Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Коронавирусът в България - овладян, но не и обезвреден

Снимка: Pixabay

Третата вълна на пандемията от коронавирус в България е овладяна и си отива според здравните власти. И днес процентът на заразени е нисък - положителни са 1.3 на сто от общия брой направени тестове. Няма нови случаи в девет области, включително и Кърджали.
Отчита се спад на новозаразените и спад на смъртността, расте и броят на ваксинираните. Можем ли вече да сме спокойни, победен ли е коронавирусът? Какво казват учените, които използват математически модели за предвиждане разпространението на вируса? 
Към момента ситуацията в България и в света е овладяна и върви към успокояване. Но това не означава, че коронавирусът е окончателно изолиран, изтласкан и обезвреден. Реалните емпирични данни, които сме заложили в модела, са под прогнозните, а това води до тези изводи, че третата вълна затихва, обяснява прилагането на математическите модели за изследване на вируса Димитър Димитров. Той е учен от Кърджали, който от 30 години работи в Австрия, в момента е в научен институт във Виена, който се занимава и с изследване на рисковете. За момента показателите са добри. Единственият показател, който мен лично ме притеснява, е че по отношение на активните случаи в България ние сме малко над прогнозния модел, което може да означава, че все още нямаме напълно разтоварване на болничните заведения по отношение на заразените. При всички останали тенденции в национално равнище темповете на зараза са много под прогнозните, включително за Кърджали и Хасково, обясни Димитър Димитров. Затихването на заразата е в целия свят. В Австрия броя на заразените на 100 хиляди души на седемдневна база е приблизително толкова, колкото е и в България.
Според учения има още да борим този вирус и трябва да останем бдителни. Ще трябва да се научим да живеем с него и да го предвиждаме, за да бъдем готови да нови евентуални пикове.
Факт е, че вирусът мутира. Той е жив организъм и по някакъв начин трябва да оцелее в средата, в която е възникнал и съществува. Ще продължи да се адаптира и да мутира. Първият начин, по който хората могат да реагират и да издигнат бариера срещу него, е ваксинацията, казва Димитър Димитров. Това е първият рубеж. Вторият е вече науката да намери вариант как да лекува коронавируса. Това все още не сме го решили като проблем.

Целият разговор на Станислава Георгиева с Димитър Димитров може да чуете в прикачения звуков файл

Вижте още

Пепа Петрова: Образованието и културата на един народ поддържат силата му

24 май е празник на българската идентичност, на националния дух и съзнание, където и да се намира човек по света. Нашите сънародници в чужбина знаят това най-добре и може би затова с плам, вдъхновение и самоотверженост българските неделни училища по света работят, за да запалят и запазят искрата на българщината и в децата. Едно от тези училища е..

публикувано на 24.05.21 в 17:53

Кремена Георгиева: Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината

Казват, че Родината е навсякъде, където се съхраняват историческата памет на един народ, на неговите личности и герои. Българските училища в чужбина са онези стотици малки Българии, които съхраняват и предават народната памет и самосъзнание на бъдещите поколения. Така е и в британската столица Лондон, където, в училище Звънче като учител работи..

публикувано на 24.05.21 в 17:22

Над 40 хиляди ученици в 376 неделни училища извън България честват 24 май

Над 40 хиляди ученици, които учат в общо 376 неделни училища извън  България и в двете държавни училища - в Прага и Братислава, празнуват 24 май. Заради пандемията от коронавирус честванията на повечето места не са присъствени, но навсякъде са насители с изключителна емоция заради връзката с България. Когато родолюбието не е формално, не е..

публикувано на 24.05.21 в 17:00

Абитуриентката Ивелина Филипова: Балът не е толкова суета, колкото емоция

В края на май, както е обичайно, идват абитуриентските балове . Пространството на паметника на Васил Левски в Кърджали се изпълва о т млади хора, облечени с най-хубавите си дрехи, с усмивки и цветя в ръце. Преди това обаче са матурите . Какви са вълненията на зрелостниците, успяха ли да се зарадват, че завършват и притесняват ли ги пандемичните..

обновено на 19.05.21 в 18:36
Валентина Михайловская и д-р Олга Михайловская - на гости в

Преживялата ВСВ Валентина Михайловская: Никога повече война!

Да пиеш вода от локва, пълна с кръв, да не бива да пазиш с тяло децата си от бомбите, за да не умреш преди тях и да ги оставиш на произвола на съдбата, бебето в люлката да спаси всички обитатели на къщата, без дори да подозира. Това са само част от спомените, които пази дълбоко в съзнанието си Валентина Михайловска, една руска жена, преживяла ужаса..

публикувано на 16.05.21 в 17:01
Снимката е от втория рожден ден на Радиото

Екипът: Рецептата е любовта. Най-доброто предстои

За петия рожден ден на Радио Кърджали част от екипа гостува в предаването "На чаршията, в чата". Върнахме се в спомените назад. Припомнихме си началото, трудностите, забавни моменти, гафове, които няма да забравим. В края всеки описа своето виждане за идните пет години на Радиото. Чуйте: Петя Тенева Началото..

публикувано на 12.05.21 в 22:07

Сейнур Мюмюн: За да си медицинска сестра, освен всичко друго трябва да имаш и едно голямо милосърдно сърце

За да си медицинска сестра, освен всичко друго трябва да имаш едно голямо милосърдно сърце. Това коментира Сейнур Мюмюн, главната сестра на многопрофилната болница в Кърджали по повод Деня на сестринството. На Международния ден на сестринството в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" организират скромна церемония. Заради пандемичната обстановка, тя ще бъде в тесен..

публикувано на 12.05.21 в 13:31