Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Любомир Колаксъзов: Културата не е занимание, тя е стълб на държавата

След първата среща с публиката на родна земя
Снимка: Личен фейсбук профил


 Авторският спектакъл на режисьора Любомир Колаксъзов и драматурга Теодора Георгиева „Полетът“, изпълнен от актьорите любители Николай Николов и Соня Николова от Асоциация „Малката България в Централна Италия“ гостува на родна сцена в България. Куклите са дело на Недко Данев, а музиката – на Милен Апостолов.

Проектът е осъществен по програма „Еразъм“ съвместно с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Асоциацията е създадена от българи, които живеят в Италия и работи на територията на градовете Перуджа и Монтепулчано. Дейностите й включват работа на българско неделно училище и театрална формация. Преди няколко месеца, след инициатива на Радио Кърджали, нашите сънародници получиха над 1000 тома литература, дарени от наши слушатели. Книгите поставиха началото на функционирането и на библиотека в Асоциацията.

„Полетът“ е на турне в България. Едни от първите зрители, които актьорите любители развълнуваха бяха децата на Тополовград. На 5 август предстои спектакълът да гостува в Поморие, а на 7 август е част от селекцията на международния фестивал „Арлекино и Марионета“ в Созопол.

През септември предстои гостуване на спектакъла и в Кърджали в рамките на съвместна инициатива на Радио Кърджали, Театрално-музикален център – Кърджали и Асоциацията.

Работата с непрофесионалисти при това в онлайн репетиции се е оказало приятно предизвикателство, сподели в сутрешния блок „След първото кафе“ на Радио Кърджали режисьорът Любомир Колаксъзов. „Това предизвикателство е много приятно като емоция, защото е свързано с непрофесионалисти, те за първи път хващат и кукли. … Адресирането на текст, адресирането на играта е в концентрация да се изпрати към детската публика, към детето, което е една особена публика… Така че това беше едно голямо предизвикателство както от тяхна страна – да хванат и да играят с кукли, защото те в спектакъла сменят няколко образа … Особено това предизвикателство да бъде всичко онлайн, което е много, много трудно от голямо разстояние да се показва как се водят кукли и как се провежда действие. … Много учудващо беше, че Николай и Соня се справиха доста добре, с голямо търпение …“, каза младият ръководител на творческия екип. И допълни, че представлението се приема много добре и от възрастната публика, и от децата, а също продължава да расте, да се развива.

Ние, които сме в България не можем да оценим огромните трудности, които нашенци, живеещи в чужбина преодоляват, за да държат жив българския дух и да поддържат и предават на децата си родната култура. Напротив, това много трудно се запазва. Вдъхновяващо е, че отделят време, „за да правят това, което много ги вълнува, което желаят, което ги човърка, този пламък на изкуството“, подчерта Колаксъзов.

„Много трябва да се подпомага културата и изкуството в България. Културата е един от стълбовете за изграждането на една държава и тя не трябва да се подценява. Не е занимание. Не е колкото да си загубим времето или да се разсеем от проблемите. То е нещо много по-голямо и заедно със здравеопазването и образованието е много важен стълб за изграждането както на индивидуалния човек, така на цялата общност и на цялата държава“, категоричен е Любомир Колаксъзов. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Без годишен билет за живущите в Синята зона. Включиха и ул. „Стадионска“

Днес Общинският съвет в Кърджали гласува изменения в Наредбата за въвеждането на Синя зона. На провелата се онлайн Общинска сесия присъстваха 40 общински съветници от общо 41, които единодушно гласуваха ЗА. Въпреки това обаче измененията в наредбата далеч няма да спрат до тук, като тепърва наредбата ще се променя и допълва, заяви..

публикувано на 14.10.21 в 13:16

Близо 3300 фонда с почти 114 хиляди документа пази Държавен архив Кърджали

С изложба под наслов "Документалното богатство, съхранявано в Държавен архив Кърджали", институцията отбеляза професионалния празник на архивистите и 70-та годишнина от създаването на организирано архивно движение в България.  Представени са някои от най-старите документи от фондовете на институцията и други интересни писмени архивни единици. Един..

публикувано на 13.10.21 в 17:21

Хасан Азис награди с Почетен знак- златен, "златните" волейболисти на „Славейков“

В деня на българската община кметът на Кърджали Хасан Азис награди момчетата от отбора по волейбол на СУ "П.Р.Славейков", спечелили световната титла на ученическите игри в Белград. Азис връчи специалния Почетен знак-златен на общината за изключителен принос за утвърждаване на Община Кърджали на международната сцена, лично на капитана на..

публикувано на 12.10.21 в 12:15

Крумовград и Кирково отличници в преброяването до момента

До 4 октомври в област Кърджали са преброени 70% от населението. По общини Крумовград е отличник в преброяването до момента с 83% от населението си, Кирково 75%, а най-нисък е процентът на преброени в Джебел и Ардино, каза Мария Желева, началник на отдел "Статистически изследвания - Кърджали". Тя коментира още ниският процент преброили се по..

публикувано на 06.10.21 в 18:22

Д-р Али Дурмушали: Не е притеснителен случая със Синия език по животните в Аврен

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи огнище на заболяването Син език в село Аврен, община Крумовград. Заболяването е потвърдено в рамките на изпълнение на Програмата за надзор и контрол на болестта Син език по преживните животни в България. „При изследване на животни, които не се ваксинират с цел да се проследи за..

публикувано на 06.10.21 в 15:40

Солидни глоби могат да спрат хвърлянето на отрови в природата и смъртта на редки птици

Черна септемврийска седмица отчетоха от Българското дружество за защита на птиците, с прострелян царски орел до Ямбол и отровен черен лешояд край Крумовград. Състоянието на орела е все още тежко, той се намира в Центъра за животни в Стара Загора с 16 сачми в тялото си. Черният лешояд не е имал шанса да оцелее.  И двете птици са застрашени от..

публикувано на 29.09.21 в 14:42

Безконтанктни и онлайн плащания - сигурни или рисковани?

Безконтактните карти са практична услуга, която е все по-разпространена. Нейна алтернатива са и безконтактните плащания през смартфон или умна гривна и часовник. Те често будят притеснения сред някои потребители за сигурността на средствата им. С времето се появиха и множество митове, че е нужно недоброжелател да се доближи до чантата или раницата на..

публикувано на 28.09.21 в 17:41