Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приключенецът Николай Нинов: Понякога чудесата сами ни намиратТретата си книга "Намерени от чудесата" - скалописи от мистична България представи в Кърджали пътешественикът Николай Нинов.
А това, което го грабва на тези места е че, "Там въздухът необяснимо тежи, тишината озадачава, като населено от видения е от зората на времето".
За приключенеца, намерен от чудесата казва, че се чувства "смаян, удивен от шеметни панорами, скални откоси и стълби доникъде".
Колегите му го наричат търсач на неоткрити места, любител на древните загадки и тайни. А приятелите - приключенец по дух, с око за природните вълшебства.
Намерени от чудесата“ разказва за новите приключения на Николай Нинов на места, липсващи на карти и пътеводители. Едно приключение, наситено с тайнства, едно пътешествие из непозната България.
Заглавието е свързано с един квазименхир или изправен камък, на около два часа път от Кръстова гора. Мястото е диво и непристъпно, и когато Нинов с приятелите си стига до него, остават в захлас. Снимката на корицата е именно на този камък.
Каква енергия витае по тези места? Учените интересуват ли се от праисторията по нашите земи или това не са имиджови обекти за тях?
Николай Нинов е журналист, белетрист, фотограф и от няколко години както сам се определя, алтернативен изследовател на непозната България. Завършил е френска филология и определя себе си като френски възпитаник, ценител на френската култура. Работил е като главен редактор на списанията Хай клуб и Стори, като заместник-главен редактор на вестниците "1000 дни" и "Стандарт", като отговорен редактор на Неделен стандарт и на Бизнесуик България. Носител на годишната награда на Съюза на българските журналисти. Автор на книгите "Лихва за лятото", "Девет мъжки драми", "Без папионка в нощта на Сезарите", "Жиголо" и "Френска връзка".
"Намерени от чудесата" - скалописи от мистична България е третата книга на автора, вдъхновена от непознати и изследвани кътчета у нас. Нека чуем интервюто с Николай Нинов.

Галерия

Вижте още

Шампионите на екстремния ендуро шампионат стават ясни този уикенд в Кирково

Шампионите за сезон 2021 в Българския Екстремен  Ендуро шампионат ще станат ясни тази неделя след надпреварата в 7-ия кръг от BG X Enduro Championship, който ще се проведе в Кирково на 25 и 26 септември 2021г. Организаторите „Крос клуб Кирково“ и Община Кирково ще посрещнат 120 състезатяля. Самото състезание включва традиционните..

публикувано на 24.09.21 в 05:00

За "Един народ" пеят Илия Луков и Валерия Момчилова

На 22-ри септември за първи път ще прозвучи песента "Един народ" посветена на Независмостта на България в изпълнение на Илия Луков и Валерия Момчилова. Красивите гласове на народните изпълнители ще накарат народа ни да си спомни, че носи вятъра в свойта риза и свобода в сините очи. Текстът за песента е на поетесата Даниела Атанасова, която не за..

публикувано на 22.09.21 в 09:10
Елкая Дуганова

Елка Дуганова девет години събира експонати за етнографска сбирка

Елка Дуганова изпълнява това така характерно, само за град Неделино двугласно пеене в Родопите. Тя пее неделинският двуглас със сестрите Анета и Снежана Чакърови. Тя е учила песните от своята баба и майка. Радва се, че след нея има на кой да предаде местните песни. Нейните внуци също изпълняват неделински двуглас. „Научих песните от..

публикувано на 21.09.21 в 13:43

Бегачите в маратона K 3 Ултра ще се включат в екокауза

Около 700 маратонци от България и 10 чужди държави ще участват в изданието на ултрамаратона К3 Ultra , който започва в събота от Златоград . Изградени са три трасета - 23 км, 53 и 85 километра , които пре сичат областите Смолян и Кърджали . Някои от участъците минават по граничната бразда между България и Гърция, както и през забележителности..

публикувано на 21.09.21 в 10:04

Еленът лопатар от Кьосево - роден под щастлива звезда?

Щастлива развръзка се очертава на сагата с елена лопатар от Кьосево, която Радио Кърджали следи от самото начало. Горското животно ще живее, няма да бъде отстреляно.  Кметът на Кърджали Хасан Азис е поел ангажимент да откупи елена и да го дари на природен парк край морето, който се намира над курортното селище Свети Влас.  Еленчето ще има..

публикувано на 20.09.21 в 16:27

Непосилни изисквания за медицински центрове и ДКЦ в област Кърджали за оформяне на Ковид-зона

Нито една Ковид зона не е обособена до този момент в област Кърджали. В края на миналата седмица от Министерството на здравеопазването съобщиха, че пациенти със съмнения за коронавирусна инфекция ще получават безплатни лекарства и безплатни прегледи, ако са посетили обособена ковид-зона в медицински център или ДКЦ. А още в края на август здравният..

публикувано на 20.09.21 в 16:02

Театърът в Кърджали кани на премиера. Открива сезона с три нови заглавия

„Деца на света" на Стефан Цанев е премиерното заглавие на Театрално-музикален център – Кърджали. Пиесата е социална трагикомедия, която изследва темата за заплашените от изчезване малки култури и разпада на традиционното семейство в контекста на съвременния глобализъм. Режисьор на спектакъла е Денислав Янев, носител на наградата за млад..

публикувано на 20.09.21 в 13:52