Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За 51-ви път Персеидите събират ученици, студенти и астрономи на Белите брези

От 2 до 17 август на Белите брези за 51 път ще се проведе лятната школа по астрономия. За пореден път под небето на Брезите ще се съберат ученици, студенти, любители и професионални астрономи от различни български градове, училища и университети. Тази година и времето е с лагерниците, тъй като на 8 август е новолуние и ще е идеално за наблюдение на метеорния поток Персеиди и на звездите от нощното небе. 
Темата на школата винаги е била метеорният поток Персеиди и метеорни наблюдения. Но с натрупването на опит, с натрупването на наблюдателна техника, спектърът от задачи, които се правят на Белите брези, е много широк. С визуалните наблюдения се започва в началото, а след това, когато участниците пораснат  в буквалния и преносния смисъл на думата, те започват да работят с апаратура, програмни продукти, които дават възможност за обработка на изображения, тогава участниците получават много по-широк обхват от познания. А и техниката, с която работят, е скъпа и не е достъпна нито за училище, нито дори и за университетски лаборатории. Това каза за Радио Кърджали Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическата обсерватория в Кърджали и организатор на Лагер школата. 
Участници в тазгодишното издание на школата са 50 ученици и студенти от София, Плевен, Русе, Силистра, Варна, Кърджали, Крумовград. За първи път има участие от Гоце Делчев. Интерес са проявили и от Израел, но заради по-късно направените контакти и усложнената епидемиологична обстановка, са отложили пристигането си в България за следващата година.
Теорията и практиката на Белите брези вървят ръка за ръка, без да си пречат и без да натоварват лагерниците, обясни Агоп Узунбохосян. Лекциите не винаги са свързани с наблюдателната програма, но винаги са подбирани така, че да са атрактивни. Тази година с интерес се очаква лекцията "Грешка, голяма грешка, статистика" на проф. Илиян Илиев, който е работил в обсерваторията в Кърджали. Тя ще бъде придружена и със семинарни занятия от Александра Георгиева, която е подготвила занимателни игри по теория на вероятностите. Друга очаквана лекция, посветена на гравитацията, ще я изнесе Георги Граховски от Университета в Лийдс. Редовен посетител и участник е и кърджалиецът Валентин Димитров, който работи в централата на Европейската южна обсерватория. Третата лекция, която искам да визирам, е на наш студент в Кеймбридж, който сега ще бъде във втори курс. За съжаление, не може да дойде поради технически причини и лекцията ще е онлайн, но е пример как се спазва принципа, на който живее толкова години школата по астрономия - това е принципа на Хаджигенчовото училище. Много хора се шегуват с мен, като кажа това, но е факт - по-големите и по-опитните обучават по-малките, каза Агоп Узунбохосян.  
Според него метеорните потоци, включително и Персеидите, могат да поднесат изненада, нищо, че са добре изучени. Една от големите ползи на школата е, че наблюденията отиват в Международната метеорна организация, която събира данни почти от целия свят и проследява 24-часовата активност на този поток.
Що се отнася до предизвикателствата на астрономическата наука в днешния ден, Агоп Узунбохосян открои някои. Едно от предизвикателствата е да се направи заместител на Хъбъл спейс телескопа. Той вече е готов - Джеймс Уеб. Предстои да бъде изстрелян извън пределите на земната атмосфера. Надеждата е чрез него ние, хората, да придобием представа как е еволюирала Вселената в последните 13 млрд. години. Друго предизвикателство е изучаването на планетите в Слънчевата система с оглед на това да знаем какви са условията върху тях и някои техни спътници. Има едно предизвикателство, което някой може да сметне, че е малко несериозно - от 62-ра - трета ние постоянно търсим във Вселената извънземни. За съжаление, Вселената мълчи. Което е парадокс. Огромна е Вселената, огромен е броят на звездите, огромен е броят на планетите, открити извън Слънчевата система - те са вече около 4000. И въпреки това - тишина, коментира Агоп Узунбохосян. 
Той е категоричен, че астрономията има привилегията да бъде представена популярно, за разлика от много други науки. Пожеланието му към хората: Нека всеки любознателен човек да направи минимално усилие и да погледне в Космоса. Няма да остане разочарован.

Целият разговор на Станислава Георгиева с Агоп Узунбохосян може да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още
Бойка Арабаджиева, дългогодишен учител

Учител: Наложителна е промяна на механизма „защитено училище“

Държавата спешно трябва да преразгледа механизма на организиране е работа на т. нар. „защитени“ училища, защото за разлика от времето, когато беше създаден, сега той вече не работи. Това мнение защити в ефира на сутрешния блок на Радио Кърджали дългогодишният учител Бойка Арабаджиева. За мен всяка учебна година започва по същия начин –..

публикувано на 24.09.21 в 13:53
 Даниел Киряков

Експертът: Говоренето "по махленски" от трибуната на НС девалвира политическото послание

Няколко са причините 46-тото народно събрание да си иде с почти никаква свършена работа, коментира в предаването на Радио Кърджали, „На чаршията, в чата“, експертът по комуникации Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации. „Сложната конфигурация, която се повтори от 45-то към46-то НС, с едно изключение „Има такъв народ“ станаха..

публикувано на 24.09.21 в 00:25

Кметът на Кърджали Хасан Азис след годишната среща на НСОРБ

На 19 и 20 септември в к.к. „Албена“ се проведе XXXIV Общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България. Програмата на събитието включваше Икономически форум,  посветен на новите перспективи пред партньорството между държавните институции, местната власт и бизнеса, дискусия по проблемите на финансовата децентрализация и Форум..

публикувано на 22.09.21 в 20:21

Родители оспорват миналогодишната заповед на образователния министър за носене на маски от ученици

Гражданско сдружение „Свободата е отговорност - гражданите в действие“ е внесло жалба, подписана от над 2500 души от страната до ВАС миналата година, за да оспори заповедта на тогавашния министър на образованието Красимир Вълчев за задължителното носене на маски от учениците (публ. 18.11.2020 г.). Делото е насрочено за 1 октомври 2021 г. в..

публикувано на 22.09.21 в 13:35

На почивка в Турция, въпреки коронавируса

На почивка в Турция, въпреки коронавируса. Как южната ни съседка посрещна второто си Ковид-лято, с какво привлича туристите по Егейското и Средиземноморското крайбрежие, има ли много атракции или повече са забраните и здравните изисквания, спазват ли се те? И всъщност почивка ли е морето в Турция или притеснение? Не бих казала, че има нещо..

публикувано на 20.09.21 в 16:45

Засега няма да отстрелват еленчето край Кьосево, търсят му нов дом

Задържали сме разрешителното за отстрел . Имаме го, но не смятаме да го вкарваме в употреба. Търсим вариант да преместим някъде елена-лопатар, търсим му нов стопанин. Това каза за Радио Кърджали управителят на Ловно-рибарското дружество Васил Дончев. Пролетта ви разказахме за красивото горско животно в района на Кьосево , което пасе..

публикувано на 17.09.21 в 11:25

Синем Арслан: Изселническите дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми

Културните дружества на българските изселници в Турция действат като предствители на различни политически партии, за това нямат влияние сред общността.  Това твърди пред Радио Кърджали социоложката от Истанбул Синем Арслан. Според нея тези дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми на нашите изселници. Синем..

публикувано на 16.09.21 в 17:37