Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Страх спира българските граждани в Северна Македония да гласуват?

Люпчо Куртелов

Изключително слаб интерес към изборите у нас, от хората с българското гражданство в Северна Македония сочат наблюденията. Стотици хиляди са притежателите на български документи за самоличност в западната ни съседка, но едва малко над 600 са упражнили едно от основните си права, произтичащи от този факт. Възможно е сред причините да е страх от репресии от страна на властите, при проява на българско самосъзнание. Друга от възможните причини е липса на мотивация от страна на хората, неживеещи в България, въпреки българското гражданство.

Наблюденията си се осмели да сподели в ефира на Радио Кърджали Люпчо Куртелов. Той е от Северна Македония, живее в Охрид. Не крие българското си самосъзнание. Преди години сериозно си е изпатил заради това. Потомък е на Братя Миладинови. Работи като екскурзовод на свободна практика.

От два дни ваксинирането срещу COVID-19 в Северна Македония е свободно, без предварително записване, каза в сутрешния блок на Радио Кърджали Люпчо Куртелов. Причината е, че вече има осигурени достатъчно защитни дози. Ваксините, с които се извършва имунизацията у съседите са от китайските, също Астра/Зенека, Пфайзер/Бионтех.  По информация от медиите, процентът на ваксинираните обаче е малък. За няколко случаи на Делта варианта съобщават също медиите.

Слаб интерес е отчетен и сред северномакедонците с български паспорти към изборите за 46-то Народно събрание у нас. За вота на 4 април са били отворени 5 избирателни секции. За първи път са били организирани места за гласуване и  извън дипломатическите ни служби в Скопие и в Битоля. За изборите на 11 юли броят на секциите е бил увеличен на шест.

За 45-я парламент гласа си са дали около 500 души в Северна Македония. Сега за новото, 46-то НС, правото си на избор са упражнили около 640 български граждани от съседската държава.

Възможно е да има и момент на страх, съгласи се с допускането Куртелов. „В миналите времена имаше доста репресии към хората с българска ориентация – и открита, и завоалирана. Имахме доста проблеми хората, които открито заявявахме, че сме българи. Чувството за самосъхранение кара хората да не излизат масово, за да не бъдат видени и евентуално да нямат проблеми. Сега не е както по-рано, няма толкова голям натиск. Не мога да кажа как е за хората, които са на държавни служби, дали към тях би имало някакъв натиск. Може би считат, че биха имали проблеми“, коментира Куртелов. Той разказа наблюденията си от миналите избори, на 4 април, когато е бил зам.-председател на СИК, как съграждани са се отказвали да гласуват, виждайки масирано присъствие в близост до секцията на полицейски части. „На около 20 метра до секцията имаше паркиран микробус с десет-петнадесет души от специалните части, които от 11 ч. преди обяд до 8 вечерта стояха там. Нищо не правеха, разбира се, но знам, че някои хора, които са дошли да гласуват, като видяха тази голяма полицейска група, си подминаваха секцията и не влизаха. Така че и от тази гледна точка може да има някакъв натиск, не директен, но … Сега нямаше такова нещо“, каза Куртелов.

Интересът към българско гражданство от страна на северномакедонци обаче не намалява, по информация от консулството в Битоля.

 „Чувството за хумор на Слави не му липсва“, каза по повод предложения приоритет от лидера на „Има такъв народ“ за изпращане на съвместен астронавтски екип от българи и северомакедонец. Надявам се, както има чувство за хумор, така да има и умения за водене на сериозна политика, „защото, ако той състави правителство, каквито амбиции има, ще бъде изправен пред сериозни предизвикателства“, допълни сънародникът ни.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

На почивка в Турция, въпреки коронавируса

На почивка в Турция, въпреки коронавируса. Как южната ни съседка посрещна второто си Ковид-лято, с какво привлича туристите по Егейското и Средиземноморското крайбрежие, има ли много атракции или повече са забраните и здравните изисквания, спазват ли се те? И всъщност почивка ли е морето в Турция или притеснение? Не бих казала, че има нещо..

публикувано на 20.09.21 в 16:45

Засега няма да отстрелват еленчето край Кьосево, търсят му нов дом

Задържали сме разрешителното за отстрел . Имаме го, но не смятаме да го вкарваме в употреба. Търсим вариант да преместим някъде елена-лопатар, търсим му нов стопанин. Това каза за Радио Кърджали управителят на Ловно-рибарското дружество Васил Дончев. Пролетта ви разказахме за красивото горско животно в района на Кьосево , което пасе..

публикувано на 17.09.21 в 11:25

Синем Арслан: Изселническите дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми

Културните дружества на българските изселници в Турция действат като предствители на различни политически партии, за това нямат влияние сред общността.  Това твърди пред Радио Кърджали социоложката от Истанбул Синем Арслан. Според нея тези дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми на нашите изселници. Синем..

публикувано на 16.09.21 в 17:37

Мюмюн Топчу: Дружествата на българските изселници в Турция се занимават с политика, но не и с култура

Политизирането на културните дружества на българските изселници в Турция, доведе до неразумно политическо деление и противопоставяне в общността. Това противопоставяне влияе и на отношенията между България и Турция. Това каза за Радио Кърджали Мюмюн Топчу, главен редактор на излизащият в Бурса вестник „Мисион”. Според него десетките на..

публикувано на 15.09.21 в 13:22

Стартира учебната година за студентите във филиал "Любен Каравелов"

От 13 септември стартира учебната година във филиала на Пловдивски университет „Любен Каравелов“ в Кърджали. Занятията ще се провеждат хибридно – онлайн и присъствено. Лекциите и семинарните упражнения ще се провеждат онлайн, а лабораторните и практическите упражнения присъствено. Държавният прием за учебната 2021/2022 година е от 126..

публикувано на 14.09.21 в 10:50

Хората, които са давали храна на елена лопатар от Кьосево, са в основата на проблемите

За съжаление, единственият реалистичен сценарий за бъдещето на елена-лопатар от Кьосево, е да бъде отстрелян. Това смята Стефан Аврамов от Фондация "По-диви Родопи". Самият той е експерт по елените и един от хората, които подпомагат разселването и възстановяването на лопатари и благородни елени в Източните Родопи. Има теоретична възможност да бъде..

публикувано на 13.09.21 в 16:48

Колко опасни са кучетата около детските площадки?

Кучетата на детските площадки представляват опасност за здравето на децата. Годишно се изхвърлят над 350 000 тона кучешки изпражнения (данни за Великобритания). Над 100 души годишно във Великобритания, главно деца, се заразяват от очни заболявания след поглъщане на яйцата на тенията Токсокара (Toxocara). Яйцата се пренасят от кучешки..

публикувано на 09.09.21 в 14:51