Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Осем загинали и 200 ранени в пожарите в Турция

Снимката е илюстративна


Пожари бушуват в почти цяла Европа. Тежка е ситуацията в съседните Гърция и Турция. Обобщена информация представи в сутрешния блок на Радио Кърджали „След първото кафе“ редакторът Нахит Догу.

До момента в Турция има 8 загинали и 200 ранени, сочи последната информация. Около 120 са пожарите в 25 области на територията на цяла Турция, но са концентрирани главно в туристическите местности като Анталия, Бодрум, Айвалък и др., в югозападната част на страната.

Всяка година в летните месеци южната ни съседка има проблем с огнената стихия, но този път мащабите наистина са застрашителни. Има поне 50-60 изпепелени къщи в различни населени места, ранени, загинали хора, материалните щети са сериозни.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу не изключи да има саботаж при възникването на пожарите. Турските власти се оказаха неподготвени за мащабите на палежите този път, коментира Нахит Догу. От около 25 самолети, в момента за гасенето на огньовете се използват едва три. Много държави предложиха помощ на Турция за справяне с бедствието.

„Саботаж, невнимание, терор. Всички наши разработки, свързани с тези, изброени, продължават. Разполагаме с информация, че има опити. В същото време, искам да кажа, че терористичната организация ПКК от близо три години насам е получила указания да пали и навреди на търговски комплекси, свързани с икономиката, горите, даже и автомобилите на гражданите“, каза Министърът на вътрешните работи на Турция.

В Гърция проблемът с пожарите също е сериозен. Заради пандемията туристическият сезон беше сринат, а сега към това се добавят и пожарите.

Туристите бягат както от Турция, така и от Гърция и това се отразява на икономиката на двете страни.

Към момента няма информация за пострадали български граждани в огнения ад в двете съседни държави, посочи в обобщената си информация редакторът Нахит Догу.


Вижте още
Павел Митев

Павел Митев: Закономерно стигнахме до световната ученическа титла по волейбол

Миналия месец Кърджали се сдоби със световна титла по волейбол от Световните ученически игри в Сърбия. Донесе я волейболният отбор на СУ "П.Р.Славейков". Това е единствената титла не само в Кърджали, но и в цяла България. Изненадата беше голяма, но закономерно се стигна до този резултат, тъй като в последните 7-8 години нашите волейболни отбори..

публикувано на 21.10.21 в 18:50

Фотографията е съпреживяване с природата

Снимките, представени във изложбата  "Кърджали днес" на фотоклуба към ОДК, са преживени снимки, защото всеки един от младите автори е намерил своята гледна точка към родния си град. Това каза в празничния сутрешен блок на Радио Кърджали ръководителката на фотографите Антония Грозева. Фотографията ги учи да бъдат много наблюдателни, нещо, което остава..

публикувано на 21.10.21 в 18:22

В Окръжен съд Кърджали „Председател на съда за един ден“

В Окръжен съд Кърджали се проведе инициативата „Председател на съда за един ден“.  В ролята на Председател на съда влезе Никол Вълчева – ученичка от 11-ти клас на Средно училище „Отец Паисий“ – гр. Кърджали, която имаше възможността да се запознае отблизо с дейността и функциите на председателя на съда. Инициативата е част от Образователна..

публикувано на 21.10.21 в 16:12
Протест срещу новите мерки срещу разпространението Covid-19 и въвеждането на зелен сертификат, 20 октомври 2021 г.

Хасково на протест срещу зеления сертификат и предложението на МОН за тестване на учениците

Точно в полунощ зеленият сертификат стана задължителен за дейностите на закрито. Новите мерки, обявени от здравните власти, предизвикаха сериозно недоволство и напрежение в тези сектори, които ще работят със сертификати както за посетителите, така и за служителите. Именно затова в събота от 17:00ч. жителите на Хасково се готвят за протест..

публикувано на 21.10.21 в 13:58

Адвокат: 5 г. затвор за неспазване на мерките. Промени в закона развързват възможността за диктатура

От 00:00ч. днес влезе в сила Зеления сертификат, който служи като пропуск за големите търговски магазини, моловете, заведенията, спортните дейности на закрито, галериите, кината и театрите. Aкo някoй нe прeдcтaви зeлeн ceртификaт, тoй нaрушaвa бeзoпacнитe уcлoвия нa труд и нямa дa бъдe дoпуcнaт нa рaбoтнoтo cи мяcтo и рecпeктивнo мoжe дa..

публикувано на 21.10.21 в 13:07

Ресторантьори от Кърджали излизат на протест

Ресторантьори от Кърджали се събират утре, за да обсъдят протестни действия срещу заповедта за задължителен Зелен сертификат за достъп. Те настояват държавата да осигури равнопоставеност, като първо задължи всички свои държавни служители да имат този документ, а също положителният тест за антитела да бъде включен в зеления сертификат. Данаил..

публикувано на 20.10.21 в 15:55
Директорът на СУ

В СУ "Йордан Йовков" откриха училищна STEM среда

В СУ "Йордан Йовков" в Кърджали откриха кабинети за наука, технология, инженерство и математика или така наречени STEM кабинети в които участие в обучението на учениците ще вземат и роботи. Това е реализиран проект по програма на Министерството на образованието – Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. „Тези кабинети са..

публикувано на 18.10.21 в 17:40