Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пепа Петрова: Образованието и културата на един народ поддържат силата му

Снимка: снимка: Фейсбук

24 май е празник на българската идентичност, на националния дух и съзнание, където и да се намира човек по света. Нашите сънародници в чужбина знаят това най-добре и може би затова с плам, вдъхновение и самоотверженост българските неделни училища по света работят, за да запалят и запазят искрата на българщината и в децата. Едно от тези училища е "Капитан Петко войвода" в италианския град Перуджа. 
Отделяме много внимание на празника 24 май. Отбелязваме го от разстояние, защото нашите неделни училища обединяват деца, които идват от много километри. Не можем да се съберем в самия ден. Губи се силата, губи се "аромата" на празника, когато е виртуален, но е важно да се отбелязва, да не се пропуска и на всеки му трепва сърцето, макар и от разстояние, разказа в ефира на Радио Кърджали  Пепа Петрова, учител в неделното училище в Перуджа. Тя е категорична, че мисията на училището, а и на всички училища по целия свят, е не само да научат децата на българския език, на историята и географията на родния край, но и да служат като звено за създаване на българска общност, за да се предават традициите, обичаите, да се слуша българска музика, да се поддържа българския дух.
Училището в Перуджа е младо, кара едва втората си година като самостоятелна структура. В началото са започнали да го посещават 17 деца, сега броят им е нараснал на 30. Всички вече съжаляват, че учебната година е в края си, усмихва се Пепа Петрова.
Тя е благодарна на родителите, които се лишават от почивен ден, за да водят децата на българско училище и държат децата им да знаят българския език. Ако не са родителите, нашите училища не биха съществували, смята Пепа Петрова. Пожеланието й е да се грижим нашият език да се движи напред във вековете. Да не забравяме, че образованието, културата на един народ поддържат неговото развитие, силата на народа, авторитета му сред другите народи. И припомни, че нашата азбука е единствената, която има свой празник и единствената в Европейския съюз, освен гръцката, която е различна.
Трябва да помним и че двамата братя Кирил и Методий са обявени за светии-защитници, за патрони на Европа още от 1980 г. от папа Йоан Павел Втори. Тяхната работа е виден принос за формирането на общите християнски корени на Европа и е една от отправните точки, за да се възстанови единството на континента. Това са неща, които трябва да се напомнят на българите в България и чужбина, за да носим с достойнство нашия плам в сърцето, защото имаме право да се гордеем, казва Пепа Петрова.

Цялото интервю на Станислава Георгиева с Пепа Петрова може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33