Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на пожарната обстановка на територията на област Кърджали е повишена

Във връзка с настъпилото засушаване и трайно повишаване на температурите, пожарната обстановка на територията на област Кърджали повиши нивото си значително. От началото на месец юли на територията на областта са възникнали 46 пожара. 

Вследствие на пожарите са унищожени 3 жилищни сгради, 20 броя черна и бяла техника, 4 селскостопански и помощни постройки, 1 лек автомобил, 7 пчелни кошера, 25 куб. м дървен материал, повече от 450 дка площи с горска постеля, треви и храсти.

При 80 процента от възникналите пожари причината е „небрежност при боравене с открит огън“ в различните и форми – палене на огън за изгаряне на растителни остатъци, за почистване на селскостопански и вилни имоти, за изгаряне на отпадъци и приготвяне на зимнина, както и изхвърляне на незагасени клечки кибрит и фасове в горима среда.

Отправяме апел към всички жители и гости на областта за спазване на правилата за пожарна безопасност на открито и недопускане на пожари през пожароопасния летен сезон:

-Не изхвърляйте незагасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда.

-Всички моторни превозни средства, които навлизат в горите и селскостопанските имоти, трябва да са технически изправни, с изпускателна уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри.

-Не палете огън в гората освен на специално обезопасените и обозначени за това места. Преди да запалите огън, се уверете, че имате достатъчни количества вода или други подръчни средства за загасяването му при поява на вятър и при напускане на мястото. Подгответе си тупалки - /предварително/ от гума или /на място/от зелени клони, с които да действате в случай на пожар.

-Не  изхвърляйте стъклени бутилки на открито - дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци.

-Недопустимо е паленето на огън при наличие на силен вятър, който може да разнесе искри и горящи частици на големи разстояния, без да имате възможност за навременна и адекватна реакция.

-Разчистването на сухи клони и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им на място чрез изгаряне.

-Паленето на стърнища е забранено със закон.

-Паленето на огън за приготвяне на зимнина да се извършва на безопасно разстояние от жилищни сгради, помощни постройки, горими огради, МПС и сухи треви и храсти, като огънят не трябва да се оставя без наблюдение и след ползване да се загаси с вода и/или пръст. Осигурете наблюдение на мястото поне 1 час след погасяване на огъня.

-Не палете огън при никакъв повод, когато са обявени кодове за опасност от високи температури и екстремални нива на индекса на пожароопасност.

При възникване на пожар:

-Необходимо е бързо да се ориентирате за мястото на възникване на пожара, фронта и посоката на придвижване на горенето и скоростта на разпространение.

-При опасност от усложняване на обстановката трябва да потърсите безопасен път да напуснете района на пожара в посока обратна на вятъра или покрай езера, реки и потоци. След като избегнете първоначалната опасност, незабавно съобщете за пожара на тел. 112.

-Ако запалването е в начална фаза, може да потушите пожара с пръст, пясък и тупалки от зелени клони.

-Важно е да предпазите дрехите си от запалване, особено ако са от изкуствена материя и задължително да защитите дихателните си пътища с мокри кърпи или други лични предпазни средства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Скандал провали разширяването на синята зона в Смолян

След близо час бурни дебати кметът на община Смолян Николай Мелемов оттегли предложението си да се разшири синята зона в града. Според внесената от него докладна записка зоните за платено паркиране трябваше да се увеличат от 5 на 13, като освен такива в централна градска част са включени още 4 паркинга, част от които в квартал „Райково“. Основният..

публикувано на 28.03.24 в 16:17

Мобилно приложение показва в коя аптека можем да намерим дадено лекарство

Налично ли е дадено лекарство в аптечната мрежа и в коя аптека може да се намери – такава информация могат да получат хората чрез подаване на сигнал за липсващ медикамент през мобилно приложение. То е активно и беше представено от Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства.  В..

публикувано на 28.03.24 в 16:14

Безплатни прегледи на деца организира Община Момчилград

Два вида безплатни прегледи за деца организира Община Момчилград. На 8 и 9 май специалистът-офтамолог д-р Ерай Дурмуш ще прегледа близо 200 деца от детските градини, чиито родители са дали съгласие. Уредът за изследванията - рефрактометър, ще бъде осигурен от МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски". Целта е да бъде установено здравословното състояние на децата и..

публикувано на 28.03.24 в 14:28

33-годишна бременна почина в болницата в Кърджали

На 28.03.2024г. в 5.00ч  сутринта в акушеро –гинекологичното отделение  на МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски“АД  в Кърджали е транспортирана бременна жена на 33 г. от екип на ЦСМП-Кърджали в изключително тежко септично състояние, затруднено дишане, ускорена сърдечна дейност и висока температура.  Събран е спешен екип и е взето  решение за абдоминално..

публикувано на 28.03.24 в 12:26

Млади музиканти от Кърджали получиха международна награда

Нова международна награда получиха млади музиканти от Кърджали. Те участваха във фестивал в Англия и се класираха на второ място в категория „вокално и хорово изпълнение“. Това е поредното признание за учениците от вокално-фолклорната група „Звънче и солисти“ към средно училище „Отец Паисий“. Приели музиката за своя мисия, те показват пред света магията..

публикувано на 28.03.24 в 12:05

Дървосекачи се сбиха в село Вълкович

Проверка за хулиганство е започната в РУ-Джебел след скандал и сбиване.  Конфликтът между трима дървосекачи започнал около 9,30 часа вчера в Джебел. По първоначални данни мотивът за свадата е от личен характер. При пристигането на работното място в района на село Вълкович между двама мъже на 37 г. и 56 г. и жена на 33 г. скандалът ескалирал и прераснал в..

публикувано на 28.03.24 в 10:57

Полицията в Смолян започва срещи с жители на отдалечените населени места

Мобилни екипи на ОДМВР-Смолян ще проведат традиционните срещи с жителите на отдалечени и малки населени места на територията на областта. В екипите са включени полицейски инспектори от Криминална полиция, Икономическа полиция и Охранителна полиция. Целта на изнесените приемни е да се постигне по-добър резултат в противодействието на..

публикувано на 28.03.24 в 09:45