Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Димитър Димов: Правителство ще има, Парламентът няма да е с дълъг живот

На 21 юли, новият 46-ти парламент започва официално работа. Първото заседание на новоизбраните 240 народни представители от шестте партии, е насрочено от президента Румен Радев за 9 часа. 
Чакам да започне весело, интересно, а след това да прелее в сериозна политическа работа. Очакват ни интересни и наситени седмици, в които трябва да се вземе решение за бъдещето на България, коментира в Сутрешния блок Димитър Димов, историк и политолог. Според него двете партии, които увеличиха резултата си в сравнение с изборите през април - Има такъв народ и Демократична България, са силно заинтересовани да съставят правителство, тъй като в едни нови избори няма гаранция, че ще повторят тези резултати. Ще има сблъсък на мнения, може да се стигне до конфликти, дори обиди, но правителство ще се създаде, казва Димов. Той смята, че преговорите ще бъдат трудни, но няма да бъдат типични коалиционни разговори. Демокрацията ни е малко българска, тя е такава, каквато си я направим, според него.
Димитър Димов смята, че лидерът на ИТН Слави Трифонов не губи от поведението, което излъчва и демонстрира. Неговите избиратели са хора, които искат промяна на досегашния модел, и искат резултати, а не думи и обяснения, а Слави им ги дава. Димов предполага, че зад него има други хора, които с авторитета си притискат Слави Трифонов да се държи по този начин. ИТН прилича на едно дете, което се опитва да капризничи, но ако прекали, ще го плеснат през ръцете, казва Димов.
Той е уверен, че няма криза на институциите, нито криза в политиката. Демокрацията работи и правителство ще бъде съставено. Що се отнася до работата на 46-тия парламент, Димитър Димов не е оптимист  за пълния му мандат. Даже година му е много, но важното е да го има, да заработи, да посрещнем зимата, да направим бюджета, а догодина през лятото пак очаквам политическо напрежение, казва Димов.
Целият разговор на Станислава Георгиева с Димитър Димов може да чуете в прикачения звуков файл.


Вижте още

За 51-ви път Персеидите събират ученици, студенти и астрономи на Белите брези

От 2 до 17 август на Белите брези за 51 път ще се проведе лятната школа по астрономия. За пореден път под небето на Брезите ще се съберат ученици, студенти, любители и професионални астрономи от различни български градове, училища и университети. Тази година и времето е с лагерниците, тъй като на 8 август е новолуние и ще е идеално за наблюдение на..

публикувано на 28.07.21 в 15:07

Иванка Караколева: Ако депутатите са отговорни политици, трябва да приемат актуализацията на бюджета

Правителство, синдикати и работодатели се обединиха в идеите си за актуализация на бюджета за 2021 г. На извънредно заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна съгласие и за актуализацията на на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и НЗОК за 2021 г. Тя предвижда до края на годината да бъдат реализирани с 2 млрд...

публикувано на 28.07.21 в 14:13

Комисар Сергей Заимов: Очакваме огнено и напрегнато лято

От 5 април до 15 ноември тази година е пожароопасния сезон за горите в област Кърджали. Периодът е обявен със заповед на областния управител в началото на месец април, не само в Кърджалийска област, но и в цяла България със заповеди на областните управители. През това време важат различни забрани за палене на огън в близост до горски масиви, поддържа..

публикувано на 27.07.21 в 17:57

Багдасаров: БСП ще продължи преговорите с ИТН, но ще отстоява основните си приоритетни политики

БСП ще продължи преговорите с "Има такъв народ" за подкрепа за правителство, като ще отстоява приоритетните за партията политики. Социалистите биха подкрепили в пленарната зала първата политическа сила, но при яснота на имената на министрите в бъдещия кабинет. Това реши Националният съвет на БСП, който се състоя на 25 юли, неделя. От партията са..

публикувано на 26.07.21 в 14:30

Д-р Фикри Гюлестан: Политиците да се държат по-скромно и да решават, а не да създават проблеми

Песимистичен оптимизъм - така определи настроенията след първото заседание на 46-ото Народно събрание, общественикът д-р Фикри Гюлестан . Според него, отказът за обща снимка на ГЕРБ и ИТН, задава въпросителни и е израз на неуважение към избирателя. А в същото време пред депутатите стоят много проблеми, един от които е четвърта вълна на..

публикувано на 22.07.21 в 15:22
Богдан Боев

Богдан Боев: Следвам мечтите си и това ме прави щастлив

Богдан Боев е един от най-добрите фотографи на дива природа в България в момента. Запленен е от света на птиците и животните от ранното си детство в Димитровград. Вече 15-на години снима дивия свят на България, а от 7-8 години е превърнал хобито си в професия, след като прекратява активната си баскетболна кариера. Опитвам се да следвам..

публикувано на 21.07.21 в 13:07
Люпчо Куртелов

Страх спира българските граждани в Северна Македония да гласуват?

Изключително слаб интерес към изборите у нас, от хората с българското гражданство в Северна Македония сочат наблюденията. Стотици хиляди са притежателите на български документи за самоличност в западната ни съседка, но едва малко над 600 са упражнили едно от основните си права, произтичащи от този факт. Възможно е сред причините да е страх от..

публикувано на 15.07.21 в 18:06