Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Добромир Якимов: Възможно е изборният ден да се окаже недостатъчен при машинното гласуване

Снимка: БГНЕС

Опасения, че няма да достигне физическото време в изборния ден всички граждани, имащи право на глас да подадат вота си с машинното гласуване, изрази в ефира на Радио Кърджали председателят на Районната избирателна комисия в Хасково Добромир Якимов. Тревогата му идва от факта, че в избирателния район не малко от секциите са с преобладаващо възрастно население и вероятно ще им бъде необходимо повече време, за да се справят с машините за гласуване.До момента в 29-ти МИР в Хасково са регистрирани 464 секции за изборите за 46-то Народно събрание на 11 юли. Това съобщи в сутрешния блок на Радио Кърджали председателят на РИК Добромир Якимов. Не се очаква да има съществена разлика в броя на секциите в сравнение с вота на 4 април. Предстои да бъдат образувани секциите в лечебни заведения, в домове за стари хора, подвижните секционни избирателни комисии и т.н. Има облекчение в процедурата на подаване на заявление, с което избирателят заявява, че желае да упражни вота си чрез мобилна секция – то може да бъде подадено вече по електронен път. Има промяна и за карантинираните лица – те могат да заявят подвижна секция, включително в деня на вота. На предходните избори много хора, които попаднаха под карантина в  деня на вота, не можаха да упражнят правото си да гласуват, тъй като изискването беше да са заявили мобилна секция дни преди изборния ден.

Няма съществена промяна и в броя на избирателите. По избирателни списъци, представени в ЦИК, имащите право на глас са 237 231 души, уточни Якимов.

Първата партия, регистрирала листа с кандидати за депутати в 46-то НС в област Хасково е партия „Възраждане“.

От РИК – Хасково са заявили желание да получат машините за гласуване по-рано този път, за да има време за обучение и подготовка, както за членовете на СИК, така и за гласоподаватели, които не са сигурни, че ще се справят. Има идея да бъде организирано място в РИК, където специалисти ще помогнат и ще покажат на хората какъв е алгоритъма за гласуване с машината. „Притесненията ни са по отношение на възрастните хора, които нямат такава грамотност и се стресират от боравенето с машини, но всичко зависи кога ще ги получим и колко ще получим, което не е ясно все още“, коментира председателят на РИК-Хасково.

Все още не е ясно дали ще има възможност в секциите с повече избиратели, които не са малко в избирателния район, да се достави и втора машина. „Ако е така, ще облекчи вота, което е най-същественият проблем и предизвикателство, според мен, на тези избори – да се гарантира, че всички желаещи ще упражнят без проблем правото си на вот, което в настоящия момент и с това задължително гласуване с машина, не може да бъде обезпечено. Това е мое мнение, особено за големите секции“, каза Якимов. Той допусна, че е възможно физическото време да не достигне всички гласоподаватели, включени в секциите с много избиратели, да упражнят вота си, ако има само една машина, още повече, че избирателният район е с преобладаващо възрастно население.

Във вечерта на вота е предвидено пред зала „Дружба“, където ще се предават изборните книжа от СИК, да бъде обособена специална зона за изчакване. Ще бъде въведен пропускателен режим. Ще бъдат давани и входящи номера. Ще бъде въведен ред, който да гарантира спазването на противоепидемичните мерки, увери Добромир Якимов, председател на РИК – Хасково.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл. 


Вижте още

Сомове по 120 кг са хващани край село Студен кладенец

От 15 май е разрешен уловът на бяла риба след едномесечна забрана, наложена заради размножителния период. Очаква се много рибари да изпълнят бреговете на кърджалийските язовири, в които се крият уникални рибни екземпляри. Като например сомове по 120 килограма, извадени от късметлии в района на крумовградското село Студен кладенец, спомня си кметът на..

публикувано на 16.05.21 в 12:01

Максим Генчев: Нямам надежда. Народът очаква възмездие

Смисълът на пребиваването ми в Народното събрание не е случаен, защото научих много неща, които досега ми бяха неизвестни и ме изпълваха с надежда, сега вече нямам никаква надежда . Така оценява краткото време, в което беше депутат, режисьорът Максим Генчев. Той стана народен представител от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ от кърджалийски..

публикувано на 14.05.21 в 19:28
Адлен Шевкед

Адлен Шевкед: Служебният кабинет да върне доверието в изборите

Движението за права и свободи направи оценка на работата на 45-то Народно събрание чрез декларация. Констатациите в нея са, че въпреки краткия си живот, „ това народно събрание беше изпълнено с огромна доза популизъм и предизборна агитация “ от всички партии, които участваха в него, изключвайки ДПС. Това каза в ефира на сутрешния блок „След..

публикувано на 14.05.21 в 18:24

Цвета Караянчева: 45-ят парламент - много амбиции, малко реализация

Отминалият 45-ти парламент беше с много амбиции и малко реализация. Това е оценката на Цвета Караянчева, председател на 44-то НС, зам.-председател на 45-то, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и областен координатор на ГЕРБ-Кърджали. В този парламент „наистина се оказа, че партиите не могат да работят в консенсус, че някои от партиите не..

публикувано на 14.05.21 в 14:48

На петата година от създаването си, Радио Кърджали е с рекордна аудитория

Красимир Ангелов , директор на Ра дио Кърджали по повод 5-тата годишнина на радиото: Радио Кърджали проходи с 3- часов а програма. В момента излъчва 15 часа ежедневно. Голяма е вероятността до края на годината да увеличи програмата си до 18 часа на ден. В момента екипът е от 18 души - най-малката регионална радиостанция в..

публикувано на 11.05.21 в 22:46

Църквата „Свети Георги“ в Кърджали ще отбележи храмовия си празник с курбан за здраве

На 6 май Църквата „Свети Георги“ в Кърджали ще отбележи храмовия си празник. Празничният ден ще започне с празнична литургия, а след това ще бъде раздаден курбан за здраве. Кметът на Кърджали Хасан Азис също е дарил две агнета за празника на храма. „Нека всички заедно да честваме утрешния празник – Гергьовден или Хадерлез както му казват мюсюлманите...

публикувано на 05.05.21 в 15:04

Музеят в Кърджали посреща гости по Великден

Регионалният исторически музей в Кърджали, вкл. художественият отдел, ще работят по време на великденските празници. „Само на 2 и 3 май няма да работят с посетители, тъй като и колегите, които обслужват експозициите имат право да отбележат този светъл празник“, каза за Радио Кърджали директорът, Даниела Коджаманова. „Тоест, работим до 1-ви,..

публикувано на 30.04.21 в 20:34