Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Карадайъ: Демонтажът на порочния модел не може да се случи със същия модел

Снимка: БГНЕС

"За съжаление демокрацията е в криза днес. Възстановяването на демокрацията не може да се случи чрез недемократичнти методи и инструменти. Демонтажът на порочния модел не може да се случи със същия модел". Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след консултациите при президента Румен Радев.

"Най-важното в това НС е, че има основа за диалог", заяви по време на срещата с държавния глава той и добави:

"Сега от нас се иска трудното - да започне истинският диалог за бъдещето на страната. Може би е от историческа важност в момента съставянето на правителство с ясни приоритети и срокове за изпълнение, но по-важното е и каква програма ще се изпълнява. За нас винаги съставянето на кабинет е изглеждало по този начин - ясни приоритети, ясна програма и вече на следващ етап остава персоналния състав".

Президентът Румен Радев заяви, че управленската формула, която се предлага, не е търсене на коалиция, а обединение. По време на консултациите с ДПС той посочи:

"Формулата, която се предлага, е различна. Формулата не е търсене на коалиции, а формулата е обединение около ясни цели, приоритети и механизми, с които да бъде реализирано едно управление, а не около персоналния състав на Министерски съвет".

Преди срещата си с ДПС президентът Румен Радев проведе консултации и с представителите на "Демократична България", на партия "Има такъв народ" и на БСП. От партията с лидер Слави Трифонов заявиха, че виждат добри шансове за съставяне на ново правителство, но няма да влизат в коалиции, а ще търсят подкрепа по политики и приоритети от останалите четири формации, които са поканили за преговори. От БСП заявиха пред държавния глава, че трябва да бъде съставен редовен кабинет с ясни приоритети и времеви хоризонт. По-късно следобед предстоят срещите на президента и с представители на ДПС и на коалицията "Изправи се БГ!Ние идваме!". От ГЕРБ-СДС отказаха участие в консултации с държавния глава.

Вижте още

Школа по история "ИстОрика" към СУ "Петко Рачов Славейков" почете Деня на независимостта

Школа по история "ИстОрика" към СУ "Петко Рачов Славейков" почете Деня на независимостта.  "За да бъдем независими, трябва да има независими млади хора, със собствено мнение и ясна гражданска позиция", коментира ръководителят на школата Димитър Димов.

публикувано на 22.09.21 в 12:49

Социалистите в Кърджали отбелязаха 113 години от Независимостта на България

С поднасяне на венец и цветя за признателност пред Паметника на освободителите в градската градина, кърджалийските социалисти отбелязаха 113 години от Независимостта на България. На събитието присъстваха всички общински съветници, както и областнитя председател на партията Милко Багдасаров.  „Прекланяме се пред великото дело на нашите забележителни..

публикувано на 22.09.21 в 12:43

Община Кърджали отбеляза 113 години от обявяването на Независимостта на България

"Днес честваме Независимостта на България, провъзгласена преди 113 г. с Манифест към българския народ в църквата „Св. Четиридесет мъченици” в град Велико Търново. На  22  септември  1908  година, загърбила  договорните  забрани и  геополитическите  присъди  на  другите,  България се  завръща уверено в Европа и се вписва отново в картата на..

публикувано на 22.09.21 в 12:36

Новозаразените с Covid-19 в област Кърджали са 27

В област Кърджали за последното денонощие тестовете на 27 души са отчели положителен резултат за коронавирус. Поставените дози ваксини в областта за последните 24 часа са 339. Общо 2 192 са новите случаи на коронавирус у нас, установени през последното денонощие. Това са 9,8 процента от направените 22 276 теста, показват актуализираните данни на..

публикувано на 22.09.21 в 10:13

Настъпва астрономическата есен

В 22 ч. и 21 минути днес, 22 септември, настъпва есенното равноденствие. Тогава започва и астрономическата есен. Есента е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и зимата. Астрономически тя започва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и 21 март в Южното). Днес времето ще бъде предимно облачно и..

публикувано на 22.09.21 в 08:57

Честваме 113 г. от обявяването на Независимостта на България

Днес отбелязваме 113 години от обявяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата „Свети 40 мъченици“, а след това е обявена и в крепостта Царевец.  С обявяването на Независимостта българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската..

публикувано на 22.09.21 в 08:54
Срещата на председателя на „Балтюрк“ Гюнай Узун с българския консул в Истанбул Васил Вълчев.

Изселници в Турция поискаха подкрепа за курс по български език

Неправителствената организация на българските изселници в Турция „Балтюрк“ поиска подкрепа от генералният консул на България в Истанбул за откриване на курс за изучаване на български език. Това стана по време на среща на председателя на „Балтюрк“ Гюнай Узун с консула ни в Истанбул Васил Вълчев. Узун поиска съдействие за назначаване на квалифициран..

публикувано на 21.09.21 в 16:49