Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нови дестинации привличат туристи в Източните Родопи

6
крепостта Вишеград край Кърджали

Връща се интересът към културно-историческите паметници в област Кърджали. В разгара на летния сезон в Регионалния исторически музей отчитат ръст на посетителите. Броят им все още е далече от този от годината преди пандемията, но хората отново тръгнаха да опознават родината, каза за Радио Кърджали директорът на музея Даниела Коджаманова:
Отчитаме и дискомфорта, който причиняваме на нашите посетители, защото задължително е носенето на маски в музея. Красивата ни сграда през лятото не е особено уютна, защото тази каменна зидария акумулира целодневно топлината, и тук след 10 часа температурите доста, доста са високи. Но хората преодоляват тези несгоди и продължават да посещават експозициите.
Организираните туристи са сравнително малко тази година, преобладават семействата и групи от няколко семейства, очерта профила на туриста Даниела Коджаманова. Любопитна подробност е, че често се срещат възрастни баба и дядо, които заедно с внуците си обикалят културните огнища на България. Нерядко има и българи, които от години живеят в чужбина и използват лятото, за да покажат България на децата си.
Нови, позабравени или атрактивни дестинации набират популярност сред туристите, които посещават област Кърджали. Източните Родопи са богати на културни, исторически, природни и архитектурни обекти, които привличат вниманието на пътешествениците.

Хората търсят непознатото, това е моят извод. Очевидно Източните Родопи са този новооткрит район, който предизвиква огромен интерес. Информацията която имаме от района показва, че Ардино се превръща в една интересна дестинация с Дяволския мост, Орлови скали. Има ентусиасти, които се качват на Устра. Новата туристическа перла се оказа Лисиците. Един път с най-дългия мост над язовир Студен кладенец, но много голям брой хора знаят за светилището над село Лисиците, в местността Чит кая. Това разказа Даниела Коджаманова. По нейни наблюдения Вишеград също става обект на посещения. Разбира се, Перперикон е "локомотивът" на туризма в региона. Възражда се интересът и към Татул. В община Момчилград другата загадъчна дестинация е Харман кая до Биволяне, където много хора ходят, подтикнати от мистиката на скалните изсичания там. Похвална е инициативата на община Момчилград да предприеме постъпки за процедура за статут и граници на паметника, след това акт за собственост. Очевидно общината има инвестиционни намерения в проучването и социализацията на този обект, коментира Даниела Коджаманова.

Според нея една следваща крачка в развитието на туризма е местните хора да оценят възможностите, които тези обекти им предлагат и проявят инициативност. Става ми тъжно, като гледам как пустеят плодородните земи край Перперешка река. Местните хора могат да се въодушевят от притока туристи, да се ангажират с развитие на екологично земеделие, това, което виждаме в съседна Гърция. Там по пътя към известните паметници хората предлагат собствена продукция и се препитават от това, каза Даниела Коджаманова.


Целият разговор на Станислава Георгиева с Даниела Коджаманова може да чуете в прикачения звуков файл.Галерия

Вижте още

Неделното училище в Истанбул обединява българската общност

В Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул учат 49 ученици.  Училището е основано по инициатива на Българското генерално консулство в Истанбул за нуждите на децата от българската общност и има за цел да организира обучение на роден език за деца и възрастни, и да съхранява националното самосъзнание и българската културна..

публикувано на 14.10.21 в 13:51
Арх. Иван Колев

Арх. Иван Колев: Всеки един от мостовете в Родопите е застрашен обект

Историческите каменни мостове в Родопите са обект на проучване тези дни. С тази задача са се заели от сдружение Мещра - традиционни знания и занаяти - неправителствена организация, която включва специалисти в областта на опазването на културното и природното наследство. В първия ден групите са четири и са разпределени на различни места - едната е..

публикувано на 13.10.21 в 18:07

Ахмед Бозов: Наблягаме на моралното и духовното възпитание

В Духовното училище в Момчилград учат 128 ученици. Повечето са от област Благоевград.  Директорът на училището Ахмед Бозов каза, че при тях общообразователната програма е същата както при другите училища, но те наблягат на моралното възпитание и духовността. Според него точно това е различното в Духовно училище Момчилград. С Ахмед Бозов..

публикувано на 08.10.21 в 12:11

Д-р Сезгин Бекир: ОСНВ с кръгла маса за психичното здраве и стигмата на психичната болест

Във връзка с Плана за изпълнение на националната стратегия за борба с наркотиците 2020-2024г., Общинския съвет по наркотични вещества и превантивно -инфорамционнния център към него организират в Понеделник  (11.10.2021г) от 11:00ч. до 14:00ч.  кръгла маса с цел дискусия относно грижата за психичното здраве, стереотипизацията, стигмата на психичната..

публикувано на 08.10.21 в 05:00

Светломира Димитрова: 100-годишен юбилей за БМЧК

Българският младежки Червен кръст (БМЧК) е една от онези организации, с които България се гордее. С дългогодишни традиции, постоянно развиваща се, изтъкана  от желанието и амбициите на младото поколение за по-добър заобикалящ ни свят. Българският Червен кръст (БЧК) става част от Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец през..

публикувано на 08.10.21 в 05:00

Премянов: Тръгваме по процедурата за канонизиране на избитите жени и деца

Тракийци почетоха избитите жени и деца край с. Манастир. Това е традиционно събитие в календара на тракийската организация. В рамките на спазване на противоепидемичните мерки потомците на тракийски българи положиха венци и цветя и изпълниха задължението си, съдържащо се в девиза на тракийските войводи – „Не забравяйте, но не отмъщавайте“, коментира..

публикувано на 05.10.21 в 18:36
Аднан Йълдъз, кмет на общ. Стамболово

Стамболово отбелязва 38 години община

На днешния ден – 30 септември Стамболово отбелязва Ден на общината. Годишнина от обнародването на Указ №2932 от 27 септември 1983 г. на Държавния съвет, с който се създава община Стамболово състояща се от 26 села. Населението на община Стамболово наброява 6341 души. Предвид пандемичната обстановка празникът няма да бъде отбелязан по..

публикувано на 30.09.21 в 09:50