Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортен празник събра в Златоград тракийци от Бургас, Варна и Кърджали

4
Тракийските дружества от Бургас и Варна в оспорвана битка за победата
Снимка: Станислава Георгиева, Радио Кърджали

Младежкото тракийско дружество в Кърджали беше домакин на единствения в страната спортен празник, който обединява потомци на тракийски бежанци от Беломорска и Източна Тракия. Представители на дружествата във Варна, Бургас и Кърджали премериха сили в импровизирани състезания по футбол между жени и мъже, дартс, дърпане на въже и боулинг. Надпреварата се проведе в Златоград за трета година. Миналата година младите тракийци пропуснаха срещата и борбата помежду си заради пандемията, но тази наваксаха с емоции, хъс, спортна злоба на моменти, но и усмивки и толерантност. И в тези състезания не е важно кой побеждава и кой пада, а как се скрепява приятелство и как се гледа в една посока напред, почитайки миналото. 
Празникът е вече традиция. Провеждаме го за трети път. Целта е да се сближим. Той няма състезателен характер, за забавление е, да се опознаем, да набележим нови неща, които ни предстоят и можем да изпълним заедно, каза за Радио Кърджали Златка Недялкова от дружеството в Кърджали, което е организатор на инициативата. Една от предстоящите задачи, за която има запитвания от цялата страна и която организира дружеството в Кърджали, е фолклорният фестивал на самодейните танцови клубове "Перпера". Той не се проведе миналата година, не се знае и тази дали ще се получи, но ще видим каква е обстановката с коронавируса наесен и ако всичко е нормално, ще съумеем да го организираме много бързо, убедена е Златка Недялкова.
Това, че състезанието е състезание само на думи, а целта на тази среща е да се опознаят и обсъдят нови инициативи потвърди и Борислав Борисов, член на Управителния съвет на тракийското дружество във Варна: Като всеки път, празникът премина с много емоции, спортен дух от всички тракийци, имаше и леко напрежение между трите дружества, но, разбира се, с усмивка на лицето, казва Борислав Борисов. Той анонсира и предстоящо събитие във Варна - на 14 август тракийското дружество в черноморски град ще проведе за първи път модно ревю с автентични народни носии от цяла България, включително и тракийски. Ще бъдат показани 25 носии, собственост на петима колекционери.
В последните години тракийските дружества се превръщат в културни и просветни организации, които да пазят паметта и да развиват традициите на старите поколения. Смисълът е в срещите, познанствата и общия ни поглед в бъдещето, каза за Радио Кърджали Тодор Ангелов, председател на Българския съюз на тракийските организации на на бургаското дружество "Екзарх Антим Първи". Вече 125 години и докато в миналото сме се опитвали, когато идват хора с нашата съдба, да сме проводник между тях и държавата като местни структури по места с цел да бъдат оземлени, да им се осигури финансов ресурс, инвентар, сега сме повече културни организации. По-скоро правим събития, освен да поддържаме паметта за миналото, също и да възпитаваме младите в дух на патриотизъм, каза Тодор Ангелов.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. По темата работи Станислава Георгиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Момчилград се подготвя за среща на роднини от цял свят

Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми"  ще се проведе от  22 до 27 юли . Проявата се организира от община Момчилград за 15-и път. По традиция хиляди момчилградчани, пръснати по целия свят,  се завръщат в родния край в последната седмица на юли . Благодарение на нея веднъж в годината се  събират роднини, приятели и..

публикувано на 23.04.24 в 09:55

Развиват туризма в Кърджали с 85 000 лева

85 хил. лв. са предвидени в бюджета тази година за изпълнение на Програмата за развитие на туризма на община Кърджали.  Финансовата рамка е формирана на база предходната година, събраните данъци от туризма.  Предстои експерти от общинската администрация, след като обходят туристическите обекти, да изготвят доклад за необходимите мерки. Докладът..

публикувано на 21.04.24 в 11:27

2-ри май ще бъде неучебен ден в цялата страна

МОН ще предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че днешното решение на просветното ведомство..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

Петролът поскъпна за кратко след израелската въздушна атака по Иран

Петролът поскъпна, но само за кратко, с близо 3% след първоначални информации за израелски атака с ракети по цели в Иран като ответен удар на иранската въздушна атака по Израел през миналия уикенд. Последва обаче париране на голяма част от първоначалното рязко поскъпване на "черното злато", след като се появиха информации, че не е..

публикувано на 19.04.24 в 11:05
Васил Анастасовски, яз. Студен кладенец

Фондация организира поход около язовир "Студен кладенец"

Фондация „По-диви Родопи“ организира на 21 април- неделя, еднодневен преход с наблюдение на диви животни в района на язовир "Студен кладенец".  Разходката стартира в 10:00 часа. Събитието е във връзка с Международния ден на Земята, който се отбелязва на 22 април. Организаторите ще разкажат повече и за всички дейности за защитата на природата...

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Открит урок по конституция изнесе Цвета Караянчева в Кърджали

Пред пълна зала с ученици и преподаватели, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева изнесе открит урок по конституция. Поводът бе 145 години от приемането на Търновската конституция , а бедеда се състоя в Рагионалния исторически музей в Кърджали.  Присъстващите научиха интересни факти, свързани с Учредителното събрание във Велико..

публикувано на 16.04.24 в 17:38
рокери мотори

Празниците на Харманли започват с "Магията на хляба"

Празниците на Харманли започват с изложба "Магията на хляба". Това се съобщава на сайта на общината, където е качена и програмата за Деня на града - 2 май.  Афишът предвижда изложби, творчески вечери, прожекция на филм и среща със снимачния екип. Мотористи от местния клуб "Чакалите" ще изнесат шоу, както и ще направят почетна обиколка на града на 27..

публикувано на 15.04.24 в 17:21