Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Страх спира българските граждани в Северна Македония да гласуват?

Люпчо Куртелов

Изключително слаб интерес към изборите у нас, от хората с българското гражданство в Северна Македония сочат наблюденията. Стотици хиляди са притежателите на български документи за самоличност в западната ни съседка, но едва малко над 600 са упражнили едно от основните си права, произтичащи от този факт. Възможно е сред причините да е страх от репресии от страна на властите, при проява на българско самосъзнание. Друга от възможните причини е липса на мотивация от страна на хората, неживеещи в България, въпреки българското гражданство.

Наблюденията си се осмели да сподели в ефира на Радио Кърджали Люпчо Куртелов. Той е от Северна Македония, живее в Охрид. Не крие българското си самосъзнание. Преди години сериозно си е изпатил заради това. Потомък е на Братя Миладинови. Работи като екскурзовод на свободна практика.

От два дни ваксинирането срещу COVID-19 в Северна Македония е свободно, без предварително записване, каза в сутрешния блок на Радио Кърджали Люпчо Куртелов. Причината е, че вече има осигурени достатъчно защитни дози. Ваксините, с които се извършва имунизацията у съседите са от китайските, също Астра/Зенека, Пфайзер/Бионтех.  По информация от медиите, процентът на ваксинираните обаче е малък. За няколко случаи на Делта варианта съобщават също медиите.

Слаб интерес е отчетен и сред северномакедонците с български паспорти към изборите за 46-то Народно събрание у нас. За вота на 4 април са били отворени 5 избирателни секции. За първи път са били организирани места за гласуване и  извън дипломатическите ни служби в Скопие и в Битоля. За изборите на 11 юли броят на секциите е бил увеличен на шест.

За 45-я парламент гласа си са дали около 500 души в Северна Македония. Сега за новото, 46-то НС, правото си на избор са упражнили около 640 български граждани от съседската държава.

Възможно е да има и момент на страх, съгласи се с допускането Куртелов. „В миналите времена имаше доста репресии към хората с българска ориентация – и открита, и завоалирана. Имахме доста проблеми хората, които открито заявявахме, че сме българи. Чувството за самосъхранение кара хората да не излизат масово, за да не бъдат видени и евентуално да нямат проблеми. Сега не е както по-рано, няма толкова голям натиск. Не мога да кажа как е за хората, които са на държавни служби, дали към тях би имало някакъв натиск. Може би считат, че биха имали проблеми“, коментира Куртелов. Той разказа наблюденията си от миналите избори, на 4 април, когато е бил зам.-председател на СИК, как съграждани са се отказвали да гласуват, виждайки масирано присъствие в близост до секцията на полицейски части. „На около 20 метра до секцията имаше паркиран микробус с десет-петнадесет души от специалните части, които от 11 ч. преди обяд до 8 вечерта стояха там. Нищо не правеха, разбира се, но знам, че някои хора, които са дошли да гласуват, като видяха тази голяма полицейска група, си подминаваха секцията и не влизаха. Така че и от тази гледна точка може да има някакъв натиск, не директен, но … Сега нямаше такова нещо“, каза Куртелов.

Интересът към българско гражданство от страна на северномакедонци обаче не намалява, по информация от консулството в Битоля.

 „Чувството за хумор на Слави не му липсва“, каза по повод предложения приоритет от лидера на „Има такъв народ“ за изпращане на съвместен астронавтски екип от българи и северомакедонец. Надявам се, както има чувство за хумор, така да има и умения за водене на сериозна политика, „защото, ако той състави правителство, каквито амбиции има, ще бъде изправен пред сериозни предизвикателства“, допълни сънародникът ни.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

За 51-ви път Персеидите събират ученици, студенти и астрономи на Белите брези

От 2 до 17 август на Белите брези за 51 път ще се проведе лятната школа по астрономия. За пореден път под небето на Брезите ще се съберат ученици, студенти, любители и професионални астрономи от различни български градове, училища и университети. Тази година и времето е с лагерниците, тъй като на 8 август е новолуние и ще е идеално за наблюдение на..

публикувано на 28.07.21 в 15:07

Иванка Караколева: Ако депутатите са отговорни политици, трябва да приемат актуализацията на бюджета

Правителство, синдикати и работодатели се обединиха в идеите си за актуализация на бюджета за 2021 г. На извънредно заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна съгласие и за актуализацията на на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и НЗОК за 2021 г. Тя предвижда до края на годината да бъдат реализирани с 2 млрд...

публикувано на 28.07.21 в 14:13

Комисар Сергей Заимов: Очакваме огнено и напрегнато лято

От 5 април до 15 ноември тази година е пожароопасния сезон за горите в област Кърджали. Периодът е обявен със заповед на областния управител в началото на месец април, не само в Кърджалийска област, но и в цяла България със заповеди на областните управители. През това време важат различни забрани за палене на огън в близост до горски масиви, поддържа..

публикувано на 27.07.21 в 17:57

Багдасаров: БСП ще продължи преговорите с ИТН, но ще отстоява основните си приоритетни политики

БСП ще продължи преговорите с "Има такъв народ" за подкрепа за правителство, като ще отстоява приоритетните за партията политики. Социалистите биха подкрепили в пленарната зала първата политическа сила, но при яснота на имената на министрите в бъдещия кабинет. Това реши Националният съвет на БСП, който се състоя на 25 юли, неделя. От партията са..

публикувано на 26.07.21 в 14:30

Д-р Фикри Гюлестан: Политиците да се държат по-скромно и да решават, а не да създават проблеми

Песимистичен оптимизъм - така определи настроенията след първото заседание на 46-ото Народно събрание, общественикът д-р Фикри Гюлестан . Според него, отказът за обща снимка на ГЕРБ и ИТН, задава въпросителни и е израз на неуважение към избирателя. А в същото време пред депутатите стоят много проблеми, един от които е четвърта вълна на..

публикувано на 22.07.21 в 15:22
Богдан Боев

Богдан Боев: Следвам мечтите си и това ме прави щастлив

Богдан Боев е един от най-добрите фотографи на дива природа в България в момента. Запленен е от света на птиците и животните от ранното си детство в Димитровград. Вече 15-на години снима дивия свят на България, а от 7-8 години е превърнал хобито си в професия, след като прекратява активната си баскетболна кариера. Опитвам се да следвам..

публикувано на 21.07.21 в 13:07

Димитър Димов: Правителство ще има, Парламентът няма да е с дълъг живот

На 21 юли, новият 46-ти парламент започва официално работа. Първото заседание на новоизбраните 240 народни представители от шестте партии, е насрочено от президента Румен Радев за 9 часа.  Чакам да започне весело, интересно, а след това да прелее в сериозна политическа работа. Очакват ни интересни и наситени седмици, в които трябва да се вземе..

публикувано на 20.07.21 в 17:10