Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хоспис "Червен кръст" в Кърджали приема пациенти от цялата страна

Жана Чакърова
Снимка: Личен архив


Има свободни места и нуждаещите се могат да се възползват от услугата, която предлага хоспис „Червен кръст“, управляван от местната структура на БЧК в Кърджали. Това стана ясно от интервю с директора на Секретариата на Областния съвет на БЧК Жана Чакърова.

Всичките 11 стаи са оборудвани с климатици и дори сега, в горещите дни, на пациентите са осигурени най-добри условия за живот.

Хосписът е извънболнично здравно заведение, в което се полагат палеативни грижи за терминално болни пациенти и продължително медицинско наблюдение, както медико-социално обслужване и всеобхватни грижи за болни с тежки или в напреднал стадий на заболявания и инвалидизирани по различни причини, обясни Чакърова.

Смятам, че тази институция е изключително нужна, защото животът на семействата твърде много се промени напоследък на базата на динамично променящия се свят, допълни тя. Според Чакърова обществото не е достатъчно информирано за тази институция, а тя ще продължи да бъде изключително нужна в подкрепа на хората от третата възраст, които не могат без допълнителна помощ да се справят с ежедневните потребности и в подкрепа на семействата, чийто деца са в чужбина, а родителите са сами тук.

Чакърова посочи какви хора могат да се възползват от предоставяната от хосписа услуга.

Едната група потенциални потребители са терминално болни – хора в последен стадий на различни видове заболявания. Хосписът предоставя денонощна грижа от медицински сестри санитари и лекар, който всеки ден преглежда пациентите. Това би помогнало на семейства с болен близък, които работят и не могат да останат у дома, за да се грижат за него.

Другата група хора, които биха могли да се възползват от предлаганата грижа в хосписа, са хора, претърпели инцидент или операция, или по някаква причина са временно обездвижени или трудно могат да се обслужват сами.

„Областният съвет на Българския червен кръст се старае таксата за този вид услуги да бъде в рамките на приемливото“, коментира Жана Чакърова. За жители на област Кърджали таксата е 29 лв. на денонощие. Жителите на другите области ще платят 31 лв. за 24-часова грижа, ако са настанени в хосписа. „Това са най-ниските такси в цялата страна, мога спокойно да го кажа, които са за ползване на хосписни услуги“, каза директорът на Секретариата на Областния съвет на БЧК в Кърджали Жана Чакърова.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още
Павел Митев

Павел Митев: Закономерно стигнахме до световната ученическа титла по волейбол

Миналия месец Кърджали се сдоби със световна титла по волейбол от Световните ученически игри в Сърбия. Донесе я волейболният отбор на СУ "П.Р.Славейков". Това е единствената титла не само в Кърджали, но и в цяла България. Изненадата беше голяма, но закономерно се стигна до този резултат, тъй като в последните 7-8 години нашите волейболни отбори..

публикувано на 21.10.21 в 18:50

Фотографията е съпреживяване с природата

Снимките, представени във изложбата  "Кърджали днес" на фотоклуба към ОДК, са преживени снимки, защото всеки един от младите автори е намерил своята гледна точка към родния си град. Това каза в празничния сутрешен блок на Радио Кърджали ръководителката на фотографите Антония Грозева. Фотографията ги учи да бъдат много наблюдателни, нещо, което остава..

публикувано на 21.10.21 в 18:22

В Окръжен съд Кърджали „Председател на съда за един ден“

В Окръжен съд Кърджали се проведе инициативата „Председател на съда за един ден“.  В ролята на Председател на съда влезе Никол Вълчева – ученичка от 11-ти клас на Средно училище „Отец Паисий“ – гр. Кърджали, която имаше възможността да се запознае отблизо с дейността и функциите на председателя на съда. Инициативата е част от Образователна..

публикувано на 21.10.21 в 16:12
Протест срещу новите мерки срещу разпространението Covid-19 и въвеждането на зелен сертификат, 20 октомври 2021 г.

Хасково на протест срещу зеления сертификат и предложението на МОН за тестване на учениците

Точно в полунощ зеленият сертификат стана задължителен за дейностите на закрито. Новите мерки, обявени от здравните власти, предизвикаха сериозно недоволство и напрежение в тези сектори, които ще работят със сертификати както за посетителите, така и за служителите. Именно затова в събота от 17:00ч. жителите на Хасково се готвят за протест..

публикувано на 21.10.21 в 13:58

Адвокат: 5 г. затвор за неспазване на мерките. Промени в закона развързват възможността за диктатура

От 00:00ч. днес влезе в сила Зеления сертификат, който служи като пропуск за големите търговски магазини, моловете, заведенията, спортните дейности на закрито, галериите, кината и театрите. Aкo някoй нe прeдcтaви зeлeн ceртификaт, тoй нaрушaвa бeзoпacнитe уcлoвия нa труд и нямa дa бъдe дoпуcнaт нa рaбoтнoтo cи мяcтo и рecпeктивнo мoжe дa..

публикувано на 21.10.21 в 13:07

Ресторантьори от Кърджали излизат на протест

Ресторантьори от Кърджали се събират утре, за да обсъдят протестни действия срещу заповедта за задължителен Зелен сертификат за достъп. Те настояват държавата да осигури равнопоставеност, като първо задължи всички свои държавни служители да имат този документ, а също положителният тест за антитела да бъде включен в зеления сертификат. Данаил..

публикувано на 20.10.21 в 15:55
Директорът на СУ

В СУ "Йордан Йовков" откриха училищна STEM среда

В СУ "Йордан Йовков" в Кърджали откриха кабинети за наука, технология, инженерство и математика или така наречени STEM кабинети в които участие в обучението на учениците ще вземат и роботи. Това е реализиран проект по програма на Министерството на образованието – Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. „Тези кабинети са..

публикувано на 18.10.21 в 17:40