Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Колаксъзов: Културата не е занимание, тя е стълб на държавата

След първата среща с публиката на родна земя
Снимка: Личен фейсбук профил


 Авторският спектакъл на режисьора Любомир Колаксъзов и драматурга Теодора Георгиева „Полетът“, изпълнен от актьорите любители Николай Николов и Соня Николова от Асоциация „Малката България в Централна Италия“ гостува на родна сцена в България. Куклите са дело на Недко Данев, а музиката – на Милен Апостолов.

Проектът е осъществен по програма „Еразъм“ съвместно с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Асоциацията е създадена от българи, които живеят в Италия и работи на територията на градовете Перуджа и Монтепулчано. Дейностите й включват работа на българско неделно училище и театрална формация. Преди няколко месеца, след инициатива на Радио Кърджали, нашите сънародници получиха над 1000 тома литература, дарени от наши слушатели. Книгите поставиха началото на функционирането и на библиотека в Асоциацията.

„Полетът“ е на турне в България. Едни от първите зрители, които актьорите любители развълнуваха бяха децата на Тополовград. На 5 август предстои спектакълът да гостува в Поморие, а на 7 август е част от селекцията на международния фестивал „Арлекино и Марионета“ в Созопол.

През септември предстои гостуване на спектакъла и в Кърджали в рамките на съвместна инициатива на Радио Кърджали, Театрално-музикален център – Кърджали и Асоциацията.

Работата с непрофесионалисти при това в онлайн репетиции се е оказало приятно предизвикателство, сподели в сутрешния блок „След първото кафе“ на Радио Кърджали режисьорът Любомир Колаксъзов. „Това предизвикателство е много приятно като емоция, защото е свързано с непрофесионалисти, те за първи път хващат и кукли. … Адресирането на текст, адресирането на играта е в концентрация да се изпрати към детската публика, към детето, което е една особена публика… Така че това беше едно голямо предизвикателство както от тяхна страна – да хванат и да играят с кукли, защото те в спектакъла сменят няколко образа … Особено това предизвикателство да бъде всичко онлайн, което е много, много трудно от голямо разстояние да се показва как се водят кукли и как се провежда действие. … Много учудващо беше, че Николай и Соня се справиха доста добре, с голямо търпение …“, каза младият ръководител на творческия екип. И допълни, че представлението се приема много добре и от възрастната публика, и от децата, а също продължава да расте, да се развива.

Ние, които сме в България не можем да оценим огромните трудности, които нашенци, живеещи в чужбина преодоляват, за да държат жив българския дух и да поддържат и предават на децата си родната култура. Напротив, това много трудно се запазва. Вдъхновяващо е, че отделят време, „за да правят това, което много ги вълнува, което желаят, което ги човърка, този пламък на изкуството“, подчерта Колаксъзов.

„Много трябва да се подпомага културата и изкуството в България. Културата е един от стълбовете за изграждането на една държава и тя не трябва да се подценява. Не е занимание. Не е колкото да си загубим времето или да се разсеем от проблемите. То е нещо много по-голямо и заедно със здравеопазването и образованието е много важен стълб за изграждането както на индивидуалния човек, така на цялата общност и на цялата държава“, категоричен е Любомир Колаксъзов. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Светият Синод избира наместник-председател

Светият Синод се събира на заседание, за да избере наместник-председател. Според Устава на Българската православна църква архиереите трябва да направят избора в седемдневен срок от кончината на патриарха. Заседанието ще започне в 10 часа. "В Устава на Българската православна църква е разписано, че наместник-председателят със Светия Синодуправлява..

публикувано на 19.03.24 в 09:25
Даниела Павлова

Кърджали е домакин на престижно състезание по английски език

Повече от 800 ученици от цялата страна идват в Кърджали за най-престижното състезание по английски език, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Това е седмо издание. В него участват възпитаници на училища и езикови школи и центрове, които са на възраст между 8 и 18 години. Състезанието протича на три етапа. Първият е..

публикувано на 15.03.24 в 14:44

Отец Гарена за патриарх Неофит: Това е последният мохикан на добротата

Отец Петър Гарена реагира емоционално на вестта за смъртта на патриарх Неофит. Отец Гарена има лични спомени от студентските си години в Богословския факултет с духовния баща на българския народ. Според кърджалийския свещеник починалият патриарх е последният мохикан на добротата.  През сълзи той, отец Петър каза:  "Това е последният мохикан на..

публикувано на 14.03.24 в 16:07

Отец Ангел: Патриарх Неофит бе смирен и мъдър духовник

"Патриарх Неофит бе смирен и мъдър духовник. Ще го запомня като един достоен пример за всички вярващи християни", каза отец Ангел, служещ в църквата "Св. Успение Богородично" в кв. "Гледка" в Кърджали.  На въпрос, какъв трябва да бъде новият патриарх на България, отец Ангел отговори: "Новият патриарх трябва да продължи достойно делото на Негово..

публикувано на 14.03.24 в 15:44

Отец Николай Величков призова хората да се помолят за душата на патриарх Неофит

Отец Николай от храма "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали посрещна с мъка новината за кончината на патриарх Неофит. Той  призова хората да се помолят за душата му.  " Бог да прости и да всели във Вселената на праведните в Царството небесно нашият ангел светейшен българският патриарх Неофит! Загубихме светла личност, миротворец, блажен човек, надарен..

публикувано на 14.03.24 в 15:30

Турски митничари откриха мигранти увити във фолио на влизане в България

 Турски митничари откриха мигранти увити във фолио на влизане в България.  Нелегалните мигранти, които се опитват да преминат през турско-българската граница, се покриват с алуминиево фолио, за да не може рентгеновият апарат да засече телесната им температура, съобщават турските медии. Последният случай е бил засечен на граничния пункт..

публикувано на 14.03.24 в 11:40

Кърджали е домакин на Националния кръг на престижно международно състезание по английски език

За първи път Кърджали ще бъде домакин на Националния кръг на престижно международно състезание по английски език. То ще се проведе на 15 и 16 март и ще е под патронажа на кмета на общината Ерол Мюмюн. Организатори са Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, Езикова гимназия „Христо Ботев“ и Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“.  Откриването..

публикувано на 14.03.24 в 10:41