Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Заявления за лични документи може да се подават и преди изтичане на валидността им

Снимка: БГНЕС

Във връзка с провеждането на избори за Народно събрание на 11.07.2021 г. с оглед предотвратяване появата на напрежение в административното обслужване при издаване на български лични документи, чийто срок на валидност изтича през 2021 г., напомняме на гражданите, че заявления за издаване на лични документи може да се подават и преди изтичане срока на валидност на притежаваните документи. Това съобщиха от Регионален пресцентър на МВР-Кърджали.

За улеснение на гражданите има възможност заявления за лична карта и/или паспорт да се подават във всяко районно управление, звено „Български документи за самоличност" (БДС), на територията на Областната дирекция на вътрешните работи по постоянен адрес.

Създадена е възможност по постъпили искания от институции, ведомства, кметства и други да се осъществява прием на заявления за издаване на лични документи по предварително създадена организация.

Притежателите валиден електронен подпис могат да подменят личната си карта и/или паспорт чрез електронните административни услуги и да подадат документи онлайн на адрес: https//e-uslugi.mvr.bg, където могат да се информират подробно за условията на услугата по електронен път.

Крайният срок за подаване на заявление за подновяване на лична карта е 30 дни след датата на изтичане на нейната валидност. При неспазване на срока за издаване на лична карта или подмяна на вече издадена, но с изтекъл срок на валидност, се налага глоба в размер от 20 лв. до 150 лв.

При необходимост има готовност за удължаване на работното време на звената „БДС“.


Вижте още

Д-р Невин Садъкова: В горещините избягвайте мазните храни

В горещите дни не е препоръчително да се консумират мазни храни, нито газирани, съдържащи много захар. Най-добрата течност за оводняване е водата. Защо месото е по-скоро вредно и при кои заболявания, коментира д-р Невин Садъкова:  „При обработка на мазните храни организмът се затруднява, когато трябва да се бори с високата..

публикувано на 26.07.21 в 16:14

В Мургово 75 семейства са без вода заради изгоряла помпа

75 семейства в село Мургово, община Кърджали са без вода от четири дена насам. Причината е изгоряла помпа, която тласка питейната вода към селото. В тази жега положението е много тежко. Имаме десетки млади семейства с малки деца, каза кметът на селото Сейхан Назиф.

публикувано на 26.07.21 в 15:56

Ремонтират участък от пътя за Дяволския мост

По програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България тече ремонт на участък от пътя до туристическата забележителност Дяволския мост. Водеща организация е Община Ардино, а партньори са община Димотика и Археология Еврос, Гърция. По проекта се изпълнява и реконструкция на калдъръмена пешеходна пътека до Дяволския..

публикувано на 26.07.21 в 15:42

Започва Лятна школа по астрономия „Бели брези“

За пореден път ученици, студенти, любители и професионални астрономи, шe участват в Лятна школа по астрономия. Школата ще се проведе от 2-ри до 17-ти август на „Белите брези“, община Ардино. Ще участват  ученици от Кърджали, Крумовград и още осем областни града, както и студенти от четири университета. Още по темата очаквайте утре в..

публикувано на 26.07.21 в 13:45

18-годишен водач блъсна 13-годишен велосипедист

13-годишен велосипедист пострадал при пътнотранспортно произшествие на 23 юли малко след 19 часа в района на село Седловина.  Малолетният бил ударен от лек автомобил „Тойота“ с 18-годишен водач. На пострадалия била оказан спешна помощ в болницата в Кърджали, а след това е бил транспортиран в пловдивска клиника. Тестовете за алкохол и..

публикувано на 26.07.21 в 11:45

В Джебел е задържан автор на фалшиви сигнали на тел. 112

За подадени два неверни сигнала на тел.112  48-годишен е бил установен и задържан в РУ-Джебел.   В 12 часа на 24 юли мъжът позвънил на единния европейски номер и съобщил за незаконна дейност на крепостта „Устра“, а в 14,23 часа сигнализирал, че му била нанесена телесна повреда от полицейски служител. В 15,30 часа авторът на фалшивите сигнал е бил..

публикувано на 26.07.21 в 11:15

Роднински спор завърши с ранен и настанен в болница

Около 13 часа на 23 юли в село Илийско, община Кърджали възникнал скандал в двор на къща между 67-годишен и 44-годишен.   По първоначални данни по-възрастният нанесъл удари с тояга в главата на опонента си, който бил настанен под наблюдение в болницата в областния град. Извършителят на деянието е бил задържан за срок до 24 часа в полицейското..

публикувано на 26.07.21 в 11:07