Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кремена Георгиева: Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината

Снимка: снимка: архив

Казват, че Родината е навсякъде, където се съхраняват историческата памет на един народ, на неговите личности и герои. Българските училища в чужбина са онези стотици малки Българии, които съхраняват и предават народната памет и самосъзнание на бъдещите поколения. Така е и в британската столица Лондон, където, в училище Звънче като учител работи Кремена Георгиева от Кърджали. За всеотдайната й работа тази година колективът на училището я номинира за националната награда "Неофит Рилски", която Министерството на образованието връчва на отличени педагози.

За децата в Англия 24 май е ден като всички останали. Да почувстват, че е празник, зависи от нас, учителите. Ние полагаме големи усилия, а децата са като цветята, те усещат нашето вълнение и показват най-красивите си цветове, каза в интервю за Радио Кърджали Кремена Георгиева. Опитвам се да обясня на децата, че трябва да обичат своя език, култура, да не отразяват чуждата светлина, а да светят със своя собствена. Това ги прави различни, уникални, категорична е тя. Според нея най-голямото ни богатство е да запазим себе си.

Тази година 24 май е по-различен в българското неделно училище, тържеството ще е обрано, по стаите, по класове. Кремена Георгиева разказва, че с учениците от 7 до 12 клас са подготвили и изненада за децата, които напускат училището и Англия, за да се приберат със семействата си в България. Взели сме тениски и учениците ще нарисуват за спомен дъга, която е символ на надеждата. Всеки ще напише на другите своето послание и пожелание за бъдещето, казва Кремена Георгиева. Според нея расте броя на семействата и децата, които избират да се върнат в България. Не знам дали това е носталгия. Може би е дошло времето да се върнат в дома си, защото за тях домът е в България, казва Кремена.

Тя описва работата си в българското неделно училище като огромно удоволствие, което държи силна връзката й с България. Според нея е тъжно, че много семейства в Лондон късат тази връзка, като отказват да говорят с децата си на български в семейството. Затова е убедена, че училищата са малки храмове на българщината.

Тази година е номинирана за наградата "Неофит Рилски" на МОН, която се връчва на изявени педагози на 24 май. За мен номинацията на колегите означава, че си върша добре работата, смята Кремена Георгиева. 

Пожеланието й към българите зад граница да запазят езика, колкото и да е трудно. 

Цялото интервю на Станислава Георгиева с Кремена Георгиева може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още
Иво Георгиев

"Мистичните Родопи" на Иво Георгиев - родописи от душата на планината

Омайни гледки, планински маршрути, древни мегалити, непристъпни светилища, пейзажи, които пълнят душата, надиплени в планината с душа - "Мистичните Родопи". Така е озаглавил новата си книга кърджалийският поет и писател Иво Георгиев. Тя ни разхожда из скалите и горите на Източните Родопи със 150 фотографии и 21 текста, но не пътеписи, а "родописи"...

публикувано на 26.10.21 в 16:52
Светла Михайлова, РИМ-Кърджали

Кърджали дължи свободата си на ген. Васил Делов

През 1912 г. по време на Балканската война Кърджали е освободен от Хасковския отряд, воден от ген. Васил Делов (тогава полковник) само за четири дни. Бойните действия се водят от 5 до 8 октомври стар стил. Генерал Делов се отличава със своята способност на военен и командващ, няма нищо случайно в победата и освобождението на Кърджали, казва Светла..

публикувано на 21.10.21 в 19:54
Даниела Коджаманова, директор на РИМ-Кърджали

Кърджали е на историческата карта от 6-то хилядолетие пр.н.е.

Тази година отбелязваме 109 години от освобождението на Кърджали и Източните Родопи от османска власт и присъединяването им към свободна и независима България. Този край обаче е бил населен от най-дълбока древност. Трябва да имаме знание за историята на нашия град и знаейки какво наследство носим, може би ще бъдем малко по-отговорни към днешния ден,..

публикувано на 21.10.21 в 17:23

Иван Караджов: Виждам Арда напред в класирането

Арда има изключително добри млади футболисти, които са бъдещето на България, продължавам да вярвам и да съм сигурен в това. Това каза в ефира на Радио Кърджали вратарят на Арда Кърджали и на националния отбор Иван Караджов. Според него с добър подход и със себераздаване от страна на младите това може да се случи много скоро. Отборът е сплотен,..

публикувано на 21.10.21 в 16:27
Журналистът от Китайската медийна група Тодор Радев

Българин от Пекин: В Китай общественото здраве е над личния комфорт

Над 80% от населението в Китай вече е ваксинирано срещу коронавируса, включително и децата. В далечната източна страна дори не могат и да си помислят за фалшифициране на документ, особено когато става въпрос за здраве, народопсихологията не го допуска.  Ситуацията със заболеваемостта от COVID-19 в Китай е нормална, новите случаи са изключително..

публикувано на 20.10.21 в 23:09

Неделното училище в Истанбул обединява българската общност

В Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул учат 49 ученици.  Училището е основано по инициатива на Българското генерално консулство в Истанбул за нуждите на децата от българската общност и има за цел да организира обучение на роден език за деца и възрастни, и да съхранява националното самосъзнание и българската културна..

публикувано на 14.10.21 в 13:51
Арх. Иван Колев

Арх. Иван Колев: Всеки един от мостовете в Родопите е застрашен обект

Историческите каменни мостове в Родопите са обект на проучване тези дни. С тази задача са се заели от сдружение Мещра - традиционни знания и занаяти - неправителствена организация, която включва специалисти в областта на опазването на културното и природното наследство. В първия ден групите са четири и са разпределени на различни места - едната е..

публикувано на 13.10.21 в 18:07