Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Димов: Рано е да се ваксинират децата срещу COVID-19

Д-р Димитър Димов не препоръчва все още ваксинирането на деца срещу COVID-19
Снимка: Личен архив


Не трябва да се избързва с имунизацията на децата срещу COVID_19. Това е личното мнение на един от най-опитните педиатри в Кърджали, а и в страната, д-р Димитър Димов. Според него трябва да се изчака, защото засега децата не боледуват често и тежко от тази инфекция. Добре е да се прецени риска от провеждането на имунизация, да се остави време всички ваксини,които са различен тип, да се апробират при възрастните, да се прецени коя има най-малко рискове и коя е най-подходяща, ако настъпи ситуация, налагаща имунизацията на детското население, съветва педиатърът.

„Още е много рано, за да говорим за някакви резултати по отношение на проучвания, правени при деца, прекарали ковидинфекцията. Ние в отделението в Кърджали имаме много скромен опит. Не повече от десетина деца минаха през този сезон с доказана ковидинфекция, на която протичането много не се отличаваше от обикновените пневмонии, които сме имали в предишни години. Не сме имали някакви тежки случаи. Всички деца оздравяха без някакви трайни последствия. На базата на този малък брой деца, не могат да се правят някакви конкретни изводи, каза за Радио Кърджали д-р Димов. Децата са много по-малко засегнати от възрастните и ако боледуват, то е много по-леко. Ще е необходимо известно време, за да се види дали тези, които са боледували ще имат някакви късни последствия от самата прекарана инфекция, каза педиатърът.

Все още се трупа научен материалот изследвания и на възрасти, и на деца, който тепърва ще бъде обобщаван и ще се правят изводи. „Разбира се, при възрастните, предвид ситуацията, която беше с високия леталитет, тежките форми на инфекцията, тежкото прекарване на самата болест, се наложи една екстрена имунизация с цел да се спасят човешки животи. Но сега имаме едно забавяне на темповете на инфекцията и надявам се, това ще даде някаква глътка въздух и време на учените да осмислят това, което се е случило досега. А и трябва да получим някакъв материал, относно това доколко имунизацията оказва някакво влияние на разпространението на инфекцията и съответно боледуването – дали предотвратява заразяването или пък води до по-леко преболедуване на самата инфекция“, коментира специалистът. Според него все още няма изнесени научни материали, които да позволяват да се дадат препоръкидоколко правомерно ще бъде имунизирането на децата. „Има все още много неизвестни. Аз мисля, че все пак би трябвало да се поизчака, при децата особено, защото имаме тази възможност. Те не боледуват често от тази инфекция, не боледуват тежко. Така че, добре е да се осмисли всичко, да се прецени риска от провеждането на имунизация. Все пак ще има възможност всички тези ваксини, които не са еднакви, те са различен тип ваксини, да се апробират при възрастните, да се прецени кое има най-малко рискове и кое е най-подходящо, ако нещата наложат имунизацията на детското население. Моето лично мнение е, че там не следва да се избързва с имунизацията“, категоричен е д-р Димов. Той изрази надежда вирусът да не мутира така, че да започне да засяга и децата. „На този етап мисля, че трябва да не се бърза с имунизацията при децата“, подчерта той.

Не е доказано, че децата се водят преносители на заболяването. „Трябва да кажа, че на доста голям брой от децата, които в отделението бяха хоспитализирани с инфекция на дихателните пътища, се направиха PCR тестове, бързи антигенни тестове, дори на деца в семействата, на които има доказано болни с ковид и при същите тези деца не се установиха данни за ковидинфектираност. Тоест, да се говори, че децата са преносители на инфекцията, но самите те не боледуват, аз мисля, че това не е сериозно“, е мнението на опитния педиатър.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Две зрелостнички от Кърджали получиха националната диплома за отличен успех от МОН

Две зрелостнички от Кърджали получиха националната диплома за отличен успех от Министерството на образованието и науката. РУО Кърджали отправи поздравителен адрес до Ивелина Филипова от СУ „П.Р.Славейков“ и Ана Пенчева от Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“ с удостояването им с почетното отличие  за отличен успех и за..

публикувано на 05.08.21 в 13:18

Задава се турнирът по минифутбол "Paradise Cup 2021"

От 26.08.2021 до 14.09.2021 ще се проведе турнирът по минифутбол PARADISE CUP 2021. Домакин на надпреварата е стадион "Шампион", намиращ се в двора на СУ "П.Р.Славейков", заяви Благовест Саръев Регионален Мениджър в БАМФ Кърджали Турнирът е организиран от БАМФ Кърджали и събира десет отбора от региона, които ще се борят за..

публикувано на 04.08.21 в 15:21

Мирослав Шопов: Заведенията са пълни, хората не мислят за Ковид 19

Екстремно високи температури морят кърджалийци в последните дни. Жегата кара хората да търсят прохладата не само на заведенията с климатици, но и на тези на брега на язовира. Ресторантите и бистрата са пълни с клиенти, особено в по-късните вечерни часове. Какъв е летният сезон за ресторантьорите, добра алтернатива ли са местните заведения, спазват ли..

публикувано на 04.08.21 в 15:08
След първата среща с публиката на родна земя

Любомир Колаксъзов: Културата не е занимание, тя е стълб на държавата

 Авторският спектакъл на режисьора Любомир Колаксъзов и драматурга Теодора Георгиева „Полетът“, изпълнен от актьорите любители Николай Николов и Соня Николова от Асоциация „Малката България в Централна Италия“ гостува на родна сцена в България. Куклите са дело на Недко Данев, а музиката – на Милен Апостолов. Проектът е осъществен по програма..

публикувано на 03.08.21 в 18:20
Снимката е илюстративна

Осем загинали и 200 ранени в пожарите в Турция

Пожари бушуват в почти цяла Европа. Тежка е ситуацията в съседните Гърция и Турция. Обобщена информация представи в сутрешния блок на Радио Кърджали „След първото кафе“ редакторът Нахит Догу. До момента в Турция има 8 загинали и 200 ранени, сочи последната информация. Около 120 са пожарите в 25 области на територията на цяла Турция, но..

публикувано на 03.08.21 в 15:17

Областният управител: Общините да се активизират срещу пожарите

Общините да са по-ангажирани при потушаването на пожарите. В момента има известно безхаберие от страна на местните власти, не се включват с достатъчна отговорност и сериозност в борбата с огненото бедствие, предизвикано от високите температури. Това са някои от изводите, до които е достигнал областният управител на област Хасково Минко Ангелов...

публикувано на 03.08.21 в 14:30
Снимката е илюстративна

Контрабандна валута за 5 млн. лв. задържаха митничарите само за месец

Контрабандна валута с левова равностойност близо 5 млн. лева задържаха на различни гранични пунктове в страната митнически служители само за един месец, последният от първата половина на тази година, т.е. само за юни. Сумата е повече от откритата за всяка една календарна година пет години назад (в периода 2015 г. - 2020 г.). Данните съобщи в..

публикувано на 03.08.21 в 14:02