Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проверки на условията на труд в жегите

Инспекция по труда
Снимка: БНР

Дирекция "Инспекция по труда" в Кърджали засили проверките за условията на труд в горещите дни. Инспекторите проверяват спазват ли се изискванията на Наредбата за минималните изисквания за микроклимата на работните места във връзка с обявените оранжев и червен код за високи температури.
В последните дни на отминалия месец вниманието беше съсредоточено най-вече към строителни обекти и работата на открито. Елица Момчилова, която е изпълняващ длъжността директор в Инспекцията по труда в Кърджали, каза в ефира на Радио Кърджали: "Установихме работещи в най-високите температури през деня - в 13 и 14 часа. Беше разпоредено на места работата да се преустанови, което е желателно при оранжев и червен код. Работата на открито може и да не се преустанови по изключение, само в определени от Наредбата случаи". Тя съобщи, че инспекторите на се натъкнали на нарушения на няколко от обектите. "Осемдесет процента от работодателите бяха спазили всички изисквания, които са регламентирани в Наредбата. Бяха предприели точни мерки за преодоляване на жегите и за опазване живота и здравето на работещите", допълни Момчилова.
От 1500 до 15 000 лв. са санкциите, които са предвидени от закона за всеки работодател, който не е осигурил прохладна среда, подходяща за работа при високи температури, както и всички останали условия на труд.
Предстоят и засилени проверки освен на строителни обекти, също и на условията при  работата на открито в селското стопанство. Няма да бъдат подминати и фирмите, осъществяващи дейност в затворени помещения. Техните собственици също са задължени да спазват мерките и да осигурят на своите работници разхладителни напитки, питейна вода, по-чести почивки в прохладна среда, както при работа на открито при подадени оранжеви и червени кодове.

През месец юли дирекция „Инспекция по труда“ Кърджали е извършила повече от 100 проверки в над 90 предприятия на територията на област Кърджали, при които са установени 750 нарушения. "За отстраняване на констатираните нарушения с цел предотвратяване на вредните последици от тях са дадени 736 задължителни за изпълнение предписания с точно определени срокове на изпълнение", посочват от Инспекцията. Установени са 14 лица да полагат труд без сключен трудов договор предимно на строителни обекти. За всеки от тези случаи на работодателите е потърсена административнонаказателна отговорност.

Елица Момчилова припомни, че липсата на трудов договор, както и съгласието да бъдат осигурявани на непълно работно време или върху по-нисък осигурителен доход от реално получавания, ограничава правата на социална закрила на работещите. Наетите в сектор строителство без трудов договор при трудов инцидент не могат да се възползват от задължителната застраховка „Трудова злополука“, както и да претендират за неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения.

Съставените и връчени през периода актове за установяване на административни нарушения са 28 бр. 

През месец юли т.г. са  установени и нарушения по изплащане на трудови възнаграждения и обезщетения след прекратяване на трудовото правоотношение в размер на 6383 лв. в две предприятия, сочат данните.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл. Вижте още

Ресторантьори изнемогват с персонала заради изискването за зелен сертификат

Ресторантьори изнемогват с персонала заради изискването за зелен сертификат. Те коментират, че допълнително се утежнява работата на персонала, който трябва да проверява клиентите за наличието на сертификат. Ето какво казаха кърджалийците Кадир Мустафов и Атанас Атанасов пред репортера Илияна Типова. Кадир Мустафов: „ Сервитьорите нямат..

публикувано на 26.10.21 в 14:57

В гимназията по строителство "Христо Смирненски" празнуват Деня на строителя

В  гимназията по строителство "Христо Смирненски" в Кърджали започнаха мероприятията по случай професионалният празник на строителя, който се отбелязва на 26 октомври, Димитровден.  Инж.Андрей Димитров, организатор на проявите: „Проявите в Строителния техникум в Кърджали продължават с няколко състезания-Строителна щафета, построяване на..

публикувано на 26.10.21 в 14:24

РДПБЗН-Кърджали провежда пожаро-тактическо учение

Започна пожаро-тактическо учение за действия при критична ситуация във Водното огледало в Кърджали. Щабът на учението е разположен в района на Ардинския мост. Директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" в Кърджали комисар Сергей Заимов каза, че в учението участват общо 20 единици техника и 50 пожарникари...

публикувано на 26.10.21 в 14:15

Демонстрационно гласуване в област Кърджали

От 1 до 5 ноември в сградата на сградата на общинска администрация Кърджали от 9 до 17 часа ще има екипи на Районната избирателна комисия, които ще разясняват начина, по който ще става гласуването с демонстрационните машини.   На 3 ноември от 9 до 17 часа демомашини ще има в с. Мост в сградата на кметството, а в с.Опълченско също кметството ще са..

публикувано на 26.10.21 в 13:09

Почитаме светеца воин вкмч. Димитър Солунски

Православната църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. Той е убит за вярата си през трети век. С името му се свързват множество чудеса и изцеления, поради което е сред най-почитаните светци, особено на Балканите. Той е покровител на град Солун и на славянските народи, а у нас – на старата ни столица Велико Търново, където..

публикувано на 26.10.21 в 10:21

Община Кърджали: От 27 октомври далекопроводът между Марица Изток и Неа санта ще бъде под напрежение

Във връзка със завършили дейности по изграждане на новия далекопровод 400 киловолта между Марица Изток и Неа санта, република Гърция, на територията на Република България, и землищата през които преминава той, информираме гражданите, че същият ще бъде под напрежение от 27 октомври 2021 година. Това съобщиха от общинската администрация. На..

публикувано на 26.10.21 в 10:05

„Фейсбук пейпърс“: Социалната мрежа подхранва реч на омразата и фалшиви новини

Нови разкрития, публикувани от водещи световни медии, потвърждават съмненията, че най-голямата социална мрежа в света - Фейсбук - подхранва речта на омразата, насилието и разпространението на фалшиви новини. АП, в. „Вашингтон пост“ и тв Си Ен Ен публикуваха така наречените „Фейсбук пейпърс“, които показват, че ръководството на компанията на Марк..

публикувано на 26.10.21 в 09:51