Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва Богородичният пост

Снимка: vidinskamitropoliya.com

Богородичният пост започва на 1 август. Той е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината.

През тези две постни седмици – от 1 до 14 август, църквата молитвено се подготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август.

В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.

Богородичният пост води началото си от дълбока древност. В беседа, произнесена около 450 година, св. Лъв Велики говори ясно за него: “Църковните пости са така разположени през годината, че за всяко време е предписан особен закон за въздържание. Така за пролетта е пролетният пост – в Четиридесетница, за лятото е летният – в Петдесетница (Петров пост), за есента е есенният – в седмия месец (Богородичният), а за зимата е зимният (Рождественският).”

През поста се избягва обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни. По строгостта на въздържанието от храна Богородичният пост е по-лек от Великия (Великденския) пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните) пости.

Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна. Във вторник и четвъртък – варени без олио и масло гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се разрешава риба.


Вижте още

Директорът на Регионална дирекция по горите – Кърджали, инж. Юлиян Кехайов от днес е освободен от заеманата длъжност

Мярката се предприема след извършени многократни проверки и констатиране на неизпълнени препоръки от извършени одити на дейността на Дирекцията от страна на Изпълнителна агенция по горите. В мотивите за освобождаването се посочват допуснати системни нарушения при изпълнение на преките трудови задължения, свързани със занижен контрол по прилагане..

публикувано на 16.09.21 в 17:10

Срокът за електронното преброяване на населението се удължава до края на септември

Срокът за електронното преброяване на населението се удължава до края на септември. Решението е взето от служебното правителство, обяви пред журналисти говорителят му Антон Кутев. По-рано в интервю за БНР ръководителят на НСИ Сергей Цветарски каза, че очаква едно от първите решения на новия служебен кабинет да бъде за удължаване на електронното..

публикувано на 16.09.21 в 17:09

Обновяват се тревни площи в центъра на Момчилград

Тревните площи пред паметника на Наим Сюлейманоглу и мемориала "Костница"  в центъра на Момчилград се оформят и обновяват.   Изградена е също автоматизирана система за поливане. Това се случва след приключване на мащабния ремонт по подмяна на тротоарите и бордюрите на най-дългата улица в града "Гюмюрджинска".  Нови осветителни тела - прожектори..

публикувано на 16.09.21 в 17:07

Интересът към мобилния екип за ваксинация на РЗИ е слаб

Като сравнително слаб определят от РЗИ-Кърджали интересът към мобилния им ваксинационен екип. 5300 достигна броят на потвърдените случаи на COVID-19 в област Кърджали от началото на епидемията. 19 са последните случаи по данни на Единния информационен портал.  „Ваксинацията в областта върви задоволително. В момента имаме поставени 56..

публикувано на 16.09.21 в 15:26

Пострадали от бездомни кучета осъдиха Община Кърджали

Община Кърджали е осъдена вече няколко пъти от хора, пострадали от бездомни кучета.  Проблемът с безстопанствените четириноги изпъква на дневен ред  и с тръгването на децата на училище, каза на среща с НПО, отговорни институции и журналисти кметът на общината Хасан Азис. Той подчерта, че са нужни бързи мерки.  Хасан Азис: „Като..

публикувано на 16.09.21 в 14:50

Новото служебно правителство встъпи в длъжност

Новото служебно правителство, назначено с президентски указ от днес, положи клетва. В 11 часа ще започне и първото му заседание.  Министър-председател в кабинета отново е Стефан Янев. На церемония в сградата на президентството, на която беше представена структурата и състава на правителството, Янев благодари на президента Радев за доверието и..

публикувано на 16.09.21 в 10:13

Пиян шофьор блъсна два автомобила и избяга

Вчера около 20.00 ч. в гр.Кърджали водач на лек автомобил управлявайки го с несъобразена скорост блъснал насрещно движещ се автомобил, изгубил контрол и блъснал друго МПС, паркирано на пътното платно.  Водачът е напуснал местопроизшествието без да уведоми и изчака контролните органи. В 20.55 часа е установен в землището на с.Звезделина. Алкохолната..

публикувано на 16.09.21 в 10:08