Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спортен празник събра в Златоград тракийци от Бургас, Варна и Кърджали

4
Тракийските дружества от Бургас и Варна в оспорвана битка за победата
Снимка: Станислава Георгиева, Радио Кърджали

Младежкото тракийско дружество в Кърджали беше домакин на единствения в страната спортен празник, който обединява потомци на тракийски бежанци от Беломорска и Източна Тракия. Представители на дружествата във Варна, Бургас и Кърджали премериха сили в импровизирани състезания по футбол между жени и мъже, дартс, дърпане на въже и боулинг. Надпреварата се проведе в Златоград за трета година. Миналата година младите тракийци пропуснаха срещата и борбата помежду си заради пандемията, но тази наваксаха с емоции, хъс, спортна злоба на моменти, но и усмивки и толерантност. И в тези състезания не е важно кой побеждава и кой пада, а как се скрепява приятелство и как се гледа в една посока напред, почитайки миналото. 
Празникът е вече традиция. Провеждаме го за трети път. Целта е да се сближим. Той няма състезателен характер, за забавление е, да се опознаем, да набележим нови неща, които ни предстоят и можем да изпълним заедно, каза за Радио Кърджали Златка Недялкова от дружеството в Кърджали, което е организатор на инициативата. Една от предстоящите задачи, за която има запитвания от цялата страна и която организира дружеството в Кърджали, е фолклорният фестивал на самодейните танцови клубове "Перпера". Той не се проведе миналата година, не се знае и тази дали ще се получи, но ще видим каква е обстановката с коронавируса наесен и ако всичко е нормално, ще съумеем да го организираме много бързо, убедена е Златка Недялкова.
Това, че състезанието е състезание само на думи, а целта на тази среща е да се опознаят и обсъдят нови инициативи потвърди и Борислав Борисов, член на Управителния съвет на тракийското дружество във Варна: Като всеки път, празникът премина с много емоции, спортен дух от всички тракийци, имаше и леко напрежение между трите дружества, но, разбира се, с усмивка на лицето, казва Борислав Борисов. Той анонсира и предстоящо събитие във Варна - на 14 август тракийското дружество в черноморски град ще проведе за първи път модно ревю с автентични народни носии от цяла България, включително и тракийски. Ще бъдат показани 25 носии, собственост на петима колекционери.
В последните години тракийските дружества се превръщат в културни и просветни организации, които да пазят паметта и да развиват традициите на старите поколения. Смисълът е в срещите, познанствата и общия ни поглед в бъдещето, каза за Радио Кърджали Тодор Ангелов, председател на Българския съюз на тракийските организации на на бургаското дружество "Екзарх Антим Първи". Вече 125 години и докато в миналото сме се опитвали, когато идват хора с нашата съдба, да сме проводник между тях и държавата като местни структури по места с цел да бъдат оземлени, да им се осигури финансов ресурс, инвентар, сега сме повече културни организации. По-скоро правим събития, освен да поддържаме паметта за миналото, също и да възпитаваме младите в дух на патриотизъм, каза Тодор Ангелов.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. По темата работи Станислава Георгиева.

Галерия

Вижте още

Иванка Караколева: Искаме да се намали ДДС на 15 процента

КНСБ се е обединила около конкретни искания, които да намерят място в бюджета за следващата 2022 година. Те са в предварителен вариант, но са обсъждани на Координационен съвет на синдиката, каза за Радио Кърджали областният координатор на КНСБ Иванка Караколева.  Сред тях са увеличение с 10 процента на заплатите на всички заети в бюджетната сфера..

публикувано на 28.07.21 в 14:40

В Харманли, изправени пред притока на мигранти

Жителите на Харманли са притеснени от мигрантския поток, който залива града през последния месец твърди кмета на града Мария Киркова. По нейни думи мигрантите ходят из града на големи групи, което от своя страна води след себе си и неизбежни сигнали към Общината от притеснени родители. Първоначално мигрантите бяха семейства с деца, но в..

публикувано на 27.07.21 в 15:51

Бай Садет от Голобрад: Майстор-чешмеджия със златни ръце и сърце

Садет Исмаил от ардинското село Голобрад е един от талантливите  майстори-чешмеджии в района. Досега той е изградил десетки крайпътни чешми. Местните жители казват, че бай Садет има златни ръце и сърце. Традиция е в Ардинско да се построят семейни чешми с беседки, за да утоляват жаждата на пътуващите. Те са направени от добри хора в памет на..

публикувано на 24.07.21 в 13:29

Цвета Караянчева: Възможно е ДПС да имат 5 депутата от Кърджали

Председателят на 44-тото народно събрание Цвета Караянчева няма да е депутат в новия парламент. Тя бе водач на ГЕРБ в област Кърджали, където ДПС печели 4 мандата, а петия отива при партията на Слави Трифанов  - "Има такъв народ". Системата Хеър-Ниймайер ни открадна депутатското място от Кърджали, въпреки че ние бяхме с по-големия остатък заяви..

публикувано на 15.07.21 в 13:45
Социално предприятие - Димитровград е един от добрите примери

Български и гръцки експерти учат хора с увреждания на бизнес

Хора с увреждания, земеделски производители, социални предприемачи са сред тези, които могат да се възползват от резултатите на българско-гръцкия проект „Социално агро-предприемачество за хора с увреждания в трансграничния регион". Проектът се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014 - 2020...

публикувано на 06.07.21 в 18:34
Георги Първанов

Георги Първанов: Трябва да дадем шанс на младите хора тук, в България

Пожелавам за внуците си просперираща България, сигурна, България на можещите, на знаещите, България на младите хора, защото трябва да им дадем шанс тука. Това каза в интервю за Радио Кърджали Георги Първанов, президент в мандат 2002 – 2012 г. Няма сблъсък на идеи, сега всичко е много лично и компроматно, коментира той по повод предизборната..

публикувано на 23.06.21 в 20:22

12-годишните момичета от ВК "Кирково 15" станаха републикански вицешампиони

12-годишниет момичета от ВК "Кирково 15" станаха  вицешампиони на Републиканското първенство по волейбол за момичета,което се проведве в петък и събота в Шумне.  Момичета  се окичиха със сребърни медали и станаха втори в България. Те успяха да се преборят на финала с отбора на домакините - ВК Шумен с 2:1,  с Лудогорец Разград с 2:0 и с "Раковски"..

обновено на 21.06.21 в 13:57