Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Единственото в Европа находище на орбикуларен яспис е край Момчилград

5
Снимка: личен архив Никос Дафнис

Единственото в Европа находище на орбикуларен яспис се намира в Източните Родопи, в района на Момчилград. То е едва третото в света на този камък. Другите две са на остров Мадагаскар, където камъкът носи името Оушън Джаспер, и в Индонезия, където е наречен Ривър Джаспер. Българският яспис носи името Орбикулар Арда Джаспер ТМ. Той е открит от Николаос Дафнис или Никос, както предпочита да го наричат, и съпругата му Асимина Склари през 2017 година по време на разходка в планината. Двамата са гърци, но живеят от десетина години в Кърджали. 
Когато Никос и Асимина попадат на ясписа, се почувствали като откриватели. А когато разбират, че находището е единственото в Европа и в целия свят има само още две, ги залива вълна на гордост щастие и радост. Неслучайно и с удоволствие го кръщават с името на река Арда. 
Намерихме го не само за нас, но и за цяла България, за цяла Европа, за целия свят. Не само за мен или за моята жена. За цяла България. Защото ние живеем тука и съм като българите, тук е нашата къща, казва Никос с категоричност. 
Никос и Асимина се свързват и с Музея "Земята и хората", на който даряват три отломъка от ясписа. Получават сертификат за дарението от институцията. Никос разказва, че специалисти-геолози, преподаватели в Минно-геоложкия университет, в други висши училища, хора, които се занимават с минералогия, знаят за ясписа, открит от него и съпругата му, но няма да каже къде е находището. Вече се е сблъскал и с човешката завист. Много хора, които обичат камъните, казват: Защо Никос?, Никос не е българин, Никос е грък. Аз искам да съм първи, не Никос, спомня си мъжът.
Въпреки горчивината, Никос и Асимина продължават да се чувстват като у дома си в България. Планината им дава свобода и смисъл, живеят в разбирателство и с удоволствие.
Орбикуларен яспис е красив декоративен камък, разновидност на яспис, който съдържа или е изграден от малки, различно оцветени топчета, споени от халцедони, кварц. За първи път видят е описан през 1927 г. на остров Мадагаскар, а след това находището там остава в неизвестност над 60 години. Камъкът се среща изключително рядко в света и се образува при строго определени условия, разказва в интервю за Радио Кърджали главния уредник на Националния музей "Земята и хората" Живка Янакиева. Именно тя е първият човек, на когото Никос и Асимина показват откритието си. 
Първата ми среща с Никос и Асимина е година преди да ме потърсят за ясписа, спомня си Живка Янакиева.Изненадаха ме изключително приятно, когато донесоха в музея "Земята и хората" един ахат, доста голям - над 40 см, в който шарките бяха бяло, зелено и червено. И казаха - ние сме гърци, но смятаме, че мястото на този камък, в който  е вградено българското знаме, е в музея. , разказва Живка Янакиева. Година след това те й показват открития от тях орбикуларен яспис. В началото не повярвала, че камъкът е намерен в България. Дори ги попитала сигурни ли са, че е български. По-късно, след като й показали снимки на находището и дали подробности, и тя, и специалистите от музея са завладени от откривателския и изследователския дух на Никос и Асимина.
Живка Янакиева е специалист с дългогодишен опит в минералогията, знае почти всичко за тях, тя е първият служител на Музея "Земята и хората" и откривател на много неизвестни за науката минерали. Говори с уважение към дарителите на музея и държи да спомене имената на Здравко Стефанов, Елисавета Андонова, Христо Попхристов, Юлия Стайкова, който след находката на Никос и Асимина са установили, че имат в колекциите си подобни орбикуларни ясписи и са дарили част от тях на музея.
Живка Янакиева говори и с плам за скритите богатства на България и потвърждава, че минералите са каменните цветя на природата, а Източните Родопи са райската каменна градина на страната ни. Не пропуска да отбележи, че земните недра в родопската планина крият не само декоративни камъни, но и много полезни скали и минерали, като зеолитите, най-голямото находище на които е край Кърджали, оловно-цинковите руди, много полезните, но често пренебрегвани глини. От всички известни 5500 минерални вида в света, в България са открити над 700, а това е огромно разнообразие, казва Живка Янакиева

Повече може да чуете в прикачените звукови файлове. По темата работи Станислава Георгиева.

Галерия

Вижте още

Неделното училище в Истанбул обединява българската общност

В Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул учат 49 ученици.  Училището е основано по инициатива на Българското генерално консулство в Истанбул за нуждите на децата от българската общност и има за цел да организира обучение на роден език за деца и възрастни, и да съхранява националното самосъзнание и българската културна..

публикувано на 14.10.21 в 13:51
Арх. Иван Колев

Арх. Иван Колев: Всеки един от мостовете в Родопите е застрашен обект

Историческите каменни мостове в Родопите са обект на проучване тези дни. С тази задача са се заели от сдружение Мещра - традиционни знания и занаяти - неправителствена организация, която включва специалисти в областта на опазването на културното и природното наследство. В първия ден групите са четири и са разпределени на различни места - едната е..

публикувано на 13.10.21 в 18:07

Ахмед Бозов: Наблягаме на моралното и духовното възпитание

В Духовното училище в Момчилград учат 128 ученици. Повечето са от област Благоевград.  Директорът на училището Ахмед Бозов каза, че при тях общообразователната програма е същата както при другите училища, но те наблягат на моралното възпитание и духовността. Според него точно това е различното в Духовно училище Момчилград. С Ахмед Бозов..

публикувано на 08.10.21 в 12:11

Д-р Сезгин Бекир: ОСНВ с кръгла маса за психичното здраве и стигмата на психичната болест

Във връзка с Плана за изпълнение на националната стратегия за борба с наркотиците 2020-2024г., Общинския съвет по наркотични вещества и превантивно -инфорамционнния център към него организират в Понеделник  (11.10.2021г) от 11:00ч. до 14:00ч.  кръгла маса с цел дискусия относно грижата за психичното здраве, стереотипизацията, стигмата на психичната..

публикувано на 08.10.21 в 05:00

Светломира Димитрова: 100-годишен юбилей за БМЧК

Българският младежки Червен кръст (БМЧК) е една от онези организации, с които България се гордее. С дългогодишни традиции, постоянно развиваща се, изтъкана  от желанието и амбициите на младото поколение за по-добър заобикалящ ни свят. Българският Червен кръст (БЧК) става част от Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец през..

публикувано на 08.10.21 в 05:00

Премянов: Тръгваме по процедурата за канонизиране на избитите жени и деца

Тракийци почетоха избитите жени и деца край с. Манастир. Това е традиционно събитие в календара на тракийската организация. В рамките на спазване на противоепидемичните мерки потомците на тракийски българи положиха венци и цветя и изпълниха задължението си, съдържащо се в девиза на тракийските войводи – „Не забравяйте, но не отмъщавайте“, коментира..

публикувано на 05.10.21 в 18:36
Аднан Йълдъз, кмет на общ. Стамболово

Стамболово отбелязва 38 години община

На днешния ден – 30 септември Стамболово отбелязва Ден на общината. Годишнина от обнародването на Указ №2932 от 27 септември 1983 г. на Държавния съвет, с който се създава община Стамболово състояща се от 26 села. Населението на община Стамболово наброява 6341 души. Предвид пандемичната обстановка празникът няма да бъде отбелязан по..

публикувано на 30.09.21 в 09:50