Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хоспис "Червен кръст" в Кърджали приема пациенти от цялата страна

Жана Чакърова
Снимка: Личен архив


Има свободни места и нуждаещите се могат да се възползват от услугата, която предлага хоспис „Червен кръст“, управляван от местната структура на БЧК в Кърджали. Това стана ясно от интервю с директора на Секретариата на Областния съвет на БЧК Жана Чакърова.

Всичките 11 стаи са оборудвани с климатици и дори сега, в горещите дни, на пациентите са осигурени най-добри условия за живот.

Хосписът е извънболнично здравно заведение, в което се полагат палеативни грижи за терминално болни пациенти и продължително медицинско наблюдение, както медико-социално обслужване и всеобхватни грижи за болни с тежки или в напреднал стадий на заболявания и инвалидизирани по различни причини, обясни Чакърова.

Смятам, че тази институция е изключително нужна, защото животът на семействата твърде много се промени напоследък на базата на динамично променящия се свят, допълни тя. Според Чакърова обществото не е достатъчно информирано за тази институция, а тя ще продължи да бъде изключително нужна в подкрепа на хората от третата възраст, които не могат без допълнителна помощ да се справят с ежедневните потребности и в подкрепа на семействата, чийто деца са в чужбина, а родителите са сами тук.

Чакърова посочи какви хора могат да се възползват от предоставяната от хосписа услуга.

Едната група потенциални потребители са терминално болни – хора в последен стадий на различни видове заболявания. Хосписът предоставя денонощна грижа от медицински сестри санитари и лекар, който всеки ден преглежда пациентите. Това би помогнало на семейства с болен близък, които работят и не могат да останат у дома, за да се грижат за него.

Другата група хора, които биха могли да се възползват от предлаганата грижа в хосписа, са хора, претърпели инцидент или операция, или по някаква причина са временно обездвижени или трудно могат да се обслужват сами.

„Областният съвет на Българския червен кръст се старае таксата за този вид услуги да бъде в рамките на приемливото“, коментира Жана Чакърова. За жители на област Кърджали таксата е 29 лв. на денонощие. Жителите на другите области ще платят 31 лв. за 24-часова грижа, ако са настанени в хосписа. „Това са най-ниските такси в цялата страна, мога спокойно да го кажа, които са за ползване на хосписни услуги“, каза директорът на Секретариата на Областния съвет на БЧК в Кърджали Жана Чакърова.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още
Реджеп Ердоган

Ердоган: Никога няма да направя компромис по въпроса за лихвите в страната

Турският президент Реджеп Ердоган настоя в понеделник, че никога няма да направи компромис с повишаване на лихвените проценти поради позицията си, че високите лихви стоят зад рекордната инфлация в страната. Цитиран от турския телевизионен канал NTV, Ердоган отново защити намаляването на лихвите от централната банка на страната, като каза, че се очаква..

публикувано на 29.11.21 в 15:39

Проливни дъждове и силен вятър затрудниха придвижването в Истанбул

Турските медии съобщават, че проливните дъждове и силният вятър са причина за затруднено придвижване в Истанбул. В Коджаели бурята отнесе покривите на сгради. Отменени бяха планирани курсове на кораби в района на Измитския залив, посочва Си Ен Ен Тюрк. Приливни вълни са залели района близо до плажа. В Бурса бурният вятър повали дърво, за което се..

публикувано на 29.11.21 в 13:18

Без пълен локдаун в Гърция, затягат мерките за неваксинирани

Властите в Атина обмислят ново затягане на мерките, но само за неваксинирани и отхвърлят идеята за пълен локдаун. Засега няма регистриран случай на  варианта Омикрон.  Здравните власти в Гърция отчитат увеличаване на темпа на ваксинация. Според данните на министерството на здравеопазването продължава тенденцията на висок брой заразени и починали в..

публикувано на 29.11.21 в 12:09

Над 100 коли преминаха през пункта на СБА в Кърджали в акция "Зима"

В навечерието на зимата безопасността  и техническата изправност на автомобила на въпрос, който не търпи компромис и половинчати действия. За да не ни изненада отново първия сняг и за да не се случват трагични инциденти с човешки жертви. Успяхме ли да подготвим автомобилите за зимни условия или пак чакаме последния момент?  Автомобилът трябва да е..

публикувано на 27.11.21 в 16:41

СУ „П.Р.Славейков“ обра наградите на националния конкурс „Будител“

СУ „П.Р.Славейков“ обра наградите на петия национален конкурс „Будител“ и едновременно национална ученическа конференция посветена на 200 годишнината на рождението на Георги Раковски. За пръв път училище получава 4 награди, заяви учителят по история Димитър Димов: „Успяхме да спечелим две първи места в категория "есе", като едното..

публикувано на 22.11.21 в 15:25
Румен Гълъбинов

Има ли достатъчно време да се изготви бюджета за 2022 година?

В Закона за публични финанси е записано (чл. 79 от ЗПФ), че всяка година в срок до 31 октомври Министерският съвет внася в Народното събрание одобрения законопроект за държавния бюджет заедно с актуализираната средносрочна бюджетна прогноза, която на практика представлява мотивите към него. Тази година очевидно страната ни закъснява доста...

публикувано на 22.11.21 в 12:56
Гергана Вакарелова

Гергана Вакарелова: В Германия спазват Ковид-ограниченията, които правят живота нормален

До коледните празници остава почти месец. Тази година те отново, за втори път, ще се проведат в условията на  тежка вълна от Ковид-19.  Заради покачващия се брой нови случаи на заразени с коронавирус, новото управляващо мнозинство в Германия предлага преминаването към работа от дистанция. Достъп до работното място да имат само ваксинирани,..

публикувано на 22.11.21 в 12:39
Подкасти от БНР