Хубаво е понякога да се опитва и нещо различно, нетипично за нашия - български вкус. Гърция ни е съседка, но има с какво да ни изненада и впечатли, казва във връзка с .
А ето сега и как да си направим гръцка мусака, но във вариант, който правят гърците в Германия.
Картофите измивате много добре и сварявате за около 20 минути, без да ги беля.
Патладжаните измивате добре, нарязвате на кръгчета и оставяте върху домакинска хартия, леко посолени, за около 15 минути. Преди изпържването им, подсушавате получилите се капчици с домакинска хартия.
Лука и чесъна ги обелвате и нарязвате на ситни кубчета.
Загрявате мазнината в тиган и изпържвате каймата, колкото да се раздели и се получат малки парченца от нея. В момента, в който си промени цвета, добавяте лука, чесъна, ригана, малко сол, черен пипер и канелата.
Когато изври течността от каймата, добавяте и консервата от нарязани домати. Разбърквате и оставяте на средна мощност на котлона да къкри, докато изври течността и остане "на мазнина". Минимум 5 минути.
По Ваше желание, в друг тиган и също с малко мазнина, можете да изпържите патладжаните до полуготовност. Например: пускате кръгче патладжан, обръщате и изваждате. Задължително патладжанените кръгчета се изваждат върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина, която те попиват.
В подходяща по размер тенджерка разтопявате маслото.
Намалявате котлона с половин степен и добавяте брашното при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица. Пържите брашното само 2 - 3 минути, като не позволявате да залепва за дъното на тенджерката.
Добавяте към брашното горещия бульон и продължавате разбъркването с тел за разбиване, за да не се получат брашнени топченца, а гладък сос
Добавяте прясното мляко към соса, намалявате котлона с още половин степен и оставяте за около 5 минути, сосът да къкри.
Пробвате на сол и ако е нужно, добавяте и черен пипер.
Сварените и поизстинали картофи обелвате и нарязвате на филийки.
Измитите и почистени домати нарязвате също на филийки.
Разбивате в купа яйцата. Много бавно и на тънка струйка, добавяте 2 черпака от брашнения сос като постоянно разбърквате яйцата. Това се прави с цел, яйцата да не се пресекат от горещия сос.
В тавата, в която приготвяте мусаката, изсипвате първо каймата.
Върху каймата подреждате последователно патладжан, домат, картоф.
Заливате така подредената мусака със бешамеловия сос.
Поръсвате обилно с пармезан и слагате да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печенето продължава около 40 минути.
През цялото време на приготвянето на гръцката мусака, ароматите които се носят в кухнята, са невероятни, малко различни /заради канелата/, но възбуждащи апетита!
Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра). Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..
Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..
Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..
До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..
Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..
Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..
Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478