Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пепа Петрова: Образованието и културата на един народ поддържат силата му

Снимка: снимка: Фейсбук

24 май е празник на българската идентичност, на националния дух и съзнание, където и да се намира човек по света. Нашите сънародници в чужбина знаят това най-добре и може би затова с плам, вдъхновение и самоотверженост българските неделни училища по света работят, за да запалят и запазят искрата на българщината и в децата. Едно от тези училища е "Капитан Петко войвода" в италианския град Перуджа. 
Отделяме много внимание на празника 24 май. Отбелязваме го от разстояние, защото нашите неделни училища обединяват деца, които идват от много километри. Не можем да се съберем в самия ден. Губи се силата, губи се "аромата" на празника, когато е виртуален, но е важно да се отбелязва, да не се пропуска и на всеки му трепва сърцето, макар и от разстояние, разказа в ефира на Радио Кърджали  Пепа Петрова, учител в неделното училище в Перуджа. Тя е категорична, че мисията на училището, а и на всички училища по целия свят, е не само да научат децата на българския език, на историята и географията на родния край, но и да служат като звено за създаване на българска общност, за да се предават традициите, обичаите, да се слуша българска музика, да се поддържа българския дух.
Училището в Перуджа е младо, кара едва втората си година като самостоятелна структура. В началото са започнали да го посещават 17 деца, сега броят им е нараснал на 30. Всички вече съжаляват, че учебната година е в края си, усмихва се Пепа Петрова.
Тя е благодарна на родителите, които се лишават от почивен ден, за да водят децата на българско училище и държат децата им да знаят българския език. Ако не са родителите, нашите училища не биха съществували, смята Пепа Петрова. Пожеланието й е да се грижим нашият език да се движи напред във вековете. Да не забравяме, че образованието, културата на един народ поддържат неговото развитие, силата на народа, авторитета му сред другите народи. И припомни, че нашата азбука е единствената, която има свой празник и единствената в Европейския съюз, освен гръцката, която е различна.
Трябва да помним и че двамата братя Кирил и Методий са обявени за светии-защитници, за патрони на Европа още от 1980 г. от папа Йоан Павел Втори. Тяхната работа е виден принос за формирането на общите християнски корени на Европа и е една от отправните точки, за да се възстанови единството на континента. Това са неща, които трябва да се напомнят на българите в България и чужбина, за да носим с достойнство нашия плам в сърцето, защото имаме право да се гордеем, казва Пепа Петрова.

Цялото интервю на Станислава Георгиева с Пепа Петрова може да чуете в прикачения звуков файл.
Вижте още

Коронавирусът в България - овладян, но не и обезвреден

Третата вълна на пандемията от коронавирус в България е овладяна и си отива според здравните власти. И днес процентът на заразени е нисък - положителни са 1.3 на сто от общия брой направени тестове. Няма нови случаи в девет области, включително и Кърджали. Отчита се спад на новозаразените и спад на смъртността, расте и броят на ваксинираните. Можем..

публикувано на 31.05.21 в 18:25

Кремена Георгиева: Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината

Казват, че Родината е навсякъде, където се съхраняват историческата памет на един народ, на неговите личности и герои. Българските училища в чужбина са онези стотици малки Българии, които съхраняват и предават народната памет и самосъзнание на бъдещите поколения. Така е и в британската столица Лондон, където, в училище Звънче като учител работи..

публикувано на 24.05.21 в 17:22

Над 40 хиляди ученици в 376 неделни училища извън България честват 24 май

Над 40 хиляди ученици, които учат в общо 376 неделни училища извън  България и в двете държавни училища - в Прага и Братислава, празнуват 24 май. Заради пандемията от коронавирус честванията на повечето места не са присъствени, но навсякъде са насители с изключителна емоция заради връзката с България. Когато родолюбието не е формално, не е..

публикувано на 24.05.21 в 17:00

Абитуриентката Ивелина Филипова: Балът не е толкова суета, колкото емоция

В края на май, както е обичайно, идват абитуриентските балове . Пространството на паметника на Васил Левски в Кърджали се изпълва о т млади хора, облечени с най-хубавите си дрехи, с усмивки и цветя в ръце. Преди това обаче са матурите . Какви са вълненията на зрелостниците, успяха ли да се зарадват, че завършват и притесняват ли ги пандемичните..

обновено на 19.05.21 в 18:36
Валентина Михайловская и д-р Олга Михайловская - на гости в

Преживялата ВСВ Валентина Михайловская: Никога повече война!

Да пиеш вода от локва, пълна с кръв, да не бива да пазиш с тяло децата си от бомбите, за да не умреш преди тях и да ги оставиш на произвола на съдбата, бебето в люлката да спаси всички обитатели на къщата, без дори да подозира. Това са само част от спомените, които пази дълбоко в съзнанието си Валентина Михайловска, една руска жена, преживяла ужаса..

публикувано на 16.05.21 в 17:01
Снимката е от втория рожден ден на Радиото

Екипът: Рецептата е любовта. Най-доброто предстои

За петия рожден ден на Радио Кърджали част от екипа гостува в предаването "На чаршията, в чата". Върнахме се в спомените назад. Припомнихме си началото, трудностите, забавни моменти, гафове, които няма да забравим. В края всеки описа своето виждане за идните пет години на Радиото. Чуйте: Петя Тенева Началото..

публикувано на 12.05.21 в 22:07

Сейнур Мюмюн: За да си медицинска сестра, освен всичко друго трябва да имаш и едно голямо милосърдно сърце

За да си медицинска сестра, освен всичко друго трябва да имаш едно голямо милосърдно сърце. Това коментира Сейнур Мюмюн, главната сестра на многопрофилната болница в Кърджали по повод Деня на сестринството. На Международния ден на сестринството в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" организират скромна церемония. Заради пандемичната обстановка, тя ще бъде в тесен..

публикувано на 12.05.21 в 13:31