Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Илиан Илиев: Няма безполезно знание

Проф. Илиан Илиев по време на лекция
Снимка: Радио Кърджали

Едно от знаковите имена като лектор на 51-та лагер-школа по астрономия на Белите брези тази година беше проф. Илиан Илиев. Той е професор в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН, доктор на физическите науки. Може да се каже, че е "кърджалийски" кадър, защото е започнал кариерата си като млад астроном именно в обсерваторията в Кърджали, а в миналите години е посещавал нееднократно школата по астрономия - и като студент, и като астроном. Тази година той изнесе лекция на тема "Грешка. Голяма грешка. Статистика". Тя е за грешките в измерванията в науката, за точността, а не толкова за грешките в житейския смисъл или за грешките в отношенията между хората, въпреки че в разговора става въпрос и за тях. 
Големите грешки са онези, анализът на които помага на учените да стигнат до интересни резултати. Особено в астрономията, където всяко едно явление е уникално само по себе си по една проста причина - с много голяма вероятност вие сте единственият човек на земята, който в дадения момент вижда и наблюдава дадено явление, защото небето непрекъснато се променя, обяснява проф. Илиев. Науката е преди всичко споделяне, което трябва да стане достояние на хората, и в това отношение астрономията е най-старата наука, защото стъпва на наблюдения, които са поне на 5 хиляди години, смята ученият.
Що се отнася до грешките в науката, това е начинът, по който тя върви напред, категоричен е той. 
Проф. Илиан Илиев е свързан с Кърджали от повече от 40 години. Той започва професионалния си път в обсерваторията в Кърджали през 1977 година. Две години бях там под ръководството на моя първи директор Славей Златев, който ни научи на много неща по отношение на това как да се отнасяме с хората. Много са важни отношенията, защото всичко, което се прави, се прави от хората, казва проф. Илиев.
Според него Вселената е нещо безкрайно красиво, своенравно, нещо, което обича да пази тайните си. Тя е нещото, с което се опитваме да говорим на един и същи език. Някой път, много често, тя просто замълчава. Друг път "отговаря" с категорично "не" на въпросите на учените, а ако отговорът е "да", той е показан някак си половинчато, като "да, може би", обяснява с усмивка проф. Илиев. И казва, че ако искаме да бъдем конкретни, в нашата Галактика в дадения момент, сега, днес, сме сами във Вселената. Животът е много рядко явление, това знаем в момента, това говорим. Много е вероятно в този огромен куп звезди - 100-200-300 милиарда, които са в нашата Галактика, в дадения момент ние да сме единствената човешка цивилизация. И тя няма да е вечна. Големите оптимисти дават 15-20 милиона години живот - ако не се научим да управляваме себе си, просто ще изчезнем, смята проф. Илиев.
Що се отнася до предизвикателствата пред науката в Космоса в днешно време, проф. Илиев смята, че астрономите отстъпват място пред геолозите и биолозите. Постепенно Слънчевата система става обект на изучаване на хора от много професии, защото бъдещето е ние да почнем да добиваме минерали и метали на Луната, на Марс. Нищо чудно нашите внуци да имат работни места там, казва с усмивка ученият.
Ако го нямаше любопитството, което ни води напред, и досега щяхме да си стоим в пещерите. То ни е изправило - любопитството не само да оцелеем и да се нахраним, но и да научим нещо. А всичко, което научаваме се връща обратно. Няма безполезно знание, категоричен е проф. Илиев.
Все пак има предизвикателства и пред астрономите и астрофизиците и те са свързани с това как се проявяват особените форми на материя, екзотичните видове звезди, материята при голяма плътност, черните дупки, които също са много интересни според проф. Илиев: Защото, оказва се, в сърцето на всяка голяма Галактика има една свръхголяма масивна черна дупка. Процесите, които стават там, за нас все още са неизвестни. Черните дупки са двигателите, които създават облака от звезди. Те са главните действащи лица. Около тях се създава животът.

Целият разговор на Станислава Георгиева с проф. Илиан Илиев може да чуете в прикачения звуков файл.
Вижте още
Светла Михайлова, РИМ-Кърджали

Кърджали дължи свободата си на ген. Васил Делов

През 1912 г. по време на Балканската война Кърджали е освободен от Хасковския отряд, воден от ген. Васил Делов (тогава полковник) само за четири дни. Бойните действия се водят от 5 до 8 октомври стар стил. Генерал Делов се отличава със своята способност на военен и командващ, няма нищо случайно в победата и освобождението на Кърджали, казва Светла..

публикувано на 21.10.21 в 19:54
Даниела Коджаманова, директор на РИМ-Кърджали

Кърджали е на историческата карта от 6-то хилядолетие пр.н.е.

Тази година отбелязваме 109 години от освобождението на Кърджали и Източните Родопи от османска власт и присъединяването им към свободна и независима България. Този край обаче е бил населен от най-дълбока древност. Трябва да имаме знание за историята на нашия град и знаейки какво наследство носим, може би ще бъдем малко по-отговорни към днешния ден,..

публикувано на 21.10.21 в 17:23

Иван Караджов: Виждам Арда напред в класирането

Арда има изключително добри млади футболисти, които са бъдещето на България, продължавам да вярвам и да съм сигурен в това. Това каза в ефира на Радио Кърджали вратарят на Арда Кърджали и на националния отбор Иван Караджов. Според него с добър подход и със себераздаване от страна на младите това може да се случи много скоро. Отборът е сплотен,..

публикувано на 21.10.21 в 16:27
Журналистът от Китайската медийна група Тодор Радев

Българин от Пекин: В Китай общественото здраве е над личния комфорт

Над 80% от населението в Китай вече е ваксинирано срещу коронавируса, включително и децата. В далечната източна страна дори не могат и да си помислят за фалшифициране на документ, особено когато става въпрос за здраве, народопсихологията не го допуска.  Ситуацията със заболеваемостта от COVID-19 в Китай е нормална, новите случаи са изключително..

публикувано на 20.10.21 в 23:09

Неделното училище в Истанбул обединява българската общност

В Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул учат 49 ученици.  Училището е основано по инициатива на Българското генерално консулство в Истанбул за нуждите на децата от българската общност и има за цел да организира обучение на роден език за деца и възрастни, и да съхранява националното самосъзнание и българската културна..

публикувано на 14.10.21 в 13:51
Арх. Иван Колев

Арх. Иван Колев: Всеки един от мостовете в Родопите е застрашен обект

Историческите каменни мостове в Родопите са обект на проучване тези дни. С тази задача са се заели от сдружение Мещра - традиционни знания и занаяти - неправителствена организация, която включва специалисти в областта на опазването на културното и природното наследство. В първия ден групите са четири и са разпределени на различни места - едната е..

публикувано на 13.10.21 в 18:07

Ахмед Бозов: Наблягаме на моралното и духовното възпитание

В Духовното училище в Момчилград учат 128 ученици. Повечето са от област Благоевград.  Директорът на училището Ахмед Бозов каза, че при тях общообразователната програма е същата както при другите училища, но те наблягат на моралното възпитание и духовността. Според него точно това е различното в Духовно училище Момчилград. С Ахмед Бозов..

публикувано на 08.10.21 в 12:11