Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Системата за ел. рецептите допуска възможност за теч на лични данни на лекари и фармацевти

Снимка: DHU


С въвеждането на електронните рецепти, лекари и фармацевти стават уязвими. Системата е направена така, че допуска възможност за кражба на личните им данни. В момента върви комуникация между Министерството на здравеопазването и с Комисията за защита на лични данни и лекарите и фармацевтите за преодоляване на тази опасност. Това стана ясно в интервю на магистър-фармацевт Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара (НАК), дадено за Радио Кърджали в сутрешния блок „След първото кафе“.  „Засега ние нямаме никакви съмнения нито в електронната система, нито в хартиената система по отношение на защитата на личните данни на пациента. Това, което сега ни притеснява е, че системата създава възможност за изтичане на лични данни на лекарите и на фармацевтите“, каза Вълев.  

Електронните рецепти са нещо, което трябваше да бъде въведено в България поне преди десетина години, счита той. Към текущият момент има затруднения при работата с ел. рецепти от страна на фармацевтите. Те се състоят в чисто техническото напасване на софтуерите на аптеките с Национална здравна информационна система и софтуерите на лекарите, поясни Вълев.

Има необходимост от доизграждане на системата по отношение на обратната комуникация между фармацевти и лекари през самата Национална здравна информационна система, тъй като в момента тя не предвижда такива възможности и ако сега има необходимост да се коригира рецепта, трябва фармацевтът да звънне на лекаря. Също така, към момента има парадокс, че корекция по рецептата може да извършва лекарят, което е разумно, но когато има техническа грешка от страна на изпълнението в аптеката, фармацевтът не може да прави корекция на собствената си работа, което не е нормално, коментира специалистът.

Все още е трудно да се коментира честотата на грешките, но случаите, в които има несъответствие или липса на данни са несравнимо по-малко през електронната система, отколкото бяха досега на хартиените рецепти.

„Процесът на въвеждане на електронната система стана набързо. Това е сериозният проблем. Липсва ни комуникация между разработчиците, аптеките, лекарите, между фирмите, които разработват нашите конкретни аптекарски софтуери. Няма, например, единен телефон, на който да се обадим и да кажем какъв технически проблем имаме. Също така, стартиралата вече софтуерна система, наречена Национална здравна информационна система, не разполага никъде с информация какво прави. Чисто потребителски, човек, за да може да работи с тази система, трябва да има все пак някаква информация какво се очаква от него да направи, какви са потенциалните съобщения за грешки и всичко останало. Малко прибързано като технология на въвеждане. Иначе, открай време настояваме и трябваше да стартира електронната система. По време на предварителните преговори дори от страна на аптеките и фармацевтите, приехме, че сме склонни да тръгне системата, макар и недостатъчно разработена само и само да тръгне, защото и в момента се наблюдават опити да се отложи въвеждането на електронните рецепти. Дори последното изменение, което МЗ подготвя е по рецептите, които са извън системата на Здравна каса, да продължи двойния режим на издаване на рецептата и на хартия или електронно, което означава, че лекарите, които досега не са издавали електронни рецепти, няма да преминат на електронни рецепти. Това за нас е недалновидно мениджърско решение“, категоричен е Вълев.

Аптеките работят с изключително много различни софтуери. Фирми не са имали достатъчно време да разработят софтуера, да го въведат и да имат време да обучат персонала в аптеките как се работи с техния конкретен софтуер. Електронните рецепти се тестват в реална ситуация, а не с пробни варианти.

„Това, което наблюдаваме в момента е, че особено възрастните пациенти, които са по линия на Здравна каса, като че ли по-скоро „прегръщат“ идеята за електронни рецепти, защото отпада необходимостта навсякъде да се разхождат с едни хартии, които или ще загубят някъде, или ще забравят къде са ги сложили, или пък нещо се е случило – взели, невзели. Те се объркват с една огромна документация, която сега ще изчезне практически и е достатъчно пациентът да се появи в аптеката и да си каже ЕГН-то. Това е първото. Това за тях е облекчение. Второто нещо, което наблюдаваме е, че издаването на електронни рецепти по никакъв начин не обърква пациентите. Това за нас е парадокс. Ние очаквахме някои от тях да останат в неизвестност какво точно се изписва като лекарство, но всъщност, наблюдаваме точно обратното, те „прегръщат“ тази идея. Затова системата, в която сега се отлага въвеждането на ел. рецепти за случаите, извън Здравна каса, т.нар. „бели рецепти“, за нас е по-скоро парадоксално, но може би си има причини. Лекарският съюз нямаше време да комуникира всичко с колегите лекари, особено специалистите“, поясни председателят на НАК.

Според него изцяло липсва комуникационна кампания, която да информира както гражданите, така и лекарите за въвеждането на електронните рецепти. „И това е най-големият проблем във всички мерки, които се взимат през последните тридесетина години. Държавата не се чувства ангажирана, въвеждайки едни мерки да влезе в ролята си – регулационна и комуникационна. Това е нещото, което липсва – държавническо мислене“, каза Вълев.

„Призовавам и Вас медиите, и гражданите – проявете необходимото търпение по отношение на колегите, лекари, когато издават електронни рецепти. Проявете необходимото търпение и разбиране в аптеката, когато Вашите фармацевти обслужват тези рецепти и отпускат Вашите лекарства. И също така, бъдете настоятелни, проявете гражданска позиция и изискайте хората с власт да вземат решения след като ги комуникират със специалистите предварително. Нямаше да има тази неизвестност и до известна степен тази неориентираност в системата, ако министерството беше предложило да се изгради система в тясно сътрудничество със специалистите, които са на място и с пациентските организации, и да коментираме кой етап как да се случи“ коментира председателят на НАК .

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

"Демократична България-Обединение" регистрира последна листата си в РИК Кърджали

"Демократична България - Обединение" регистрира последна листата си в РИК Кърджали за участие в изборите на 11 юли. Водачът на листата се запазва, както бе на изборите на 4 април. Това е журналистът Вилдан Байрямова. Радослав Милев, който е втори сред кандидатите на "Демократична България - Обединение" в Кърджали коментира списъка с листата и..

публикувано на 09.06.21 в 12:09

Кърджали домакин на кампанията „Измерване , което спасява живот. Твоя."

По повод 17 май –Световния ден за борба с хипертонията, в градския парк в Кърджали  се проведе  кампанията "Измерване, което спасява живот.Твоя", при която Кърджалийци безплатно измериха кръвното си налягане. Кампанията е във връзка с инициативата "Май месец за мерене" на Българската лига по хипертония. Това е най-голямата глобална здравна..

публикувано на 10.06.21 в 05:00

Джаз фест "Долината на Орфей" - емоция и импровизация

Десетото юбилейно издание на джаз фест Долината на Орфей вече остана в историята. В събота вечерта обаче събра десетки ценители на музиката. На сцената, изградена в един от хотелските комплекси в Кърджали, свириха млади и изключително талантливи музиканти от Пловдив и Кърджали - дуото Ники Бобчев и Преслав Пеев, специално събраната в разширен състав с..

публикувано на 07.06.21 в 23:14

Елен лопатар се мисли за крава край Кьосево

Елен, който се мисли за крава, обикаля всеки ден в землището на Кьосево и пашува заедно със селските животни. Това може би е нормална гледка за природата, нищо че буди любопитство, но по-любопитното е, че еленът бозае мляко от кравите и се ядосва и става агресивен, ако животните не му дават да суче. Еленът е лопатар, на възраст между 2 и 3 години...

публикувано на 07.06.21 в 16:51

Ученици от Електрониката сами направиха автосимулатор

Дни на отворени врати провежда на 8 и 9 юни Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Капитан Петко войвода" в Кърджали. Ще бъде показана новата работилница по електрообзавеждане на производството, която дава нови възможности в практическото обучение на учениците. Повече внимание и интерес ще привлече другата разработка, която е..

публикувано на 07.06.21 в 16:33

"Медика и Медико" - новото заглавие за деца на Оперетата към Дома на културата

Оперетният театър към Дома на културата подготвя премиера на спектакъл за деца. Новото заглавие е "Медика и Медико" по текстове на кърджалийската писателка Маргарита Павлова. Режисьор е Ангел Чавдаров, който е и ръководител на Оперетата, а в спектакъла е ангажиран целият състав. Музиката е на Ангел Чавдаров и Антоний Желев.  "Медика и Медико"..

публикувано на 04.06.21 в 10:30
pimpirev

Антарктида се топи със скоростта на човешки живот

Към приключване е работата по филма, посветен на ледения континент "Антарктида-ледена магия" , в която са приложени кадри на председателя на НЧ "Обединение 1913" Стоян Анадолиев. Благодарение на кърджалийското участие в 22-ата българска полярна експедиция , на Антарктида се вее знамето на общината, има южен ледник Кърджали и филиал на..

публикувано на 03.06.21 в 16:34