Наталия Михалевска, директор на дирекция "Образование на българи зад граница" в Министерството на образованието и науката.
Прояви и събития за 24 май са организирани в целия свят, където има български училища. Децата от Турция, Финландия, Португалия, Малта, Хърватия, Шотландия, Кувейт, Швеция, Мароко няма да могат да празнуват събрани заедно, а с видеопослания. В Одеса ученици от неделното училище  и генералният консул поднасят цветя на паметника на братята Кирил и Методий в двора на Одеския национален университет. В щата Илинойс, Чикаго, провеждает традиционно шествие. В Италия още на 22 май български ученици посетиха катедралата "Свети Петър", където отдадоха почит на светите братя в параклиса. Във Великобритания представител на дипломатическата мисия  са инициатори на конкурс за есе за гимназисти, посветен на нашата писменост и език. В Торонто след миналогодишния конкурс, посветен на четенето, българската общност сега провежда конкурс под мотото  "Пишем на български". Интересни и любопитни инициативи са организирани и в Молдова, Австрия, Германия, разказа Наталия Михалевска.
Все повече навлиза елемента на взаимопомощ и партньорство между българските неделни училища в чужбина и българските училища в страната ни, смята Михалевска. Новата тенденция е част от последиците на онлайн обучението.
Цялото интервю на Петя Тенева с Наталия Михалевска може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още

Коронавирусът в България - овладян, но не и обезвреден

Третата вълна на пандемията от коронавирус в България е овладяна и си отива според здравните власти. И днес процентът на заразени е нисък - положителни са 1.3 на сто от общия брой направени тестове. Няма нови случаи в девет области, включително и Кърджали. Отчита се спад на новозаразените и спад на смъртността, расте и броят на ваксинираните. Можем..

публикувано на 31.05.21 в 18:25

Пепа Петрова: Образованието и културата на един народ поддържат силата му

24 май е празник на българската идентичност, на националния дух и съзнание, където и да се намира човек по света. Нашите сънародници в чужбина знаят това най-добре и може би затова с плам, вдъхновение и самоотверженост българските неделни училища по света работят, за да запалят и запазят искрата на българщината и в децата. Едно от тези училища е..

публикувано на 24.05.21 в 17:53

Кремена Георгиева: Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината

Казват, че Родината е навсякъде, където се съхраняват историческата памет на един народ, на неговите личности и герои. Българските училища в чужбина са онези стотици малки Българии, които съхраняват и предават народната памет и самосъзнание на бъдещите поколения. Така е и в британската столица Лондон, където, в училище Звънче като учител работи..

публикувано на 24.05.21 в 17:22

Абитуриентката Ивелина Филипова: Балът не е толкова суета, колкото емоция

В края на май, както е обичайно, идват абитуриентските балове . Пространството на паметника на Васил Левски в Кърджали се изпълва о т млади хора, облечени с най-хубавите си дрехи, с усмивки и цветя в ръце. Преди това обаче са матурите . Какви са вълненията на зрелостниците, успяха ли да се зарадват, че завършват и притесняват ли ги пандемичните..

обновено на 19.05.21 в 18:36
Валентина Михайловская и д-р Олга Михайловская - на гости в

Преживялата ВСВ Валентина Михайловская: Никога повече война!

Да пиеш вода от локва, пълна с кръв, да не бива да пазиш с тяло децата си от бомбите, за да не умреш преди тях и да ги оставиш на произвола на съдбата, бебето в люлката да спаси всички обитатели на къщата, без дори да подозира. Това са само част от спомените, които пази дълбоко в съзнанието си Валентина Михайловска, една руска жена, преживяла ужаса..

публикувано на 16.05.21 в 17:01
Снимката е от втория рожден ден на Радиото

Екипът: Рецептата е любовта. Най-доброто предстои

За петия рожден ден на Радио Кърджали част от екипа гостува в предаването "На чаршията, в чата". Върнахме се в спомените назад. Припомнихме си началото, трудностите, забавни моменти, гафове, които няма да забравим. В края всеки описа своето виждане за идните пет години на Радиото. Чуйте: Петя Тенева Началото..

публикувано на 12.05.21 в 22:07

Сейнур Мюмюн: За да си медицинска сестра, освен всичко друго трябва да имаш и едно голямо милосърдно сърце

За да си медицинска сестра, освен всичко друго трябва да имаш едно голямо милосърдно сърце. Това коментира Сейнур Мюмюн, главната сестра на многопрофилната болница в Кърджали по повод Деня на сестринството. На Международния ден на сестринството в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" организират скромна церемония. Заради пандемичната обстановка, тя ще бъде в тесен..

публикувано на 12.05.21 в 13:31