Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инспекция по труда: Работодателите да въведат мерки за работа при високи температури

Снимка: sofia.bg

Във връзка с прогнозите за опасно горещо време е засилен  контрола на строителни обекти и при  работата на открито в селското стопанство.

Инспекцията по труда Кърджали напомня, че законът вменява на работодателите задължението да въведат мерки за минимизиране на риска при работа в прегряващ микроклимат.

 Работата при високи температури, освен че намалява работоспособността и създава риск за инфаркти и инсулти е предпоставка и за тежки трудови инциденти най–вече заради забавените рефлекси на работещите. Поради тази причина Инспекцията по труда съветва при работа на открито такива мерки да бъдат въведени и да се следят прогнозите на НИМХ.

Работодателите са длъжни да осигурят на своите работници разхладителни напитки, питейна вода, по-чести почивки в прохладна среда и да спазват мерките при работа на открито при подадени оранжеви и червени кодове. 

За сега при извършените проверки за спазване на изискванията за безопасна работа при високи температури показва, че повечето работодатели са предприели мерки, за да осигурят подходящи условия на труд, като промяна на работното време с цел да се избегнат горещините, въвеждане на режим на работа с по-чести почивки, осигуряване на климатизирани или прохладни помещения, в които да се ползват почивките, както и осигуряване на разхладителни напитки.

Контролните органи на Инспекцията по труда проследяват дали са оценени рисковете в жегите и дали са предприети гореописаните мерки за защита на здравето на работещите. Там където все още не са предприети мерки на работодателите се дават задължителни за изпълнение предписания с възможно най-кратки срокове на изпълнение.

Предвидени са и санкции от 1500 до 15 000 лева за всеки работодател, който не е осигурил прохладна среда, подходяща за работа при високи температури.


Вижте още
Румен Радев

Президентът Румен Радев ще посети Кърджали

По покана на областния управител Даниел Делчев президентът на Република България Румен Радев ще посети Кърджали. Визитата му ще започне в сряда след обяд и ще продължи и на следващия ден, четвъртък. Държавният глава ще разгледа Регионалния исторически музей , а след това ще се срещне със собствениците и работниците от едно от големите..

публикувано на 27.09.21 в 18:28

Емилия Владева ще представлява Кърджали в Националния изпълнителен съвет на Жени-ГЕРБ

Емилия Владева ще представлява област Кърджали в Националния изпълнителен съвет /НИС/ на Жени-ГЕРБ.   Тя получи доверието на делегатите от региона на проведеното онлайн национално събрание на структурата. 43 дами от седемте общини на Източните Родопи взеха участие във форума. Събранието избра ново национално ръководство с председател Екатерина..

публикувано на 27.09.21 в 18:14

РИК Кърджали определи отговорниците по общини

Районна избирателна комисия Кърджали определи отговорници по общини от членовете на Комисията за територията на девети изборен район – Кърджали при произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент и/или народни представители на 14 ноември 2021 г. Отговорни членове на РИК Кърджали по общини: Ардино - Христина Георгиева, Галина..

публикувано на 27.09.21 в 14:32

Мурад Иляз от Караманци се завърна със злато от турнира „Динко Петров”

Мурад Иляз от Спортен клуб по борба „Буря” Караманци стана шампион в категорията до 51 кг на Международния турнир по борба „Динко Петров”, който се проведе в Стара Загора. Това информира треньорът на отбора Джейхан Тефик. В състезанието участва и Беркай Тефик, но той не успя да достигне до зоната на медалите. По пътя към златото Мурад Иляз..

публикувано на 27.09.21 в 12:57

37-годишен е задържан с наркотик в Кърджали

37-годишен е бил задържан с наркотик в Кърджали , съобщиха от регионалния пресцентър на МВР. На 26 септември в полунощ в областния град полицейски служители спрели лек автомобил „Мерцедес“, управляван от 20-годишен. В хода на проверката у пътника в автомобила било открито бяло прахообразно вещество, което при тестване реагирало на..

публикувано на 27.09.21 в 12:44

Местата за поставяне на избирателни списъци в Минерални бани са oпределени

Кметьт на община Минерални бани Мюмюн Искендер определи със своя заповед местата за поставяне на Избирателните списъци. Такива ще има във витрината на Данъчната служба в община Минерални бани и витрината на ресторанта в село Сусам. За поставяне на избирателни списъци ще бъде използвана и витрината на магазина в село Татарево, както и витрината на..

публикувано на 27.09.21 в 12:37

Общински детски комплекс организира конкурс за детска рисунка и фотография

За четиринадесета поредна година ЦПЛР-Общински детски комплекс гр.Кърджали организира  Национален празник на  детското изкуство „Вълшебният свят на Родопите – Кърджали 2021”, който тази година ще се проведе  на 30.10.2021 г. Празникът е посветен на Деня на Кърджали – 21 октомври. Тази проява е включена в Националния календар за изяви по интереси на..

публикувано на 27.09.21 в 12:29