Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Мухтаров: Ваксинирайте се сега, за да сте защитени през есента

Златни пясъци
Снимка: архив

Няма нужда да се приемат пробиотици преди да се тръгне на море, каза пред Радио Кърджали гастоентерологът д-р Марин Мухтаров в отговор на въпроси на наши слушатели. "Най-важното е на море да спазвате строга лична хигиена. Нищо не може да я замени. Миенето на ръцете не е необходимо само заради КОВИД-19. Нужно е и при много чревни инфекции, които намират благоприятна среда за развитие в морските и в планинските курорти. Водата е един от пътищата, при които могат да бъдат предавани такива инфекции. Трябва да се избягва пиенето на вода от съмнителни източници като ручеи и чешми в планината. Много хора се изкушават да пият вода от чешми и ручеи, но водата не е изследвана и не се знае дали не съдържа причинители на заболявания",обясни д-р Мухтаров. 

През минали век над 150 туристи  в Северна Америка се разболяват след като пият вода от ручей, а заболяването  след този случай наричат боброва треска. 

Сега е моментът да се ваксинирате срещу коронавирусна инфекция, ако искате да сте защитени през есента, каза още д-р Марин Мухтаров. Защо да се ваксинирате, кога да се ваксинирате, ако се преболедували КОВИД-19, защо  да не влизате с диария в басейн и какво означава криптоспоридия - за всичко това ще научите, ако чуете звуковия файл.  Вижте още

Арда загуби за втори път от Апоел

Отборът на Арда отпадна във втория квалификационен кръг на футболния турнир Лига на конференциите, след като загуби с 0:4 реванша в Израел от Апоел (Беер Шева). В първата среща преди седмица Арда отстъпи с 0:2 в Кърджали. Още в 6-ата минута домакините поведоха в резултата. Аколатсе стреля от границата на наказателното поле в долния десен ъгъл, а..

публикувано на 30.07.21 в 00:32

Националният фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова" за първи път с международно участие

От 2011 г. екипът на НЧ „Изгрев-1928”, с. Сладун, обл. Хасково, е организатор на Националния фолклорен фестивал с международно участие „С песните на Кичка Савова" . Фестивалът се утвърди като едно от най-значимите културни събития, в регионален, национален, но и в международен мащаб.  В последното издание на фестивала през 2019 (през 2020 бе отложено..

публикувано на 29.07.21 в 16:41

Пчеларите в Крумовград да приберат пчелите в кошерите тази нощ

Пчеларите в Крумовград да приберат пчелите в кошерите тази нощ. Това предупреждение отправиха от общинската администрация заради предстоящо пръскане срещу вредители.   Днес във времето от 21.00 часа до 24.00 часа, в Крумовград е предвидено извършване на обработка срещу листоминиращ молец на кестеновите дръвчета намиращи се на пл. „България“,..

публикувано на 29.07.21 в 15:25

Здравко Бакалов: Няма политически мотиви при уволненията на горски началници

Няма политически мотиви за прекратяване на договорите за управление на ръководителите на горски стопанства. Това заяви за Радио Кърджали  Здравко Бакалов, директор  на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян. Бакалов в отговор на въпрос дали уволненията на горски началници в Ардино, Крумовград и Кирково са свързани с политическите им пристрастия:..

публикувано на 29.07.21 в 14:53

В Ардино функционират 9 вида социални услуги

Към настоящия момент  в общината функционират 9 вида социални услуги. Една от тях е Клубът на Пенсионера. Решени сме да ги обогатим и да създадем още социални услуги. Това каза кметът на Ардино инж. Изет Шабан пред членовете на Клуба на пенсионера. Той подчерта, че искат да превърнат Ардино в център за алтернативен туризъм. 

публикувано на 29.07.21 в 14:35

Инспекция по труда: Работодателите да въведат мерки за работа при високи температури

Във връзка с прогнозите за опасно горещо време е засилен  контрола на строителни обекти и при  работата на открито в селското стопанство. Инспекцията по труда Кърджали напомня, че законът вменява на работодателите задължението да въведат мерки за минимизиране на риска при работа в прегряващ микроклимат.  Работата при високи температури,..

публикувано на 29.07.21 в 13:35

Арда излиза в битка с Апоел Беер-Шева

Арда гостува на Апоел Беер-Шева в мач-реванш от Лигата на Конференциите. Двубоят в Петах Тиква е от  20:00 часа.  В първия мач, тимът на Николай Киров загуби с 0:2 и днес ще трябва да се бори за попадения.   Ангел Чавдаров, който следи спортната тема в Радио Кърджали:  "С минорно настроение пристигнаха фотболистите на Арда в Израел, тъй като..

публикувано на 29.07.21 в 11:06