Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Комисар Сергей Заимов: Очакваме огнено и напрегнато лято

От 5 април до 15 ноември тази година е пожароопасния сезон за горите в област Кърджали. Периодът е обявен със заповед на областния управител в началото на месец април, не само в Кърджалийска област, но и в цяла България със заповеди на областните управители. През това време важат различни забрани за палене на огън в близост до горски масиви, поддържа се повишена бдителност и се извършват превантивни мерки, като прокарване на просеки, почистване на сухи треви, дежурства. Заради високите температури, горски пожари вече пламнаха на много места, в съседната Хасковска област преди дни е овладян един, но се разгоря нов. Риск има и за област Кърджали, заради горещото време и засушаването и новата поредица от огнени дни с много високи температури. 
Пожароопасният сезон в област Кърджали отдавна настъпи. Това каза за Радио Кърджали комисар Сергей Заимов, директор на Регионалната дирекция Пожарна безопасност и защита на населението. Той се позова на статистиката на пожарите: Само картината за последните три месеца - 168 произшествия, 67 от които пожари. За сравнение за същия период на 2020 година са станали 142 произшествия, 55 от които са пожари. Налице е увеличение с 18 процента на произшествията, а само при пожарите има ръст от 12 процента, каза комисар Заимов.
И в Кърджалийска област, както на повечето места в страната, основната причина за произшествията е паленето на огън. 47 са пожарите, които са възникнали при небрежност с боравенето на открит огън. Това може да е почистване на дворове, изгаряне на боклуци, огън при пикник, хвърлени незагасени цигари. В процентно отношение това са 70 на сто от горелите в последните три месеца пожари, поясни комисар Заимов. 
Според него населените места са на първо място като уязвимост и като приоритет в действията на огнеборците при ликвидирането на пожарите. Предизвикателство са и труднодостъпните територии, където трудно влиза пожарната техника и се разчита предимно на жива сила и подръчни средства. Работата на огнеборците може да бъде затруднена от гъсто застроени сгради, където огънят може лесно да се прехвърли от една сграда на друга. В последните години в Кърджали се открояват два нови проблема - единият е безразборно паркираните автомобили по еднопосочните улици в областния град, които затрудняват движението на пожарните коли, и паркирането в междублоковите пространства, където се използва всяка тревна и тротоарна площ, а това често става затруднява достъпът до пожарните хидранти, поясни комисар Заимов.
Той е категоричен, че пожар с пожар не си приличат. Няма да забрави големият горски пожар край Ардино през 2016 година, където на изпитание беше подложен не само професионализма на огнеборците, но и на цялата единна спасителна система. Няма да забрави и пожара в Професионалната гимназия "Васил Левски" в Кърджали в началото на 2019 г., където горящата площ е една десетина квадрата, но се създаде критична ситуация и пострадаха 7 души, включително и двама пожарникари.
Комисар Заимов е категоричен и в това, че не би искал да се сблъсква с произшествия, при които има пряко застрашени хора и казва, че най-страшни са тези, при които има загинали и пострадали. Не бих искал да срещам и погледите на хора, които са изгубили цялото си имущество в пожар. Голямо изпитание е. Като ръководител, бих искал всеки един от моите служители да се връща жив и здрав, независимо на какъв тип произшествие е излязъл.
 Очаква се лятото да е огнено, това показват всички данни - метеорологични и на институциите, от които черпим информация. Така че отправям апел да се спазват правилата за пожарна безопасност на открито - да не допускаме изхвърлянето на незагасена клечка кибрит или цигара в сухи треви и храсти, да не палим огън при силен вятър никога, да не изгаряме отпадъци, паленето на стърнища е забранено със закон. Да бъдем бдителни, внимателни и отговорни, призова комисар Сергей Заимов.
Целия разговор на Станислава Георгиева с комисар Сергей Заимов може да чуете в прикачения звуков файл.
Вижте още
Бойка Арабаджиева, дългогодишен учител

Учител: Наложителна е промяна на механизма „защитено училище“

Държавата спешно трябва да преразгледа механизма на организиране е работа на т. нар. „защитени“ училища, защото за разлика от времето, когато беше създаден, сега той вече не работи. Това мнение защити в ефира на сутрешния блок на Радио Кърджали дългогодишният учител Бойка Арабаджиева. За мен всяка учебна година започва по същия начин –..

публикувано на 24.09.21 в 13:53
 Даниел Киряков

Експертът: Говоренето "по махленски" от трибуната на НС девалвира политическото послание

Няколко са причините 46-тото народно събрание да си иде с почти никаква свършена работа, коментира в предаването на Радио Кърджали, „На чаршията, в чата“, експертът по комуникации Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации. „Сложната конфигурация, която се повтори от 45-то към46-то НС, с едно изключение „Има такъв народ“ станаха..

публикувано на 24.09.21 в 00:25

Кметът на Кърджали Хасан Азис след годишната среща на НСОРБ

На 19 и 20 септември в к.к. „Албена“ се проведе XXXIV Общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България. Програмата на събитието включваше Икономически форум,  посветен на новите перспективи пред партньорството между държавните институции, местната власт и бизнеса, дискусия по проблемите на финансовата децентрализация и Форум..

публикувано на 22.09.21 в 20:21

Родители оспорват миналогодишната заповед на образователния министър за носене на маски от ученици

Гражданско сдружение „Свободата е отговорност - гражданите в действие“ е внесло жалба, подписана от над 2500 души от страната до ВАС миналата година, за да оспори заповедта на тогавашния министър на образованието Красимир Вълчев за задължителното носене на маски от учениците (публ. 18.11.2020 г.). Делото е насрочено за 1 октомври 2021 г. в..

публикувано на 22.09.21 в 13:35

На почивка в Турция, въпреки коронавируса

На почивка в Турция, въпреки коронавируса. Как южната ни съседка посрещна второто си Ковид-лято, с какво привлича туристите по Егейското и Средиземноморското крайбрежие, има ли много атракции или повече са забраните и здравните изисквания, спазват ли се те? И всъщност почивка ли е морето в Турция или притеснение? Не бих казала, че има нещо..

публикувано на 20.09.21 в 16:45

Засега няма да отстрелват еленчето край Кьосево, търсят му нов дом

Задържали сме разрешителното за отстрел . Имаме го, но не смятаме да го вкарваме в употреба. Търсим вариант да преместим някъде елена-лопатар, търсим му нов стопанин. Това каза за Радио Кърджали управителят на Ловно-рибарското дружество Васил Дончев. Пролетта ви разказахме за красивото горско животно в района на Кьосево , което пасе..

публикувано на 17.09.21 в 11:25

Синем Арслан: Изселническите дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми

Културните дружества на българските изселници в Турция действат като предствители на различни политически партии, за това нямат влияние сред общността.  Това твърди пред Радио Кърджали социоложката от Истанбул Синем Арслан. Според нея тези дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми на нашите изселници. Синем..

публикувано на 16.09.21 в 17:37