Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цвят и колорит в първата изложба на художниците в Кърджали за годината

Художникът Емил Пенчев изрази недоволството си, че общината не е уважила изложбата им

Цветна, колоритна и пъстра изложба бе открита днес в Керимовата къща, на улица Климент Охридски 10. Събитието бе дългоочаквано, тъй като това е първата изложба на Дружеството на художниците и артгалерия Дар за тази година. Участваха 17 творци с 40 творби, като сред тях се отличиха Владимир Чукич, с цикъла "Шарени бъркотии", Хари Атанасов- цикъл "Глухарчета", Христо Габеров с картина със смесена техника в библейски стил. Ново е присъствието на Шабан Окан от Джебелско, който представи "Горичката" с акрилна техника.

Има и две пластики на Шукри Исмаил.
Художникът и галерист Пенка Атанасова откри изложбата:
 

Хари Атанасов за смисъла на 24 май:
 

Според художника Владимир Чукич с телефоните и интернет все повече се пише на латински, което не е лошо, но така няма как да се отрази благозвучието на българските букви.
Хората проглеждат, когато използват собствения си език, заключи Чукич. Илюстрира, че като се е научил да чете на гръцки, е усетил спецификата на местния език.
Доста позитивни нещата казваме, но българската култура не е никак добре в момента, смазана от доста дълги години, намеси си художникът Емил Пенчев. И изрази възмущение, че събитието не е уважено от община Кърджали:


Изложбата продължава до 17 часа и бе открита в също такъв нетрадиционен час - 11 часа.
Продължава до 12 юни. Този път тя не е строго тематична, художниците не бяха се събирали отдавна и творческият дух от бутилката бе пуснат.
Сред картините се отличаваха още платна на Ваня Петкова, Георги Шишков, Емил Пенчев, Камбер Камбер, Мая Мечева и Павлина Чукич.
Заедно с това се проведе и детска артработилница, посветена на азбуката. Децата наставляваше Владимир Чукич.

Галерия

Вижте още

Рецептите на Росица Генчева - кьопоолу в хаванче и зелени домати в буркан

Есента е време, в което българинът традиционно приготвя своята зимнина, не само за да съхрани лятото в буркани, но и да си набави необходимата доза витамини през студените дни. Това е сезонът на лютеницата, киселото зеле и домашните туршии. Напоследък диетолозите все по-често говорят за ползите от ферментиралите зеленчуци или т.нар. туршии . Това..

публикувано на 27.09.21 в 12:49

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, в този хубав и слънчев есенен ден , от мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед". Надявам се, да сте на 90 мегахерца, защото ни очакват много изненади с епизода от 26 септември. В първата част на предаването ще чуем звукова картина от юбилейната изложба на Мая Мечева отражения. Птици, риби, Кърджали във закачливи..

публикувано на 27.09.21 в 12:22

Шампионите на екстремния ендуро шампионат стават ясни този уикенд в Кирково

Шампионите за сезон 2021 в Българския Екстремен  Ендуро шампионат ще станат ясни тази неделя след надпреварата в 7-ия кръг от BG X Enduro Championship, който ще се проведе в Кирково на 25 и 26 септември 2021г. Организаторите „Крос клуб Кирково“ и Община Кирково ще посрещнат 120 състезатяля. Самото състезание включва традиционните..

публикувано на 24.09.21 в 05:00

За "Един народ" пеят Илия Луков и Валерия Момчилова

На 22-ри септември за първи път ще прозвучи песента "Един народ" посветена на Независмостта на България в изпълнение на Илия Луков и Валерия Момчилова. Красивите гласове на народните изпълнители ще накарат народа ни да си спомни, че носи вятъра в свойта риза и свобода в сините очи. Текстът за песента е на поетесата Даниела Атанасова, която не за..

публикувано на 22.09.21 в 09:10
Елкая Дуганова

Елка Дуганова девет години събира експонати за етнографска сбирка

Елка Дуганова изпълнява това така характерно, само за град Неделино двугласно пеене в Родопите. Тя пее неделинският двуглас със сестрите Анета и Снежана Чакърови. Тя е учила песните от своята баба и майка. Радва се, че след нея има на кой да предаде местните песни. Нейните внуци също изпълняват неделински двуглас. „Научих песните от..

публикувано на 21.09.21 в 13:43

Бегачите в маратона K 3 Ултра ще се включат в екокауза

Около 700 маратонци от България и 10 чужди държави ще участват в изданието на ултрамаратона К3 Ultra , който започва в събота от Златоград . Изградени са три трасета - 23 км, 53 и 85 километра , които пре сичат областите Смолян и Кърджали . Някои от участъците минават по граничната бразда между България и Гърция, както и през забележителности..

публикувано на 21.09.21 в 10:04

Еленът лопатар от Кьосево - роден под щастлива звезда?

Щастлива развръзка се очертава на сагата с елена лопатар от Кьосево, която Радио Кърджали следи от самото начало. Горското животно ще живее, няма да бъде отстреляно.  Кметът на Кърджали Хасан Азис е поел ангажимент да откупи елена и да го дари на природен парк край морето, който се намира над курортното селище Свети Влас.  Еленчето ще има..

публикувано на 20.09.21 в 16:27