Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

РИОСВ Хасково състави актове на общини в област Кърджали

РИОСВ Хасково е санкционирала с актове общините Крумовград, Джебел, Ивайловград, Ардино, Момчилград, Кирково и Кърджали за изхвърляне на  неопасни отпадъци на неразрешени за това места в землището на селата Вишеград и Островица. 
Актове са съставени и на две физически лица- за нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци в парк „Горубсо“ в Кърджали и за проправяне на път в защитена територия без внесено инвестиционно предложение.
Съставен е акт и на ВиК- Кърджали за осъществяване на дейности без изградени и приети по установения ред пречиствателни съоръжения за канализационната система в Джебел. 
Екоинспекцията е издала наказателно постановление от 2000 лв. на инсталация за преработка на соапщок в Кърджали, затова че не са предоставили информация за внос на отпадъци. Наложена е текуща санкция на млекопреработвателно предприятие край с.Вълкович, общ. Джебел за изпускане на непречистени отпадъчни води в дере.
През месец май екоинспекторите са извършили общо 89 проверки на 78 обекта .

Вижте още

Д-р Невин Садъкова: В горещините избягвайте мазните храни

В горещите дни не е препоръчително да се консумират мазни храни, нито газирани, съдържащи много захар. Най-добрата течност за оводняване е водата. Защо месото е по-скоро вредно и при кои заболявания, коментира д-р Невин Садъкова:  „При обработка на мазните храни организмът се затруднява, когато трябва да се бори с високата..

публикувано на 26.07.21 в 16:14

В Мургово 75 семейства са без вода заради изгоряла помпа

75 семейства в село Мургово, община Кърджали са без вода от четири дена насам. Причината е изгоряла помпа, която тласка питейната вода към селото. В тази жега положението е много тежко. Имаме десетки млади семейства с малки деца, каза кметът на селото Сейхан Назиф.

публикувано на 26.07.21 в 15:56

Ремонтират участък от пътя за Дяволския мост

По програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България тече ремонт на участък от пътя до туристическата забележителност Дяволския мост. Водеща организация е Община Ардино, а партньори са община Димотика и Археология Еврос, Гърция. По проекта се изпълнява и реконструкция на калдъръмена пешеходна пътека до Дяволския..

публикувано на 26.07.21 в 15:42

Започва Лятна школа по астрономия „Бели брези“

За пореден път ученици, студенти, любители и професионални астрономи, шe участват в Лятна школа по астрономия. Школата ще се проведе от 2-ри до 17-ти август на „Белите брези“, община Ардино. Ще участват  ученици от Кърджали, Крумовград и още осем областни града, както и студенти от четири университета. Още по темата очаквайте утре в..

публикувано на 26.07.21 в 13:45

18-годишен водач блъсна 13-годишен велосипедист

13-годишен велосипедист пострадал при пътнотранспортно произшествие на 23 юли малко след 19 часа в района на село Седловина.  Малолетният бил ударен от лек автомобил „Тойота“ с 18-годишен водач. На пострадалия била оказан спешна помощ в болницата в Кърджали, а след това е бил транспортиран в пловдивска клиника. Тестовете за алкохол и..

публикувано на 26.07.21 в 11:45

В Джебел е задържан автор на фалшиви сигнали на тел. 112

За подадени два неверни сигнала на тел.112  48-годишен е бил установен и задържан в РУ-Джебел.   В 12 часа на 24 юли мъжът позвънил на единния европейски номер и съобщил за незаконна дейност на крепостта „Устра“, а в 14,23 часа сигнализирал, че му била нанесена телесна повреда от полицейски служител. В 15,30 часа авторът на фалшивите сигнал е бил..

публикувано на 26.07.21 в 11:15

Роднински спор завърши с ранен и настанен в болница

Около 13 часа на 23 юли в село Илийско, община Кърджали възникнал скандал в двор на къща между 67-годишен и 44-годишен.   По първоначални данни по-възрастният нанесъл удари с тояга в главата на опонента си, който бил настанен под наблюдение в болницата в областния град. Извършителят на деянието е бил задържан за срок до 24 часа в полицейското..

публикувано на 26.07.21 в 11:07