Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Почетоха паметта на Нури Адалъ

Днес се навършват 17 години откакто ни напусна видния общественик и борец за демокрация, права и свободи Нури Адалъ. Няма как да забравим, че неговото  противопоставяне срещу нарушаването на основните човешки права го отвежда 23 години в затвора и то в най-силния период на тоталитарния режим.

Това каза кметът на Кърджали Хасан Азис след като положи венец на гроба на Адалъ в село Островец.

Неговата борба в името на човешкото достойнство, в името на свободата на словото, в правото на идентичност му дават прозвището "Българския Нелсън Мандела". Той е нашата писана и неписана история, личност, която съществува под две координати: пространство и време, подчерта Хасан Азис.

Хасан Азис: „Положените венци и цветя на гроба, който се намира в родното му село Островец, община Кирково ни дават възможност да се поклоним, смирим и потърсим сили, за да продължим делото на Нури Адалъ. Преклонихме глава пред делото на Адалъ, което във време на безвремие като днешното още повече ни мотивира да бъдем Човеци и да си подадем ръка за благото на България“.


Вижте още

Еленът лопатар от Кьосево пое към новия си дом

Еленът лопатар от Кьосево, който живееше с домашните крави на селото, но нараняваше с рогата си животните и чиято съдба следим от пролетта, пое към новия си дом в района на Бургас. Снощи животното беше уцелено с упойка. То беше натоварено в специализиран превоз и извозено до морския град, където ще живее на свобода с други лопатари в..

публикувано на 28.09.21 в 11:20

Откриха човешки останки в землището на село Теменуга

Човешки останки и дрехи били открити в землището на село Теменуга. Дежурна оперативна група от РУ-Ардино извършила оглед, към момента няма данни за насилствена смърт. Предположенията са, че това е местен жител, който е в неизвестност от края на месец ноември 2019 г. Бил е обявен за общодържавно издирване в категорията „безследно изчезнало..

публикувано на 28.09.21 в 11:00

2536 са новите случаи на коронавирус в страната, в Кърджали 19

2536 са новите случаи на коронавирус при направени 24 032 теста (най-голям брой за денонощие от 13 април 2021 г.), показват данните в Единния информационен портал. Положителни са 10,5 процента от взетите проби (най-висок процент от 5 май 2021 г.). 11,24% от новозаразените са със завършен ваксинационен цикъл. Починалите с Covid-19 са 149 души, от тях 10..

публикувано на 28.09.21 в 10:11
Румен Радев

Президентът Румен Радев ще посети Кърджали

По покана на областния управител Даниел Делчев президентът на Република България Румен Радев ще посети Кърджали. Визитата му ще започне в сряда след обяд и ще продължи и на следващия ден, четвъртък. Държавният глава ще разгледа Регионалния исторически музей , а след това ще се срещне със собствениците и работниците от едно от големите..

публикувано на 27.09.21 в 18:28

Емилия Владева ще представлява Кърджали в Националния изпълнителен съвет на Жени-ГЕРБ

Емилия Владева ще представлява област Кърджали в Националния изпълнителен съвет /НИС/ на Жени-ГЕРБ.   Тя получи доверието на делегатите от региона на проведеното онлайн национално събрание на структурата. 43 дами от седемте общини на Източните Родопи взеха участие във форума. Събранието избра ново национално ръководство с председател Екатерина..

публикувано на 27.09.21 в 18:14

РИК Кърджали определи отговорниците по общини

Районна избирателна комисия Кърджали определи отговорници по общини от членовете на Комисията за територията на девети изборен район – Кърджали при произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент и/или народни представители на 14 ноември 2021 г. Отговорни членове на РИК Кърджали по общини: Ардино - Христина Георгиева, Галина..

публикувано на 27.09.21 в 14:32

Мурад Иляз от Караманци се завърна със злато от турнира „Динко Петров”

Мурад Иляз от Спортен клуб по борба „Буря” Караманци стана шампион в категорията до 51 кг на Международния турнир по борба „Динко Петров”, който се проведе в Стара Загора. Това информира треньорът на отбора Джейхан Тефик. В състезанието участва и Беркай Тефик, но той не успя да достигне до зоната на медалите. По пътя към златото Мурад Иляз..

публикувано на 27.09.21 в 12:57