Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината закупува оборудване за въвеждане на „синя зона“ в Кърджали

Снимка: Никола Смиленов

Въпросът за „синя зона“ в Кърджали отново беше повдигнат на днешната сесия на ОбС. При отчета за работа на Община Кърджали по решенията на ОбС за първото полугодие на 2021 г. , общинският съветник от „Демократична България“ Радослав Милев попита кмета Хасан Азис кога ще бъде изпълнено решението за въвеждане на "синя зона" в града: 


Хасан Азис отговори, че вече е изготвен технически проект и се купува оборудване за синята зона и тя ще бъде въведена: 


Радослав Милев попита в такъв случай къде е Плана за "синя зона". Кметът Хасан Азис, че при желание, Планът ще бъде предоставен на ОбС да бъде разгледан: 


За синя зона и платено паркиране в Кърджали се заговори още през 2016 г. Ето и част от хронологията:
През юли 2016 г., т.е. преди 5 години, Общинският съвет гласува промени в Наредбата за организация на транспортната дейност и гласува в Кърджали да се обособи "синя зона" за почасово паркиране с цел да се облекчи интензивния трафик и масовото паркиране. Още тогава бяха очертани и границите на зоната, които обхващат най-проблемните участъци между булевардите "Тракия" и "България" и осем централни улици в града. Предвидените паркоместа са 500.
Година по-късно, през юли 2017, синя зона още няма, но вече има публикувана обява за възлагане на обществена поръчка с предмет "Проектиране на почасово платено паркиране (синя зона) в централната част на Кърджали" при условията на глава 26, чл. 187, във връзка с чл. 20, ал. 3 т. 2 от Закона за обществените поръчки. Общинската администрация започва да събира оферти за изработка на инвестиционни идеен и работен проект и за авторски надзор над изпълнението на проекта. Пет фирми подават оферти, общинска комисия отхвърля едната и класира останалите четири, като първото място е отредено за "План консепт" ЕООД. Протоколът на комисията е с дата 18 юли 2017 г. и е достъпен в сайта на община Кърджали. Намерението е проектът да е готов до края на 2017 година.
Година по-късно, през юли 2018 г. за синята зона в Кърджали отново се говори в бъдеще време.
Кметът Хасан Азис информира, че тя ще бъде изградена на два етапа. Според него първият ще стартира след септември 2018-та и ще обхване обществените места, а това ще наложи общината да прекрати договорите си с фирмите, които стопанисват някои от платените паркинги в града. Едва след като придобием опит като администрация и хората свикнат със синята зона, ще преминем към останалите планирани улици, обявява кметът Хасан Азис.
Намеренията се препотвърждават през декември 2018 г., когато се обявява, че започва изграждането на зоната, а първият етап ще бъде пуснат през 2019 г.. Според Хасан Азис наемателите на паркинги са уведомени, че договорите им ще бъдат прекратени, предстои да се купи репатриращ автомобил и предстои да се въведе есемес система за заплащане.
Всичко това обаче не се случва в 2019 година. През февруари 2020-та следват нови обещания, този път от общинския съветник от ДПС и председател на Комисията по транспорта в общината Мустафа Ахмед - Синята зона ще бъде факт до края на годината. 
Фактите година и половина или юли 2021 - синя зона няма, репатриращ автомобил няма, не е започнато дори изграждането й. За нея продължава да се говори в бъдеще време, а Кърджали продължава да бъде единственият областен град в България без синя зона.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е тематична!

Такситата в Кърджали ще возят на 4 лева за курс в рамките на града

Шофьорите на таксита в Кърджали от утре, 24 април ще таксуват клиентите с 4 лева по системата, наричана от тях "от точка до точка".  Досега за същата услуга се заплащаше 3,50. Таксиджиите предупреждиха за повишението от 50 стотинки едва днес. Те не дадоха смислено обяснение защо точно цената се увеличава, макар и само по-малко от 15 %.

публикувано на 23.04.24 в 17:01
Перперикон

Съкровищата на скалния град на траките светват

Едва ли има човек в страната, който да не свързва Кърджали с Перперикон. В годините скалният град на траките се превърна в емблема не само на областния град, но и на региона и фокусира вниманието на туристи от близо и далеч. Археологически комплекс Перперикон най-големия мегалитен паметник в България е на 18 км от Кърджали. Той се състои..

публикувано на 23.04.24 в 16:15

Боико Синапов: Фермерите продават агнешкото на цена около 10 лева за килограм

Няма увеличение на цената на агнешкото месо от страна на производителите. Това коментира председателят на Обединени български животновъди Бойко Синапов. Според него, фермерите са успели да задържат миналогодишните цени от 9 - 10 лева за килограм живо тегло. Разликата в цените идвала от търговците, защото при приозводителите тя е почти без..

публикувано на 23.04.24 в 15:05

Позволяват първата имунизация срещу коклюш да бъде на месец и половина при бебетата

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана  месец и половина след раждането на бебето. Досега тя се прилгаше след втория месец според Имунизационния календар. Това бе решено на среща между служебния премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева, заместник-министъра на..

публикувано на 23.04.24 в 14:12

Няма регистрирани случаи на коклюш в Кърджали

Няма регистрирани случаи на коклюш в област Кърджали.  Това съобщи директорът на РЗИ д-р Виктор Кирчев.  Той обясни какви са симптомите на болестта. Коклюшът е силно заразна бактериална болест, която засяга белите дробове и дихателните пътища. Известна е също като магарешка кашлица. Причинява се от бактерия в устата, носа и гърлото на..

публикувано на 23.04.24 в 11:30
Румен Радев

Президентът насрочи извънредните местни избори за общински съвет в Хасково за 23 юни 2024

Президентът Румен Радев насрочи с указ изборите за общински съветници в Хасково за 23 юни. Вотът беше касиран заради констатирани нарушения в голям брой СИК в Хасково и неестествено висок брой недействителни бюлетини. Така резултатът беше обжалван в съда от политическите формации „Ние идваме“, „БСП за България“, „ВМРО-Българско национално..

публикувано на 23.04.24 в 10:06

Здравната комисия на НС заседава спешно заради заразените с коклюш

Данни за разпространението на инфекцията коклюш у нас и информация във връзка с починалите от болестта две бебета в Кюстендил ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване, на извънредно заседание . Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на..

публикувано на 23.04.24 в 09:52