Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Богдан Боев: Следвам мечтите си и това ме прави щастлив

Богдан Боев
Снимка: Георги Аргиров, Радио Кърджали

Богдан Боев е един от най-добрите фотографи на дива природа в България в момента. Запленен е от света на птиците и животните от ранното си детство в Димитровград. Вече 15-на години снима дивия свят на България, а от 7-8 години е превърнал хобито си в професия, след като прекратява активната си баскетболна кариера. Опитвам се да следвам мечтите си и това ме прави щастлив, казва Богдан и обяснява, че снимането на диви животни е доста по-различен жанр, който повече напомня на лов, разбира се, с обектив, а не с пушка. Следи се поведението на животните, дебнат се, чака се продължително време, с часове. Не е лесно, но е забавно, казва Богдан Боев.
Фотографите на дива природа не винаги успяват да направят добър кадър, но това ги мотивира да не се отказват. Имал съм неуспехи, не разочарования. Един от най-добрите начини да напреднем е принципа проба-грешка, обяснява Богдан. Според него този тип фотография дава възможност да е близо до природата, която зарежда, успокоява и вдъхновява. Именно природата дава доказателство, че светът е необятен и всеки ден и на всяко място могат да се случат неща, които да те изненадат.
Всичко ми е интересно, но много на сърце са ми сивите вълци. Слабост са ми, понеже са много интелигентни животни, мнителни, трудно се виждат през деня. За съжаление в България се водят вреден дивеч и отношението на обществото и ловците към тях не е такова, каквото заслужават, казва Богдан Боев. 
Животните не позират специално на фотографа. Те имат много изострени сетива - подушват, чуват затвора на камерата, грабливите птици могат отдалече да видят обектива. Това ги кара понякога да се втренчват в посоката, от която идва дразнителя, и излиза сякаш позират, обяснява Богдан Боев. Според него най-доброто "позиране" на едно животно се случва, когато то е пред камерата в естественото си поведение. Затова и фотографът използва всеки момент да е сред природата и да търси най-добрия кадър. Любими са ми целите Източни Родопи, които са кътче недокосната дива природа. Често отскача в района на Маджарово, който му напомня на описаните пейзажи в "Изгубения свят" на Артър Конан Дойл.
Хоби или професия е фотографията, какви са предизвикателствата при снимане на диви животни и птици, какво му носи досегът с природата, защо вълците са любимите му за снимане животни и какви съвети за неповторими снимки даде Богдан Боев на любителите фотографи, чуйте в разговора на Станислава Георгиева с  него в прикачения звуков файл.
Вижте още

За 51-ви път Персеидите събират ученици, студенти и астрономи на Белите брези

От 2 до 17 август на Белите брези за 51 път ще се проведе лятната школа по астрономия. За пореден път под небето на Брезите ще се съберат ученици, студенти, любители и професионални астрономи от различни български градове, училища и университети. Тази година и времето е с лагерниците, тъй като на 8 август е новолуние и ще е идеално за наблюдение на..

публикувано на 28.07.21 в 15:07

Иванка Караколева: Ако депутатите са отговорни политици, трябва да приемат актуализацията на бюджета

Правителство, синдикати и работодатели се обединиха в идеите си за актуализация на бюджета за 2021 г. На извънредно заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна съгласие и за актуализацията на на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и НЗОК за 2021 г. Тя предвижда до края на годината да бъдат реализирани с 2 млрд...

публикувано на 28.07.21 в 14:13

Комисар Сергей Заимов: Очакваме огнено и напрегнато лято

От 5 април до 15 ноември тази година е пожароопасния сезон за горите в област Кърджали. Периодът е обявен със заповед на областния управител в началото на месец април, не само в Кърджалийска област, но и в цяла България със заповеди на областните управители. През това време важат различни забрани за палене на огън в близост до горски масиви, поддържа..

публикувано на 27.07.21 в 17:57

Багдасаров: БСП ще продължи преговорите с ИТН, но ще отстоява основните си приоритетни политики

БСП ще продължи преговорите с "Има такъв народ" за подкрепа за правителство, като ще отстоява приоритетните за партията политики. Социалистите биха подкрепили в пленарната зала първата политическа сила, но при яснота на имената на министрите в бъдещия кабинет. Това реши Националният съвет на БСП, който се състоя на 25 юли, неделя. От партията са..

публикувано на 26.07.21 в 14:30

Д-р Фикри Гюлестан: Политиците да се държат по-скромно и да решават, а не да създават проблеми

Песимистичен оптимизъм - така определи настроенията след първото заседание на 46-ото Народно събрание, общественикът д-р Фикри Гюлестан . Според него, отказът за обща снимка на ГЕРБ и ИТН, задава въпросителни и е израз на неуважение към избирателя. А в същото време пред депутатите стоят много проблеми, един от които е четвърта вълна на..

публикувано на 22.07.21 в 15:22

Димитър Димов: Правителство ще има, Парламентът няма да е с дълъг живот

На 21 юли, новият 46-ти парламент започва официално работа. Първото заседание на новоизбраните 240 народни представители от шестте партии, е насрочено от президента Румен Радев за 9 часа.  Чакам да започне весело, интересно, а след това да прелее в сериозна политическа работа. Очакват ни интересни и наситени седмици, в които трябва да се вземе..

публикувано на 20.07.21 в 17:10
Люпчо Куртелов

Страх спира българските граждани в Северна Македония да гласуват?

Изключително слаб интерес към изборите у нас, от хората с българското гражданство в Северна Македония сочат наблюденията. Стотици хиляди са притежателите на български документи за самоличност в западната ни съседка, но едва малко над 600 са упражнили едно от основните си права, произтичащи от този факт. Възможно е сред причините да е страх от..

публикувано на 15.07.21 в 18:06