Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Системата за ел. рецептите допуска възможност за теч на лични данни на лекари и фармацевти

Снимка: DHU


С въвеждането на електронните рецепти, лекари и фармацевти стават уязвими. Системата е направена така, че допуска възможност за кражба на личните им данни. В момента върви комуникация между Министерството на здравеопазването и с Комисията за защита на лични данни и лекарите и фармацевтите за преодоляване на тази опасност. Това стана ясно в интервю на магистър-фармацевт Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара (НАК), дадено за Радио Кърджали в сутрешния блок „След първото кафе“.  „Засега ние нямаме никакви съмнения нито в електронната система, нито в хартиената система по отношение на защитата на личните данни на пациента. Това, което сега ни притеснява е, че системата създава възможност за изтичане на лични данни на лекарите и на фармацевтите“, каза Вълев.  

Електронните рецепти са нещо, което трябваше да бъде въведено в България поне преди десетина години, счита той. Към текущият момент има затруднения при работата с ел. рецепти от страна на фармацевтите. Те се състоят в чисто техническото напасване на софтуерите на аптеките с Национална здравна информационна система и софтуерите на лекарите, поясни Вълев.

Има необходимост от доизграждане на системата по отношение на обратната комуникация между фармацевти и лекари през самата Национална здравна информационна система, тъй като в момента тя не предвижда такива възможности и ако сега има необходимост да се коригира рецепта, трябва фармацевтът да звънне на лекаря. Също така, към момента има парадокс, че корекция по рецептата може да извършва лекарят, което е разумно, но когато има техническа грешка от страна на изпълнението в аптеката, фармацевтът не може да прави корекция на собствената си работа, което не е нормално, коментира специалистът.

Все още е трудно да се коментира честотата на грешките, но случаите, в които има несъответствие или липса на данни са несравнимо по-малко през електронната система, отколкото бяха досега на хартиените рецепти.

„Процесът на въвеждане на електронната система стана набързо. Това е сериозният проблем. Липсва ни комуникация между разработчиците, аптеките, лекарите, между фирмите, които разработват нашите конкретни аптекарски софтуери. Няма, например, единен телефон, на който да се обадим и да кажем какъв технически проблем имаме. Също така, стартиралата вече софтуерна система, наречена Национална здравна информационна система, не разполага никъде с информация какво прави. Чисто потребителски, човек, за да може да работи с тази система, трябва да има все пак някаква информация какво се очаква от него да направи, какви са потенциалните съобщения за грешки и всичко останало. Малко прибързано като технология на въвеждане. Иначе, открай време настояваме и трябваше да стартира електронната система. По време на предварителните преговори дори от страна на аптеките и фармацевтите, приехме, че сме склонни да тръгне системата, макар и недостатъчно разработена само и само да тръгне, защото и в момента се наблюдават опити да се отложи въвеждането на електронните рецепти. Дори последното изменение, което МЗ подготвя е по рецептите, които са извън системата на Здравна каса, да продължи двойния режим на издаване на рецептата и на хартия или електронно, което означава, че лекарите, които досега не са издавали електронни рецепти, няма да преминат на електронни рецепти. Това за нас е недалновидно мениджърско решение“, категоричен е Вълев.

Аптеките работят с изключително много различни софтуери. Фирми не са имали достатъчно време да разработят софтуера, да го въведат и да имат време да обучат персонала в аптеките как се работи с техния конкретен софтуер. Електронните рецепти се тестват в реална ситуация, а не с пробни варианти.

„Това, което наблюдаваме в момента е, че особено възрастните пациенти, които са по линия на Здравна каса, като че ли по-скоро „прегръщат“ идеята за електронни рецепти, защото отпада необходимостта навсякъде да се разхождат с едни хартии, които или ще загубят някъде, или ще забравят къде са ги сложили, или пък нещо се е случило – взели, невзели. Те се объркват с една огромна документация, която сега ще изчезне практически и е достатъчно пациентът да се появи в аптеката и да си каже ЕГН-то. Това е първото. Това за тях е облекчение. Второто нещо, което наблюдаваме е, че издаването на електронни рецепти по никакъв начин не обърква пациентите. Това за нас е парадокс. Ние очаквахме някои от тях да останат в неизвестност какво точно се изписва като лекарство, но всъщност, наблюдаваме точно обратното, те „прегръщат“ тази идея. Затова системата, в която сега се отлага въвеждането на ел. рецепти за случаите, извън Здравна каса, т.нар. „бели рецепти“, за нас е по-скоро парадоксално, но може би си има причини. Лекарският съюз нямаше време да комуникира всичко с колегите лекари, особено специалистите“, поясни председателят на НАК.

Според него изцяло липсва комуникационна кампания, която да информира както гражданите, така и лекарите за въвеждането на електронните рецепти. „И това е най-големият проблем във всички мерки, които се взимат през последните тридесетина години. Държавата не се чувства ангажирана, въвеждайки едни мерки да влезе в ролята си – регулационна и комуникационна. Това е нещото, което липсва – държавническо мислене“, каза Вълев.

„Призовавам и Вас медиите, и гражданите – проявете необходимото търпение по отношение на колегите, лекари, когато издават електронни рецепти. Проявете необходимото търпение и разбиране в аптеката, когато Вашите фармацевти обслужват тези рецепти и отпускат Вашите лекарства. И също така, бъдете настоятелни, проявете гражданска позиция и изискайте хората с власт да вземат решения след като ги комуникират със специалистите предварително. Нямаше да има тази неизвестност и до известна степен тази неориентираност в системата, ако министерството беше предложило да се изгради система в тясно сътрудничество със специалистите, които са на място и с пациентските организации, и да коментираме кой етап как да се случи“ коментира председателят на НАК .

Подробности можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Изложба в Хасково показва редки видове змии и гущери

Клетките с 44 змии и гущери са подредени в читалище „Заря-1858“ в Хасково. Жителите и гостите на града могат да видят много отровната змия индийски крайт кралска кобра, тайпани, мамби, отровници, питон и други интересни влечуги. Изложбата е отворена от 10 до 18:30 часа. Поради предстоящ ремонт в читалището, тя може да бъде закрита..

публикувано на 27.03.24 в 16:46
Празник на община Кирково

110 години община Кирково

Община Кирково празнува 110 години от основаването си. От 2000 година 26 март е включен в културния календар на община Кирково като празник на общината, след направени проучвания и исторически факти. Днес Община Кирково има и своя девиз - “Традиции и труд - достойно бъдеще”. Община Кирково е създадена на 26.03.1914 г., като Селско общинско управление..

публикувано на 26.03.24 в 13:05
В очакване на парите, които не стигат за нищо...

Звиница - между грижите и щъркелите

Селото на щъркелите Звиница посреща вече своите птици. Първите кацнаха в гнездата си още преди десетина дни, до края на месеца ще си дойдат и останалите, казват местните. В петък, деня, в който екип на Радио Кърджали влиза в селото, има и други поводи за усмивки - раздават пенсиите. Десетки жители се стичат към сградата на читалището, където..

публикувано на 26.03.24 в 12:58
Представителите на Детския младежки парламент на гости на Радио Кърджали

Децата на Кърджали към политиците: Не правете хаос в държавата!

Търпение, уважение, спокойствие, постоянство са малка част от качествата, които всеки човек трябва да притежава, за да живеем в по-добро общество. Това препоръчаха членовете на Детския младежки парламент към Центъра за подкрепа и личностно развитие – ОДК в Кърджали. Алина Рашкова, Владислав Стамов, Никол Акалиева, Сема Сали, Есинай Юсуф с..

публикувано на 26.03.24 в 10:12
Край Поточница е разположена площадката за подхранване на лешояди

Поточница - остров на птици и спомени

Едно от най-красивите села в община Крумовград - Поточница, и днес привлича посетители и туристи не само със звънкото си име, но и с природните красоти в околностите си. Над селото се намира атрактивната площадка за подхранване на лешояди. Наблизо е резерватът "Вълчи дол". Има и впечатляващи водопади.  Поточница е заобиколено от реките Крумовица и..

обновено на 25.03.24 в 13:01

"Пространство за родители" търси отговори за възпитанието на децата

Общински съвет по наркотични вещества - Кърджали започва инициативата "Пространство за родители" за четвърти пореден път. Събитието ще се проведе в неделя, 24 март. В него ще участват родители, които ще споделят и обменят свои мисли, преживявания и опит. Това съобщи д-р Сезгин Бекир,  председател на Общинския съвет по наркотични вещества - Кърджали,..

публикувано на 22.03.24 в 16:03

Българи и турци се поклониха пред паметта на отец Александър Чъкърък

Паметник на отец Александър Чъкърък откри в българската църква „Св. Георги Победоносец“ в Одрин вицепрезидентът Илияна Йотова. Това се случи на годишнината от смъртта му. Инициативата за паметника е на Съюза на тракийските дружества в България в партньорство с българските дипломатически представителства в Одрин, Истанбул и Анкара. Средствата за..

публикувано на 22.03.24 в 12:27