Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Директор поиска нова формула за финансиране на малките училища

Любомир Димитров, гост в изнесеното студио на Радио Кърджали

Държавата да помисли как да подпомага училищата в малките населени места. Трябва да се измисли формула за допълнителни стандарти специално за малките общини. У нас в момента принципът на школските бюджети е „парите следват ученика“, но училищата с малко деца се задъхват, тъй като поддръжката на материалната база и сградата е една и съща и с малко, и с много ученици. Това каза в ефира на Радио Кърджали Любомир Димитров, директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, единственото средно училище в община Неделино. Школото ежегодно е сред отличниците на националните външни оценявания. Възпитаниците му са 334-ма. То е средно по големина в област Смолян.

Училищата в малките населени места имат повече плюсове, отколкото минуси. Сред положителните страни е, че децата са по-малко в паралелка и учебният процес може да бъде по-лесно контролиран и по-качествен. Плюс е и липсата на агресия, посочва директорът.

„Минус е, че всяка година децата намаляват. Това се отразява на бюджета на училището, относно поддръжката на сградата. Сега в България парите следват ученика. Това обаче трябва да се промени за малките населени места. Трябва да се измисли формула за допълнителни стандарти специално за малките общини“, казва Димитров. И пояснява, че средствата, които постъпват са по-малко, а поддръжката на сградата е същата, не струва по-малко от тази на школата с много ученици.

По Национална програма „Изграждане на STEM среда”предстои в началото на новата учебна година да отвори врати STEM център в училището.„С този център се надяваме освен да задържим нашите ученици, да направим нашето училище по-привлекателно място за тях“, казва директорът. Идеята на този център е ученикът да прави съдържание и по този начин да бъде по-подготвен за реалния живот. Ще е в помощ на децата, които няма да продължат образованието си след средното училище, да могат да започнат работа. Цел на проекта е чрез ново оборудване и технологии престоят на учениците в класните стаи да стане по-смислен.

Почти половината от персонала на училището е ваксиниран срещу COVID-19. „Ако искаме да заработим добре и да се предпазваме взаимно, ваксината е необходима“, казва директорът. Подчертава, че имунизирането е личен избор и той самият, е ваксиниран.

Училището е подготвено за началото на учебната година. Материалната база е освежена и дезинфекцирана. Скоро ще приключат ремонтите в дворното пространство и децата вече няма да се мокрят през зимата, надява се директорът Любомир Димитров.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още
Светла Михайлова, РИМ-Кърджали

Кърджали дължи свободата си на ген. Васил Делов

През 1912 г. по време на Балканската война Кърджали е освободен от Хасковския отряд, воден от ген. Васил Делов (тогава полковник) само за четири дни. Бойните действия се водят от 5 до 8 октомври стар стил. Генерал Делов се отличава със своята способност на военен и командващ, няма нищо случайно в победата и освобождението на Кърджали, казва Светла..

публикувано на 21.10.21 в 19:54
Даниела Коджаманова, директор на РИМ-Кърджали

Кърджали е на историческата карта от 6-то хилядолетие пр.н.е.

Тази година отбелязваме 109 години от освобождението на Кърджали и Източните Родопи от османска власт и присъединяването им към свободна и независима България. Този край обаче е бил населен от най-дълбока древност. Трябва да имаме знание за историята на нашия град и знаейки какво наследство носим, може би ще бъдем малко по-отговорни към днешния ден,..

публикувано на 21.10.21 в 17:23

Иван Караджов: Виждам Арда напред в класирането

Арда има изключително добри млади футболисти, които са бъдещето на България, продължавам да вярвам и да съм сигурен в това. Това каза в ефира на Радио Кърджали вратарят на Арда Кърджали и на националния отбор Иван Караджов. Според него с добър подход и със себераздаване от страна на младите това може да се случи много скоро. Отборът е сплотен,..

публикувано на 21.10.21 в 16:27
Журналистът от Китайската медийна група Тодор Радев

Българин от Пекин: В Китай общественото здраве е над личния комфорт

Над 80% от населението в Китай вече е ваксинирано срещу коронавируса, включително и децата. В далечната източна страна дори не могат и да си помислят за фалшифициране на документ, особено когато става въпрос за здраве, народопсихологията не го допуска.  Ситуацията със заболеваемостта от COVID-19 в Китай е нормална, новите случаи са изключително..

публикувано на 20.10.21 в 23:09

Неделното училище в Истанбул обединява българската общност

В Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул учат 49 ученици.  Училището е основано по инициатива на Българското генерално консулство в Истанбул за нуждите на децата от българската общност и има за цел да организира обучение на роден език за деца и възрастни, и да съхранява националното самосъзнание и българската културна..

публикувано на 14.10.21 в 13:51
Арх. Иван Колев

Арх. Иван Колев: Всеки един от мостовете в Родопите е застрашен обект

Историческите каменни мостове в Родопите са обект на проучване тези дни. С тази задача са се заели от сдружение Мещра - традиционни знания и занаяти - неправителствена организация, която включва специалисти в областта на опазването на културното и природното наследство. В първия ден групите са четири и са разпределени на различни места - едната е..

публикувано на 13.10.21 в 18:07

Ахмед Бозов: Наблягаме на моралното и духовното възпитание

В Духовното училище в Момчилград учат 128 ученици. Повечето са от област Благоевград.  Директорът на училището Ахмед Бозов каза, че при тях общообразователната програма е същата както при другите училища, но те наблягат на моралното възпитание и духовността. Според него точно това е различното в Духовно училище Момчилград. С Ахмед Бозов..

публикувано на 08.10.21 в 12:11