Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дисциплина, амбиция и грация в едно. Гимнастичките от Кърджали преди участието си в поредния международен турнир

Преди една година в Кърджали дори и не предполагахме, че ще имаме повод за гордост не в кой да е спорт, а в художествената гимнастика. Но това вече е неоспорим факт. Дванайсет месеца усилен труд от страна на децата, и вече градът ни може да се похвали със злато от няколко състезания, в които гимнастичките ни взеха участие.
Предстои поредното им състезание." Кралица на Аида" -  така се казва то, и за децата от Кърджали е особено важно да се представят отлично на него, защото то е организирано от клубът към който тренират .

3-ят Международен турнир по художествена гимнастика " Кралица на Аида"  ще стартира на 10 септември 2021 и ще продължи до неделя, 12 септември. "Участие ще вземат 13 клуба от страната и чужбина. Общият брой на гимнастичките, които са подали заявки до момента, са 420, на което ние сме доволни, защото паралелно с нашия турнир, на същите дати, се провеждат още няколко турнира в страната.", каза Яна Михайлова, председател на   спортен клуб  по художествена гимнастика "Аида" Хасково. Подробности за предстоящото състезание може да чуете в прикачения звуков файл:

"Спортен клуб "Аида"  е създаден през 2012 година, през месец септември. Скоро ще правим 9 години. В него членуват гимнастички от Хасково, Димитровград, а от месец ноември и от Кърджали. Гимнастичките от трите града членуват както в два клуба, така и в две федерации", информира Яна Михайлова. Подробности чуйте в прикачения звуков файл:
За пътя на гимнастиката до градът край Арда разговаряхме с Хюсние Мехмед. Именно тя е инициаторът това да стане факт. Няколко майки всяка седмица по няколко пъти  изминават разстоянието Кърджали-Хасково за да могат децата им да тренират. С времето това пътуване се оказва пречка, и две от майките спират тренировките на своите деца. Хюсние не се отказва. И в слънце, и в сняг продължава да води своето момиченце в залата в Хасково. Миналата година у нея се заражда идеята да организира тренировки по художествена гимнастика в Кърджали . Тя споделя, че като всяко начало и това е било много трудно. Какво още разказва  Хюсние Мехмед, чуйте в прикачения звуков файл :
Цяло лято малките гимнастички на Кърджали тренираха усилено. Открих ги в залата, на генералната им репетиция преди състезанието. Попитах ги какво харесват най-много в гимнастиката. Без да се замислят, в хор, децата отговориха " Госпожата и госпожицата". Какви са стремежите им и на кого искат да приличат момичетата, чуйте в прикачения файл:
Погледите на гимнастичките  са насочени към започващото в петък състезание .
На 19 септември те ще вземат участие и в  Държавното първенство по художествена гимнастика, което се провежда в София.
Кърджалийските грации са амбицирани да представят достойно своя град и своя клуб.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Снимката е илюстративна

Изложба в Хасково показва редки видове змии и гущери

Клетките с 44 змии и гущери са подредени в читалище „Заря-1858“ в Хасково. Жителите и гостите на града могат да видят много отровната змия индийски крайт кралска кобра, тайпани, мамби, отровници, питон и други интересни влечуги. Изложбата е отворена от 10 до 18:30 часа. Поради предстоящ ремонт в читалището, тя може да бъде закрита..

публикувано на 27.03.24 в 16:46
Празник на община Кирково

110 години община Кирково

Община Кирково празнува 110 години от основаването си. От 2000 година 26 март е включен в културния календар на община Кирково като празник на общината, след направени проучвания и исторически факти. Днес Община Кирково има и своя девиз - “Традиции и труд - достойно бъдеще”. Община Кирково е създадена на 26.03.1914 г., като Селско общинско управление..

публикувано на 26.03.24 в 13:05
В очакване на парите, които не стигат за нищо...

Звиница - между грижите и щъркелите

Селото на щъркелите Звиница посреща вече своите птици. Първите кацнаха в гнездата си още преди десетина дни, до края на месеца ще си дойдат и останалите, казват местните. В петък, деня, в който екип на Радио Кърджали влиза в селото, има и други поводи за усмивки - раздават пенсиите. Десетки жители се стичат към сградата на читалището, където..

публикувано на 26.03.24 в 12:58
Представителите на Детския младежки парламент на гости на Радио Кърджали

Децата на Кърджали към политиците: Не правете хаос в държавата!

Търпение, уважение, спокойствие, постоянство са малка част от качествата, които всеки човек трябва да притежава, за да живеем в по-добро общество. Това препоръчаха членовете на Детския младежки парламент към Центъра за подкрепа и личностно развитие – ОДК в Кърджали. Алина Рашкова, Владислав Стамов, Никол Акалиева, Сема Сали, Есинай Юсуф с..

публикувано на 26.03.24 в 10:12
Край Поточница е разположена площадката за подхранване на лешояди

Поточница - остров на птици и спомени

Едно от най-красивите села в община Крумовград - Поточница, и днес привлича посетители и туристи не само със звънкото си име, но и с природните красоти в околностите си. Над селото се намира атрактивната площадка за подхранване на лешояди. Наблизо е резерватът "Вълчи дол". Има и впечатляващи водопади.  Поточница е заобиколено от реките Крумовица и..

обновено на 25.03.24 в 13:01

"Пространство за родители" търси отговори за възпитанието на децата

Общински съвет по наркотични вещества - Кърджали започва инициативата "Пространство за родители" за четвърти пореден път. Събитието ще се проведе в неделя, 24 март. В него ще участват родители, които ще споделят и обменят свои мисли, преживявания и опит. Това съобщи д-р Сезгин Бекир,  председател на Общинския съвет по наркотични вещества - Кърджали,..

публикувано на 22.03.24 в 16:03

Българи и турци се поклониха пред паметта на отец Александър Чъкърък

Паметник на отец Александър Чъкърък откри в българската църква „Св. Георги Победоносец“ в Одрин вицепрезидентът Илияна Йотова. Това се случи на годишнината от смъртта му. Инициативата за паметника е на Съюза на тракийските дружества в България в партньорство с българските дипломатически представителства в Одрин, Истанбул и Анкара. Средствата за..

публикувано на 22.03.24 в 12:27