Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се прави гръцка мусака?


Ако по нашите географски ширини патладжанът е на почит, то същото може да се каже и за съседните ни държави, например Гърция. Петя Аргирова от Германия ни разказва и как се приема този полезен зеленчук в немската кухня.

Хубаво е понякога да се опитва и нещо различно, нетипично за нашия - български вкус. Гърция ни е съседка, но има с какво да ни изненада и впечатли, казва във връзка с .

А ето сега и как да си направим гръцка мусака, но във вариант, който правят гърците в Германия.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
500 гр. картофи
2 патладжана /приблизително около 350 гр./
сол и пипер на вкус
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
1 малка консерва нарязани на кубчета домати /например за пица/ 200 - 250 гр.
4 с. л. мазнина /зехтин, ако обичате или олио/
4 домата
500 гр. телешка кайма
1 с. л. сух или ситно нарязан пресен риган
канела /аз със страх добавих около 1/2 ч. л., но не съжалявам, защото вкусът беше невероятен/
50 гр. масло или около 3 с. л.
2 с. л. брашно - с връх
375 мл. прясно мляко /аз измервам с мерителна каничка/
250 мл. телешки бульон или зеленчуков бульон
2 яйца
100 гр. настърган пармезан

Картофите измивате много добре и сварявате за около 20 минути, без да ги беля.

Патладжаните измивате добре, нарязвате на кръгчета и оставяте върху домакинска хартия, леко посолени, за около 15 минути. Преди изпържването им, подсушавате получилите се капчици с домакинска хартия. 

Лука и чесъна ги обелвате и нарязвате на ситни кубчета.

Загрявате мазнината в тиган и изпържвате каймата, колкото да се раздели и се получат малки парченца от нея. В момента, в който си промени цвета, добавяте лука, чесъна, ригана, малко сол, черен пипер  и канелата.

Когато изври течността от каймата, добавяте и консервата от нарязани домати. Разбърквате и оставяте на средна мощност на котлона да къкри, докато изври течността и остане "на мазнина". Минимум 5 минути.

По Ваше желание, в друг тиган и също с малко мазнина, можете да изпържите патладжаните до полуготовност. Например: пускате кръгче патладжан, обръщате и изваждате. Задължително патладжанените кръгчета се изваждат върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина, която те попиват.

В подходяща по размер тенджерка разтопявате маслото.

Намалявате котлона с половин степен и добавяте брашното при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица. Пържите брашното само 2 - 3 минути, като не позволявате да залепва за дъното на тенджерката.

Добавяте към брашното горещия бульон и продължавате разбъркването с тел за разбиване, за да не се получат брашнени топченца, а гладък сос

Добавяте прясното мляко към соса, намалявате котлона с още половин степен и оставяте за около 5 минути, сосът да къкри.

Пробвате на сол и ако е нужно, добавяте и черен пипер.

Сварените и поизстинали картофи обелвате и нарязвате на филийки.

Измитите и почистени домати нарязвате също на филийки.

Разбивате в купа яйцата. Много бавно и  на тънка струйка, добавяте 2 черпака от брашнения сос като постоянно разбърквате яйцата. Това се прави с цел, яйцата да не се пресекат от горещия сос.

В тавата, в която приготвяте мусаката, изсипвате първо каймата.

Върху каймата подреждате последователно патладжан, домат, картоф.

Заливате така подредената мусака със бешамеловия сос.

Поръсвате обилно с пармезан и слагате да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печенето продължава около 40 минути. 

През цялото време на приготвянето на гръцката мусака, ароматите които се носят в кухнята, са невероятни, малко различни /заради канелата/, но възбуждащи апетита!







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21