Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови дестинации привличат туристи в Източните Родопи

6
крепостта Вишеград край Кърджали

Връща се интересът към културно-историческите паметници в област Кърджали. В разгара на летния сезон в Регионалния исторически музей отчитат ръст на посетителите. Броят им все още е далече от този от годината преди пандемията, но хората отново тръгнаха да опознават родината, каза за Радио Кърджали директорът на музея Даниела Коджаманова:
Отчитаме и дискомфорта, който причиняваме на нашите посетители, защото задължително е носенето на маски в музея. Красивата ни сграда през лятото не е особено уютна, защото тази каменна зидария акумулира целодневно топлината, и тук след 10 часа температурите доста, доста са високи. Но хората преодоляват тези несгоди и продължават да посещават експозициите.
Организираните туристи са сравнително малко тази година, преобладават семействата и групи от няколко семейства, очерта профила на туриста Даниела Коджаманова. Любопитна подробност е, че често се срещат възрастни баба и дядо, които заедно с внуците си обикалят културните огнища на България. Нерядко има и българи, които от години живеят в чужбина и използват лятото, за да покажат България на децата си.
Нови, позабравени или атрактивни дестинации набират популярност сред туристите, които посещават област Кърджали. Източните Родопи са богати на културни, исторически, природни и архитектурни обекти, които привличат вниманието на пътешествениците.

Хората търсят непознатото, това е моят извод. Очевидно Източните Родопи са този новооткрит район, който предизвиква огромен интерес. Информацията която имаме от района показва, че Ардино се превръща в една интересна дестинация с Дяволския мост, Орлови скали. Има ентусиасти, които се качват на Устра. Новата туристическа перла се оказа Лисиците. Един път с най-дългия мост над язовир Студен кладенец, но много голям брой хора знаят за светилището над село Лисиците, в местността Чит кая. Това разказа Даниела Коджаманова. По нейни наблюдения Вишеград също става обект на посещения. Разбира се, Перперикон е "локомотивът" на туризма в региона. Възражда се интересът и към Татул. В община Момчилград другата загадъчна дестинация е Харман кая до Биволяне, където много хора ходят, подтикнати от мистиката на скалните изсичания там. Похвална е инициативата на община Момчилград да предприеме постъпки за процедура за статут и граници на паметника, след това акт за собственост. Очевидно общината има инвестиционни намерения в проучването и социализацията на този обект, коментира Даниела Коджаманова.

Според нея една следваща крачка в развитието на туризма е местните хора да оценят възможностите, които тези обекти им предлагат и проявят инициативност. Става ми тъжно, като гледам как пустеят плодородните земи край Перперешка река. Местните хора могат да се въодушевят от притока туристи, да се ангажират с развитие на екологично земеделие, това, което виждаме в съседна Гърция. Там по пътя към известните паметници хората предлагат собствена продукция и се препитават от това, каза Даниела Коджаманова.


Целият разговор на Станислава Георгиева с Даниела Коджаманова може да чуете в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Премянов: Хубаво ще е синът на отец Чъкърък да го наследи в храма и продължи делото на дядо си и баща си

Отец Александър Чъкърък е фигура – символ на българщината, на приятелството, на грижата за традициите на българското православие и църква. Затова централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ) взе решение за издигане на паметник на Дядо Чъкърък в двора на църквата „Св. Георги“ в Одрин, където служи дълги години. Това..

публикувано на 16.03.24 в 22:42

Никола Каравасилев: Талантите, също като болестите, трябва да се откриват навреме

Астрофизикът Никола Каравасилев е треньор на отбора, който представя България на международни олимпиади по астрономия и астрофизика. На последната олимпиада по астрономия в Китай в края на миналата година възпитаниците му  Мартин Недев, Елена Йорданова, Красимир Станков и кърджалиецът Атанас Митрев, спечелиха осем медала. Никола Каравасилев е..

публикувано на 12.03.24 в 14:59

Развитието на Кърджали е ресорът на Ерол Мюмюн в ЦОБ на ДПС

В никакъв случай не е отстъпление липсата на кърджалийски представител сред заместник-председателите на ДПС, след като предишният кмет на Кърджали и зам.-председател на Движението Хасан Азис не попадна в новото ръководство на партията.  В това е категоричен областният лидер Ресми Мурад.  Той припомни, че в Централното оперативно бюро (ЦОБ) е избран..

публикувано на 11.03.24 в 15:22

Семействата на поп и мюфтия заговяха заедно

Заговяването и при християни, и при мюсюлмани тази година съвпадна. На 18 март започват 40 дневните пости, с които християнския свят ще се подготви за посрещане на възкресението на Спасителя Исус Христос. Седмица преди Великденския пост, тази година това е 10 март , са Местни заговезни. Също на 10 март започна и свещения за мюсюлманите..

публикувано на 11.03.24 в 11:56

Около 100 красиви „копринени дървета“ засаждат в центъра на Кърджали

Между 50 и 100 дръвчета ще бъдат засадени тази неделя, 10 март, по протежение на централният булевард "България" в Кърджали. Дръвчетата ще са от рода Албиция, известна също и като „копринено дърво“. Албицията със своите нежни, двойноперести листа и особено хубави, мъхести розови цветове е много красиво алейно и паркова дърво ...

публикувано на 08.03.24 в 08:29
Владимир Йончев

Владо Йончев: Ротацията е тест за политическото майсторство на основните лидери

Големият залог за това дали ще се случи ротацията е дългосрочната власт – от една страна това са регулаторите, от друга – каква точно е коалицията, защото някак си в тези девет месеца ДПС се оказа в управляващата некоалиция. Това коментира пред Радио Кърджали Владимир Йончев, наблюдател, анализатор, журналист от информационния сайт Офнюз...

публикувано на 07.03.24 в 15:39

Ученици от Кърджали спечелиха златото в дебати на английски език

Фондация „БЕСТ“ за България за пореден път събра на пролетен турнир най-добрите дебатьори и оратори от цялата страна.  Възпитаниците на ЕГ „Христо Ботев“, под компетентното наставничество на Лора Мелой - помощник учител от Фулбрайт, участваха в три категории - „Дебати“, „Оратория“ и „Проза“, като се конкурираха с още 305 ученици от 25 училища, съобщиха..

публикувано на 05.03.24 в 12:07