Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Комплекс от "императорски" мавзолеи откриха на Перперикон

Проф. Николай Овчаров пред една от уникалните находки - купела за кръщаване

Комплекс от ротонди-мавзолеи, подобни на императорските, сравними с тези в Рим, откриват археолозите при разкопките на Перперикон това лято. Сред уникалните находки е и купел за кръщаване на младенци, открит до базиликата, както и над 120 представителни предмети. Това съобщи проф. Николай Овчаров, ръководител на екипа археолози, който от години вече проучва Перперикон.

В средата на разкопките сме, на около 30-40 м от базиликата, епископската църква от VI в. в южния квартал, излиза ансамбъл от сгради, каза професорът. Според археолозите мрежата от постройки е създадена в края на V в. и през VI в., но продължава да функционира поне до XI – XII в. с множество преустройства.

„Перлата в короната“ на проучванията това лято обаче е комплексът от ротонди-мавзолеи, на който се натъква екипът. Миналата година беше открита една от ротондите, тази година излизат още няколко, допускам, че ще има и други и така се оформя цял комплекс, цял некропол. Такава концентрация на ротонди не е откривана не само на Балканите, но и въобще в Римската империя, според специалистите.

Проучванията сочат, че в гробници от този тип са били погребвани императорите. Разбира се, тук не са погребани няколко императори, но явно че става въпрос за високи аристократи, може би епископи, допусна проф. Овчаров.

Най-вероятно в ротондите е имало саркофази, но нищо не е запазено, археолозите ги разкриват само като архитектура. Тези кръгли гробници са огромната загадка на Перперикон тази година, чието разкриване предстои.

Сред откритията на тазгодишната експедиция в скалния град на траките това лято е и уникален купел за кръщаване на младенци. Той също е от VI в., такива са открити само няколко досега на територията на нашата страна.

На „богат урожай“ от находки се радват археолозите. Над 120 са представителните предмети до този момент. Сред тях са сребърен денар на император Деций Траян от средата на III в., сребърен накит за коса от IV – V в., енколпион реликварий от Средновековието и много други.

Очакваме още много интересни открития до края на сезона, каза в представянето на работата на екипа си до момента проф. Овчаров. И разбира се, държи интереса на туристите.

Един от тях, варненецът Костадин Димитров споделя, че е силно впечатлен от разкопките. Идвал е на Перперикон преди 20 години, през 2001 г., но за това, което вижда сега гърците могат да ни завиждат. Казва, че след толкова години с удоволствие отново обикаля стоте национални исторически обекти в страната, като този път ги представя на 14-годишната си дъщеря Гергана.

Повече подробности можете да чуете в звуковите файлове. 


...
Вижте още
Павел Митев

Павел Митев: Закономерно стигнахме до световната ученическа титла по волейбол

Миналия месец Кърджали се сдоби със световна титла по волейбол от Световните ученически игри в Сърбия. Донесе я волейболният отбор на СУ "П.Р.Славейков". Това е единствената титла не само в Кърджали, но и в цяла България. Изненадата беше голяма, но закономерно се стигна до този резултат, тъй като в последните 7-8 години нашите волейболни отбори..

публикувано на 21.10.21 в 18:50

Фотографията е съпреживяване с природата

Снимките, представени във изложбата  "Кърджали днес" на фотоклуба към ОДК, са преживени снимки, защото всеки един от младите автори е намерил своята гледна точка към родния си град. Това каза в празничния сутрешен блок на Радио Кърджали ръководителката на фотографите Антония Грозева. Фотографията ги учи да бъдат много наблюдателни, нещо, което остава..

публикувано на 21.10.21 в 18:22

В Окръжен съд Кърджали „Председател на съда за един ден“

В Окръжен съд Кърджали се проведе инициативата „Председател на съда за един ден“.  В ролята на Председател на съда влезе Никол Вълчева – ученичка от 11-ти клас на Средно училище „Отец Паисий“ – гр. Кърджали, която имаше възможността да се запознае отблизо с дейността и функциите на председателя на съда. Инициативата е част от Образователна..

публикувано на 21.10.21 в 16:12
Протест срещу новите мерки срещу разпространението Covid-19 и въвеждането на зелен сертификат, 20 октомври 2021 г.

Хасково на протест срещу зеления сертификат и предложението на МОН за тестване на учениците

Точно в полунощ зеленият сертификат стана задължителен за дейностите на закрито. Новите мерки, обявени от здравните власти, предизвикаха сериозно недоволство и напрежение в тези сектори, които ще работят със сертификати както за посетителите, така и за служителите. Именно затова в събота от 17:00ч. жителите на Хасково се готвят за протест..

публикувано на 21.10.21 в 13:58

Адвокат: 5 г. затвор за неспазване на мерките. Промени в закона развързват възможността за диктатура

От 00:00ч. днес влезе в сила Зеления сертификат, който служи като пропуск за големите търговски магазини, моловете, заведенията, спортните дейности на закрито, галериите, кината и театрите. Aкo някoй нe прeдcтaви зeлeн ceртификaт, тoй нaрушaвa бeзoпacнитe уcлoвия нa труд и нямa дa бъдe дoпуcнaт нa рaбoтнoтo cи мяcтo и рecпeктивнo мoжe дa..

публикувано на 21.10.21 в 13:07

Ресторантьори от Кърджали излизат на протест

Ресторантьори от Кърджали се събират утре, за да обсъдят протестни действия срещу заповедта за задължителен Зелен сертификат за достъп. Те настояват държавата да осигури равнопоставеност, като първо задължи всички свои държавни служители да имат този документ, а също положителният тест за антитела да бъде включен в зеления сертификат. Данаил..

публикувано на 20.10.21 в 15:55
Директорът на СУ

В СУ "Йордан Йовков" откриха училищна STEM среда

В СУ "Йордан Йовков" в Кърджали откриха кабинети за наука, технология, инженерство и математика или така наречени STEM кабинети в които участие в обучението на учениците ще вземат и роботи. Това е реализиран проект по програма на Министерството на образованието – Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. „Тези кабинети са..

публикувано на 18.10.21 в 17:40