Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Величка Георгиева: Няма яснота за пристигането на машините за гласуване

Величка Георгиева, председател на РИК-Кърджали

При предишните избори имаше твърде много проблеми при доставката на машините и всички сме притеснени поради този факт. Тревогата сподели в ефира на сутрешния блок на Радио Кърджали, „След първото кафе“, председателят на РИК-Кърджали Величка Георгиева. Притеснението идва от неизвестността дали електронните устройства за упражняване на вота ще бъдат доставени навреме.

Ние очакваме 341 броя машини да пристигнат и това не е никак малко за нашата област, която е в планински регион, имаме населени места, които са твърде отдалечени. Това е единственото притеснение, че все още нямаме яснота за сроковете, в които трябва да се доставят машините, коментира Георгиева.

В случай, че в изборния ден машина откаже да работи по някаква причина, РИК подава информация и очаква разрешение от ЦИК изборът да продължи с хартиена бюлетина. Както досега, всички секционни избирателни комисии ще получат в деня преди вота изборни книжа, включително хартиени бюлетини, чийто брой ще отговаря на броя на избирателите по списък.

СИК в областта са назначени навсякъде вече. На повечето места след консенсус между партиите и коалициите за състава и структурата им. В една от общините се е наложило служебно назначаване.

До 26 юни е срокът за подаване на предложенията за назначаване на подвижните секционни комисии.

ЦИК трябва да помисли как ще се проведе обучението на секционните комисии и какъв достъп биха имали граждани, които желаят да изпробват машината, за да преодолеят страха. Очакваме най-бързо решение на централно ниво да бъдат предоставени машини за пробен вот, защото всички сме наясно, че не може само с обяснение на стъпките как ще премине гласуването да убедим хората, машината трябва реално да съществува и да се проведе пълноценно обучение, подчерта Георгиева.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.  


Вижте още

Иванка Караколева: Искаме да се намали ДДС на 15 процента

КНСБ се е обединила около конкретни искания, които да намерят място в бюджета за следващата 2022 година. Те са в предварителен вариант, но са обсъждани на Координационен съвет на синдиката, каза за Радио Кърджали областният координатор на КНСБ Иванка Караколева.  Сред тях са увеличение с 10 процента на заплатите на всички заети в бюджетната сфера..

публикувано на 28.07.21 в 14:40

В Харманли, изправени пред притока на мигранти

Жителите на Харманли са притеснени от мигрантския поток, който залива града през последния месец твърди кмета на града Мария Киркова. По нейни думи мигрантите ходят из града на големи групи, което от своя страна води след себе си и неизбежни сигнали към Общината от притеснени родители. Първоначално мигрантите бяха семейства с деца, но в..

публикувано на 27.07.21 в 15:51

Бай Садет от Голобрад: Майстор-чешмеджия със златни ръце и сърце

Садет Исмаил от ардинското село Голобрад е един от талантливите  майстори-чешмеджии в района. Досега той е изградил десетки крайпътни чешми. Местните жители казват, че бай Садет има златни ръце и сърце. Традиция е в Ардинско да се построят семейни чешми с беседки, за да утоляват жаждата на пътуващите. Те са направени от добри хора в памет на..

публикувано на 24.07.21 в 13:29
Тракийските дружества от Бургас и Варна в оспорвана битка за победата

Спортен празник събра в Златоград тракийци от Бургас, Варна и Кърджали

Младежкото тракийско дружество в Кърджали беше домакин на единствения в страната спортен празник, който обединява потомци на тракийски бежанци от Беломорска и Източна Тракия. Представители на дружествата във Варна, Бургас и Кърджали премериха сили в импровизирани състезания по футбол между жени и мъже, дартс, дърпане на въже и боулинг. Надпреварата се..

публикувано на 20.07.21 в 16:12

Цвета Караянчева: Възможно е ДПС да имат 5 депутата от Кърджали

Председателят на 44-тото народно събрание Цвета Караянчева няма да е депутат в новия парламент. Тя бе водач на ГЕРБ в област Кърджали, където ДПС печели 4 мандата, а петия отива при партията на Слави Трифанов  - "Има такъв народ". Системата Хеър-Ниймайер ни открадна депутатското място от Кърджали, въпреки че ние бяхме с по-големия остатък заяви..

публикувано на 15.07.21 в 13:45
Социално предприятие - Димитровград е един от добрите примери

Български и гръцки експерти учат хора с увреждания на бизнес

Хора с увреждания, земеделски производители, социални предприемачи са сред тези, които могат да се възползват от резултатите на българско-гръцкия проект „Социално агро-предприемачество за хора с увреждания в трансграничния регион". Проектът се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014 - 2020...

публикувано на 06.07.21 в 18:34
Георги Първанов

Георги Първанов: Трябва да дадем шанс на младите хора тук, в България

Пожелавам за внуците си просперираща България, сигурна, България на можещите, на знаещите, България на младите хора, защото трябва да им дадем шанс тука. Това каза в интервю за Радио Кърджали Георги Първанов, президент в мандат 2002 – 2012 г. Няма сблъсък на идеи, сега всичко е много лично и компроматно, коментира той по повод предизборната..

публикувано на 23.06.21 в 20:22