Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Мухтаров: Ваксинирайте се сега, за да сте защитени през есента

Златни пясъци
Снимка: архив

Няма нужда да се приемат пробиотици преди да се тръгне на море, каза пред Радио Кърджали гастоентерологът д-р Марин Мухтаров в отговор на въпроси на наши слушатели. "Най-важното е на море да спазвате строга лична хигиена. Нищо не може да я замени. Миенето на ръцете не е необходимо само заради КОВИД-19. Нужно е и при много чревни инфекции, които намират благоприятна среда за развитие в морските и в планинските курорти. Водата е един от пътищата, при които могат да бъдат предавани такива инфекции. Трябва да се избягва пиенето на вода от съмнителни източници като ручеи и чешми в планината. Много хора се изкушават да пият вода от чешми и ручеи, но водата не е изследвана и не се знае дали не съдържа причинители на заболявания",обясни д-р Мухтаров. 

През минали век над 150 туристи  в Северна Америка се разболяват след като пият вода от ручей, а заболяването  след този случай наричат боброва треска. 

Сега е моментът да се ваксинирате срещу коронавирусна инфекция, ако искате да сте защитени през есента, каза още д-р Марин Мухтаров. Защо да се ваксинирате, кога да се ваксинирате, ако се преболедували КОВИД-19, защо  да не влизате с диария в басейн и какво означава криптоспоридия - за всичко това ще научите, ако чуете звуковия файл.  Вижте още

От днес преброителите тръгват по домовете

От днес преброителите тръгват по домовете. Това ще става от 8 часа сутринта до 20 часа вечерта до 3 октомври. Преброителите ще спазват всички мерки за безопасност в условията на пандемия. Успоредно с това можем да се преброим и онлайн. Срокът за това беше удължен до 30 септември. Преброителите ще посещават домовете на хората всеки ден от 18 септември до..

публикувано на 18.09.21 в 14:50

Отмениха даряването на общински имот в полза на Средновековния манастир "Св. Йоан Предтеча"

Общинските съветници в Кърджали отмениха даряването на общински имот в полза на Средновековния манастир "Свети Йоан Предтеча". Предложението да не бъде разгледано на септемврийската сесия даде общинският съветник от ДПС Мустафа Ахмед с мотивите, че в този имот влиза ел. стълб, както и част от паркинга на КАТ. Кметът Хасан Азис обеща, че до два..

публикувано на 18.09.21 в 14:49

Над 7,5% от направените тестове за COVID-19 са положителни

24 са новозаразените с Ковид-19 в Кърджали през последното денонощие. 1892 нови заразени с коронавирус са били регистрирани през последното денонощие у нас при направени 25 189 теста (малко повече от 7,5 процента положителни). 79 души са починали, показват данните от Единния информационен портал. Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус у нас..

публикувано на 18.09.21 в 14:46

Ученичка от Кърджали е лауреат на националния литературен конкурс "Бодлите на таралежите"

Есето „Нещо ново, нещо старо“ на Дефне Риза, ученичка от СУ "П. Р. Славейков" в Кърджали получи отличие в конкурса „Бодлите на таралежите“,  който се организира от фондация „Братя Мормареви“. В 15-тия поред конкурс са отличени само четирима победители между участвалите ученици от цяла България. Есето на Дефне „Нещо ново, нещо старо“,..

публикувано на 17.09.21 в 15:31

Районен съд Кърджали се включи в благотворителна кампания в подкрепа на хора със зависимости

Съдии и съдебни служители от Районен съд– Кърджали за пореден път през настоящата година се включиха в благотворителна инициатива за подкрепа на хора в нужда. Колективът на съда взе участие в организирана от Общински съвет по наркотични вещества– Кърджали, съвместно с Превантивно-информационен център– Кърджали, благотворителна кампания в..

публикувано на 17.09.21 в 13:51

13 000 ученици в област Кърджали започнаха присъствено учебната година

Близо 13 000 ученици в регион Кърджали започнаха присъствено тази учебна година.  Тепърва предстои да се изяснява колко не са влезли в класните стаи и какви са причините. Това каза за Радио Кърджали Ангелина Костова от Регионалното управление по образованието. Ангелина Костова: „В регион Кърджали стартира успешно учебната година за..

публикувано на 17.09.21 в 13:32

„Галъп“: ГЕРБ-СДС е първа сила, ИТН пада на четвърто място

Според проучване на агенция „Галъп“, ако изборите за Народно събрание се провеждаха в първата половина на септември, ГЕРБ-СДС получава  22,5% от гласовете на пълнолетните българи, БСП - 16,1%. „Демократична България“ получава 15,8%, „Има такъв народ“ - 15,5%, ДПС - 11,9%. Над електоралната бариерата остават „Изправи се, България! Ние идваме!“ с 4,8%...

публикувано на 17.09.21 в 13:05