Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Богдан Боев: Следвам мечтите си и това ме прави щастлив

Богдан Боев
Снимка: Георги Аргиров, Радио Кърджали

Богдан Боев е един от най-добрите фотографи на дива природа в България в момента. Запленен е от света на птиците и животните от ранното си детство в Димитровград. Вече 15-на години снима дивия свят на България, а от 7-8 години е превърнал хобито си в професия, след като прекратява активната си баскетболна кариера. Опитвам се да следвам мечтите си и това ме прави щастлив, казва Богдан и обяснява, че снимането на диви животни е доста по-различен жанр, който повече напомня на лов, разбира се, с обектив, а не с пушка. Следи се поведението на животните, дебнат се, чака се продължително време, с часове. Не е лесно, но е забавно, казва Богдан Боев.
Фотографите на дива природа не винаги успяват да направят добър кадър, но това ги мотивира да не се отказват. Имал съм неуспехи, не разочарования. Един от най-добрите начини да напреднем е принципа проба-грешка, обяснява Богдан. Според него този тип фотография дава възможност да е близо до природата, която зарежда, успокоява и вдъхновява. Именно природата дава доказателство, че светът е необятен и всеки ден и на всяко място могат да се случат неща, които да те изненадат.
Всичко ми е интересно, но много на сърце са ми сивите вълци. Слабост са ми, понеже са много интелигентни животни, мнителни, трудно се виждат през деня. За съжаление в България се водят вреден дивеч и отношението на обществото и ловците към тях не е такова, каквото заслужават, казва Богдан Боев. 
Животните не позират специално на фотографа. Те имат много изострени сетива - подушват, чуват затвора на камерата, грабливите птици могат отдалече да видят обектива. Това ги кара понякога да се втренчват в посоката, от която идва дразнителя, и излиза сякаш позират, обяснява Богдан Боев. Според него най-доброто "позиране" на едно животно се случва, когато то е пред камерата в естественото си поведение. Затова и фотографът използва всеки момент да е сред природата и да търси най-добрия кадър. Любими са ми целите Източни Родопи, които са кътче недокосната дива природа. Често отскача в района на Маджарово, който му напомня на описаните пейзажи в "Изгубения свят" на Артър Конан Дойл.
Хоби или професия е фотографията, какви са предизвикателствата при снимане на диви животни и птици, какво му носи досегът с природата, защо вълците са любимите му за снимане животни и какви съвети за неповторими снимки даде Богдан Боев на любителите фотографи, чуйте в разговора на Станислава Георгиева с  него в прикачения звуков файл.
Вижте още
Бойка Арабаджиева, дългогодишен учител

Учител: Наложителна е промяна на механизма „защитено училище“

Държавата спешно трябва да преразгледа механизма на организиране е работа на т. нар. „защитени“ училища, защото за разлика от времето, когато беше създаден, сега той вече не работи. Това мнение защити в ефира на сутрешния блок на Радио Кърджали дългогодишният учител Бойка Арабаджиева. За мен всяка учебна година започва по същия начин –..

публикувано на 24.09.21 в 13:53
 Даниел Киряков

Експертът: Говоренето "по махленски" от трибуната на НС девалвира политическото послание

Няколко са причините 46-тото народно събрание да си иде с почти никаква свършена работа, коментира в предаването на Радио Кърджали, „На чаршията, в чата“, експертът по комуникации Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации. „Сложната конфигурация, която се повтори от 45-то към46-то НС, с едно изключение „Има такъв народ“ станаха..

публикувано на 24.09.21 в 00:25

Кметът на Кърджали Хасан Азис след годишната среща на НСОРБ

На 19 и 20 септември в к.к. „Албена“ се проведе XXXIV Общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България. Програмата на събитието включваше Икономически форум,  посветен на новите перспективи пред партньорството между държавните институции, местната власт и бизнеса, дискусия по проблемите на финансовата децентрализация и Форум..

публикувано на 22.09.21 в 20:21

Родители оспорват миналогодишната заповед на образователния министър за носене на маски от ученици

Гражданско сдружение „Свободата е отговорност - гражданите в действие“ е внесло жалба, подписана от над 2500 души от страната до ВАС миналата година, за да оспори заповедта на тогавашния министър на образованието Красимир Вълчев за задължителното носене на маски от учениците (публ. 18.11.2020 г.). Делото е насрочено за 1 октомври 2021 г. в..

публикувано на 22.09.21 в 13:35

На почивка в Турция, въпреки коронавируса

На почивка в Турция, въпреки коронавируса. Как южната ни съседка посрещна второто си Ковид-лято, с какво привлича туристите по Егейското и Средиземноморското крайбрежие, има ли много атракции или повече са забраните и здравните изисквания, спазват ли се те? И всъщност почивка ли е морето в Турция или притеснение? Не бих казала, че има нещо..

публикувано на 20.09.21 в 16:45

Засега няма да отстрелват еленчето край Кьосево, търсят му нов дом

Задържали сме разрешителното за отстрел . Имаме го, но не смятаме да го вкарваме в употреба. Търсим вариант да преместим някъде елена-лопатар, търсим му нов стопанин. Това каза за Радио Кърджали управителят на Ловно-рибарското дружество Васил Дончев. Пролетта ви разказахме за красивото горско животно в района на Кьосево , което пасе..

публикувано на 17.09.21 в 11:25

Синем Арслан: Изселническите дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми

Културните дружества на българските изселници в Турция действат като предствители на различни политически партии, за това нямат влияние сред общността.  Това твърди пред Радио Кърджали социоложката от Истанбул Синем Арслан. Според нея тези дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми на нашите изселници. Синем..

публикувано на 16.09.21 в 17:37