Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Джаз фест "Долината на Орфей" - емоция и импровизация

Десетото юбилейно издание на джаз фест Долината на Орфей вече остана в историята. В събота вечерта обаче събра десетки ценители на музиката. На сцената, изградена в един от хотелските комплекси в Кърджали, свириха млади и изключително талантливи музиканти от Пловдив и Кърджали - дуото Ники Бобчев и Преслав Пеев, специално събраната в разширен състав с брас секция формация Суингиращите врабчета в състав Велека Цанкова, Шибил Бенев, Стефан Горанов, Арнау Гароффе, Владислав Мичев, Георги Стойков, Васил Хаджигрудев, както и любимите на кърджалийската публика Мими, Жоро, Боби, Иво и Дичо от Кеф бенд. Всички те сътвориха едно неповторимо настроение с изпълненията си. 
По време на фестивалната вечер имаше и няколко любопитни моменти - като този, в които две момиченца на 4-5 годинки не устояха на ритъма и се покатериха на сцената да танцуват, по време на изпълнението на две от групите. И друго изпълни присъстващите с възторг - когато заложеното в програмата изпълнение на дуета Ники Бобчев и Преслав Пеев прерасна първо в трио с барабаниста Стефан Горанов, после в квартет с тромбониста Владислав Мичев и накрая в квинтет, когато към тях се присъедини и тромпетиста Георги Стойков. Ей така, небрежно, естествено, по музикантски. И така си стана истински джем сейшън. Това му е хубавото на джаза, дава свобода, казва Велека Цанкова, която е в основата на Суингиращите врабчета. 
Определено съм доволна от нашето участие, получи се весело, ние се забавлявахме много, видяхме, че отсреща хората също се забавляваха, каза за Радио Кърджали Велека Цанкова. Аз съм много щастлива, че деца на такива години се забавляват по този начин на такава музика. Едно малко дете, ако слуша класическа музика, ако слуша джаз, ако слуша фънк, латино, каквото и да е, това са неща, които ще го научат на един вкус към музиката, особено пък живите изпълнения, смята Велека Цанкова.
А за свободата и импровизацията, които правят от музиканта артист, потвърди и Николай Бобчев, който свири на контрабас и заедно с Преслав Пеев, саксофон, откриха програмата на джаз феста. Усещането е страхотно да свирим джаз в Кърджали. Джазът е нещо, което трябва да се изживее, да се почувства, казва музикантът. Той и колегата му са част от нашумелите в последно време Керана и Космонавтите, където свирят основно авторска музика, която трудно може да се определи в един стил. Николай е категоричен, че най-важното нещо е да харесват това, което правят. Важно е да се забавляваме и публиката да усети нашата емоция, казва Ники Бобчев.
Джаз фестът Долината на Орфей вече навлезе в 11-тата си година. И организатори, и музиканти си пожелават по-големи сцени, повече джазмени, по-всеотдайна публика, която да има свободата да изразява себе си, усещайки музиката.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.
по темата работи Станислава Георгиева

Вижте още

Системата за ел. рецептите допуска възможност за теч на лични данни на лекари и фармацевти

С въвеждането на електронните рецепти, лекари и фармацевти стават уязвими. Системата е направена така, че допуска възможност за кражба на личните им данни. В момента върви комуникация между Министерството на здравеопазването и с Комисията за защита на лични данни и лекарите и фармацевтите за преодоляване на тази опасност. Това стана ясно в..

публикувано на 09.06.21 в 16:53

"Демократична България-Обединение" регистрира последна листата си в РИК Кърджали

"Демократична България - Обединение" регистрира последна листата си в РИК Кърджали за участие в изборите на 11 юли. Водачът на листата се запазва, както бе на изборите на 4 април. Това е журналистът Вилдан Байрямова. Радослав Милев, който е втори сред кандидатите на "Демократична България - Обединение" в Кърджали коментира списъка с листата и..

публикувано на 09.06.21 в 12:09

Кърджали домакин на кампанията „Измерване , което спасява живот. Твоя."

По повод 17 май –Световния ден за борба с хипертонията, в градския парк в Кърджали  се проведе  кампанията "Измерване, което спасява живот.Твоя", при която Кърджалийци безплатно измериха кръвното си налягане. Кампанията е във връзка с инициативата "Май месец за мерене" на Българската лига по хипертония. Това е най-голямата глобална здравна..

публикувано на 10.06.21 в 05:00

Елен лопатар се мисли за крава край Кьосево

Елен, който се мисли за крава, обикаля всеки ден в землището на Кьосево и пашува заедно със селските животни. Това може би е нормална гледка за природата, нищо че буди любопитство, но по-любопитното е, че еленът бозае мляко от кравите и се ядосва и става агресивен, ако животните не му дават да суче. Еленът е лопатар, на възраст между 2 и 3 години...

публикувано на 07.06.21 в 16:51

Ученици от Електрониката сами направиха автосимулатор

Дни на отворени врати провежда на 8 и 9 юни Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Капитан Петко войвода" в Кърджали. Ще бъде показана новата работилница по електрообзавеждане на производството, която дава нови възможности в практическото обучение на учениците. Повече внимание и интерес ще привлече другата разработка, която е..

публикувано на 07.06.21 в 16:33

"Медика и Медико" - новото заглавие за деца на Оперетата към Дома на културата

Оперетният театър към Дома на културата подготвя премиера на спектакъл за деца. Новото заглавие е "Медика и Медико" по текстове на кърджалийската писателка Маргарита Павлова. Режисьор е Ангел Чавдаров, който е и ръководител на Оперетата, а в спектакъла е ангажиран целият състав. Музиката е на Ангел Чавдаров и Антоний Желев.  "Медика и Медико"..

публикувано на 04.06.21 в 10:30
pimpirev

Антарктида се топи със скоростта на човешки живот

Към приключване е работата по филма, посветен на ледения континент "Антарктида-ледена магия" , в която са приложени кадри на председателя на НЧ "Обединение 1913" Стоян Анадолиев. Благодарение на кърджалийското участие в 22-ата българска полярна експедиция , на Антарктида се вее знамето на общината, има южен ледник Кърджали и филиал на..

публикувано на 03.06.21 в 16:34