Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контрабандна валута за 5 млн. лв. задържаха митничарите само за месец

Снимката е илюстративна
Снимка: Агенция


Контрабандна валута с левова равностойност близо 5 млн. лева задържаха на различни гранични пунктове в страната митнически служители само за един месец, последният от първата половина на тази година, т.е. само за юни. Сумата е повече от откритата за всяка една календарна година пет години назад (в периода 2015 г. - 2020 г.). Данните съобщи в предаването „След първото кафе“ на Радио Кърджали Диана Маркова от Агенция „Митници“.

Недекларираните суми са в размер общо на 1 440 000 евро, над 907 000 британски лири и близо 21 400 щатски долара възлизат на равностойност от над 4 900 000 лева.

За разлика от общата европейска валута, която от години е най-често установяваната на българските граници, британски лири в такива размери са ново явление, което се наблюдава особено интензивно през тази година. В годините от приемането на България в ЕС досега опитите за пренос на недекларирани щатски долари намаляват за сметка на други валути, каза Маркова.

В по-голямата част от случаите парите са открити в кабините на турски товарни автомобили, след като шофьорите не са декларирали пред митническите служители суми над лимита от 10 000 евро. Укрити са най-често във фабрични кухини: в пасажерската седалка, в арматурното табло, във фабричен шкаф, зад тапицерията на шофьорската кабина, даде още подробности Диана Маркова..

На митнически пункт "Капитан Андреево" е открита и рекордната за последните повече от десет години валута в размер на над 1 980 000 лева в британски лири и евро, намерени в два камиона, превозващи стоки от Западна Европа през България за Турция, посочи Маркова.

Съгласно Наказателния кодекс преносът през външните за ЕС граници на недекларирани парични средства в особено големи размери е престъпление, което се наказва с лишаване от свобода до пет години или с глоба в размер на една пета от стойността на предмета на престъплението, казва законът. Когато поради по-ниския размер на сумата случаят следва да се санкционира по административен ред, Валутният закон предвижда глоба в размер на една пета от стойността на недекларираните парични средства, а когато парите са били укрити, глобата е в размер на една четвърт от тяхната стойност. При недеклариране на парични средства, пренасяни през вътрешна за Съюза граница, Валутният закон също предвижда глоба за нарушителите.

„Агенция „Митници“ напомня, че суми с равностойност над 10 000 евро трябва задължително да се декларират писмено при преминаване на външна граница на ЕС, а при преминаване на вътрешна граница с друга държава членка – при запитване от митнически служител. Декларирането не е свързано със заплащане на такси или данъци от преносителя“, припомни Диана Маркова от Агенция „Митници“ в ефира на Радио Кърджали.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

До средата на годината: Решават за пълно интегриране на България и Румъния в Шенген

Белгийското председателство на ЕС и всички страни-членки да приемат до средата на годината решение за пълно интегриране на България и Румъния в Шенген. Това се казва в проекторезолюция, която се очаква да бъде гласувана днес в комисията по петиции на Европейския парламент. Документът е посветен на проблемите при обработката на тежкотоварни превозни..

публикувано на 19.03.24 в 10:25

Светият Синод избира наместник-председател

Светият Синод се събира на заседание, за да избере наместник-председател. Според Устава на Българската православна църква архиереите трябва да направят избора в седемдневен срок от кончината на патриарха. Заседанието ще започне в 10 часа. "В Устава на Българската православна църква е разписано, че наместник-председателят със Светия Синодуправлява..

публикувано на 19.03.24 в 09:25
Даниела Павлова

Кърджали е домакин на престижно състезание по английски език

Повече от 800 ученици от цялата страна идват в Кърджали за най-престижното състезание по английски език, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Това е седмо издание. В него участват възпитаници на училища и езикови школи и центрове, които са на възраст между 8 и 18 години. Състезанието протича на три етапа. Първият е..

публикувано на 15.03.24 в 14:44

Отец Гарена за патриарх Неофит: Това е последният мохикан на добротата

Отец Петър Гарена реагира емоционално на вестта за смъртта на патриарх Неофит. Отец Гарена има лични спомени от студентските си години в Богословския факултет с духовния баща на българския народ. Според кърджалийския свещеник починалият патриарх е последният мохикан на добротата.  През сълзи той, отец Петър каза:  "Това е последният мохикан на..

публикувано на 14.03.24 в 16:07

Отец Ангел: Патриарх Неофит бе смирен и мъдър духовник

"Патриарх Неофит бе смирен и мъдър духовник. Ще го запомня като един достоен пример за всички вярващи християни", каза отец Ангел, служещ в църквата "Св. Успение Богородично" в кв. "Гледка" в Кърджали.  На въпрос, какъв трябва да бъде новият патриарх на България, отец Ангел отговори: "Новият патриарх трябва да продължи достойно делото на Негово..

публикувано на 14.03.24 в 15:44

Отец Николай Величков призова хората да се помолят за душата на патриарх Неофит

Отец Николай от храма "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали посрещна с мъка новината за кончината на патриарх Неофит. Той  призова хората да се помолят за душата му.  " Бог да прости и да всели във Вселената на праведните в Царството небесно нашият ангел светейшен българският патриарх Неофит! Загубихме светла личност, миротворец, блажен човек, надарен..

публикувано на 14.03.24 в 15:30

Турски митничари откриха мигранти увити във фолио на влизане в България

 Турски митничари откриха мигранти увити във фолио на влизане в България.  Нелегалните мигранти, които се опитват да преминат през турско-българската граница, се покриват с алуминиево фолио, за да не може рентгеновият апарат да засече телесната им температура, съобщават турските медии. Последният случай е бил засечен на граничния пункт..

публикувано на 14.03.24 в 11:40