Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Народният изпълнител Филип Синапов гради къща-музей с демонстрация на занаятиФолклорният изпълнител Филип Синапов, водещ на най-новото предаване за народна музика на "На разсомване" по радио Кърджали гради къща-музей, в която децата ще се учат на народно пеене и други музикални дисциплини, занаяти и любов към миналото ни.  Освен това, през лятото те ще осмислят свободното си време там и ще стоят далеч от телефоните и компютрите.
Проектът в момента е във фаза груб строеж, и архитектурно напомня къщите в неговото село Гърнати, в стил конак.
С него се е заела архитектка от Кърджали.
Самият народен изпълнител ще учи децата на пеене, и ще им показва умения в занаятите абаджийство, терзийство, тъкачество. Филип Синапов има професионално свидетелство за калфа по тъкачество, издадено от Регионална занаятчийска камара в Пловдив.
Музикална школа заедно с обучение на занаяти, както и демонстрация на бита, архитектурата и старите традиции правят къщата-музей единствена в България по рода си.
Грубият строеж вероятно ще продължи до края на годината.
Това не е първата инициатива, свързана със селото на Филип Синапов. Преди две години, той издаде книга за село Гърнати, от където са неговите родови корени. В нея са разказани традициите и фолклора на селото и описани автентични песни с клавирни съпроводи, които да бъдат в помощ на музикалните училища.
Монографията се нарича "Гърнати-кътче от рая".
През годините на музикално усъвършенстване Филип е взимал по частица от своите учители Соня Балабанова и Стефка Гайдева. Негов идол в родопското пеене е Веселин Джигов. Но нека научим повече за къщата-музей от самия изпълнител.

Галерия

Вижте още

Шампионите на екстремния ендуро шампионат стават ясни този уикенд в Кирково

Шампионите за сезон 2021 в Българския Екстремен  Ендуро шампионат ще станат ясни тази неделя след надпреварата в 7-ия кръг от BG X Enduro Championship, който ще се проведе в Кирково на 25 и 26 септември 2021г. Организаторите „Крос клуб Кирково“ и Община Кирково ще посрещнат 120 състезатяля. Самото състезание включва традиционните..

публикувано на 24.09.21 в 05:00

За "Един народ" пеят Илия Луков и Валерия Момчилова

На 22-ри септември за първи път ще прозвучи песента "Един народ" посветена на Независмостта на България в изпълнение на Илия Луков и Валерия Момчилова. Красивите гласове на народните изпълнители ще накарат народа ни да си спомни, че носи вятъра в свойта риза и свобода в сините очи. Текстът за песента е на поетесата Даниела Атанасова, която не за..

публикувано на 22.09.21 в 09:10
Елкая Дуганова

Елка Дуганова девет години събира експонати за етнографска сбирка

Елка Дуганова изпълнява това така характерно, само за град Неделино двугласно пеене в Родопите. Тя пее неделинският двуглас със сестрите Анета и Снежана Чакърови. Тя е учила песните от своята баба и майка. Радва се, че след нея има на кой да предаде местните песни. Нейните внуци също изпълняват неделински двуглас. „Научих песните от..

публикувано на 21.09.21 в 13:43

Бегачите в маратона K 3 Ултра ще се включат в екокауза

Около 700 маратонци от България и 10 чужди държави ще участват в изданието на ултрамаратона К3 Ultra , който започва в събота от Златоград . Изградени са три трасета - 23 км, 53 и 85 километра , които пре сичат областите Смолян и Кърджали . Някои от участъците минават по граничната бразда между България и Гърция, както и през забележителности..

публикувано на 21.09.21 в 10:04

Еленът лопатар от Кьосево - роден под щастлива звезда?

Щастлива развръзка се очертава на сагата с елена лопатар от Кьосево, която Радио Кърджали следи от самото начало. Горското животно ще живее, няма да бъде отстреляно.  Кметът на Кърджали Хасан Азис е поел ангажимент да откупи елена и да го дари на природен парк край морето, който се намира над курортното селище Свети Влас.  Еленчето ще има..

публикувано на 20.09.21 в 16:27

Непосилни изисквания за медицински центрове и ДКЦ в област Кърджали за оформяне на Ковид-зона

Нито една Ковид зона не е обособена до този момент в област Кърджали. В края на миналата седмица от Министерството на здравеопазването съобщиха, че пациенти със съмнения за коронавирусна инфекция ще получават безплатни лекарства и безплатни прегледи, ако са посетили обособена ковид-зона в медицински център или ДКЦ. А още в края на август здравният..

публикувано на 20.09.21 в 16:02

Театърът в Кърджали кани на премиера. Открива сезона с три нови заглавия

„Деца на света" на Стефан Цанев е премиерното заглавие на Театрално-музикален център – Кърджали. Пиесата е социална трагикомедия, която изследва темата за заплашените от изчезване малки култури и разпада на традиционното семейство в контекста на съвременния глобализъм. Режисьор на спектакъла е Денислав Янев, носител на наградата за млад..

публикувано на 20.09.21 в 13:52