Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"На чаршията, в чата" с Галина СтефановаЛятото отмина. Ваканциите приключиха. Време е за работа.
Както обещах, предаването се завръща в ефира на Радио Кърджали след ваканцията.
Подновяваме и традицията да отваряме ефирния ни телефон за Вашето мнение по темите, които Ви предлагаме за обсъждане, както и да поставяте важните според Вас теми на деня.
Не случайно сме на чаршията, в чата - както някога нашите баби и дядовци са комуникирали на чаршията, там се е случвало, казвало, чувало, обсъждало, решавало важното за деня, така сега всичко това правим в социалните мрежи, в чата.
Свикнахме вече фейсбук да е част от живота ни - дори държавните ни мъже напоследък предпочитат от там да ни говорят. И даже държавата да управляват от там - през социалните мрежи. Не знам доколко това е добре или не, но е факт, който надявам се никой няма да отрече.
Времето от малко след новините в 14 до малко преди новините в 16 часа в ефира на Радио Кърджали в неделния следобед е отделено точно за това - да обсъждаме темите на деня - на чаршията, в чата.

Ето за какво говорихме в първото издание на предаването след ваканцията.

Защитените училища вече не са добро решение. Заради малкото деца, които се обучават в тях и делегираните бюджети, с които работят школата у нас, средствата не достигат за осигуряване на прилични, съвременни условия за работа на учениците и учителите. Държавата трябва да помисли и създаде по-работещ механизъм за живот в бъдеще на училищата в малките населени места. Това каза в ефира на „На чаршията, в чата“ Бойка Арабаджиева.

Пепа Петрова, директор на българското училище в Перуджа, Италия, разказа за вълнението на ученици, родители и учители при откриването на новата учебна година. Децата там отделят от времето си в единствения почивен ден в седмицата – неделя, за да отидат на българско школо.

За поредния проблем със сметоизвозването в селата Гняздово и Калоянци алармира Михаела Кирчева. Защо е необходимо всеки път да подаваме сигнал и чак тогава работата да се свършва, негодува слушателката ни. И разказа как се налага да прилагат хитрини, за да скрият от чуждестранните туристи проблемите.

Образованието е нишката, която е била скъсана. Като се припокрие и с други глобалистични тенденции – навлизането на социалните мрежи и технологиите, достъпът до лесна и некритично възприета информация, същевременно движението на множество слухове в публичното пространство, както в ежедневното общуване на хората, така и през социалните мрежи и липсата на желание за четене на книги, води до степента на лесно възприемане на определени популистки тези и оттук до девалвация на публичната комуникация и култура. Това коментира в предаването експертът по комуникации  Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

Подробности можете да чуете в звуковите файлове. 


Вижте още

Еленът лопатар от Кьосево замени кравите с кошути край морето

Младият елен лопатар от Кьосево вече тича сред кошути край морето, вместо да пасе с кравите от кърджалийското село, сред които израсна. Той се е адаптирал бързо към новите условия и е бил приет от дивите животни в защитената местност, където бе откаран. Преди близо два месеца ви направихме съпричастни на последната част от одисеята на тригодишния..

публикувано на 26.11.21 в 08:30

Повишен интерес за имоти в кирковското село Домище

Все повече хора се ориентират да си закупят къщи на село. Последните две години пандемията от ковид-19 засили това търсене. Интересът към закупуването на имоти в пограничните  кирковски села, покрай граничния пункт Маказа е голям. Освен, че са в планината, плажовете на Бяло море са на около половин час път.  В село Домище, което се намира на 3 км..

публикувано на 24.11.21 в 09:45

Отец Боян Саръев: Постещите да не се възгордяват

Започнаха спасителните рождественски пости, които са вторите най-дълги пости след великденските. П остът започва на 15 ноември и продължава до 24 декември, Бъдни вечер. Православните християни се подготвят да посрещнат м атериализираното Божие слово -  Исус Христос. Това е време на смирение, молитви, покаяние и въздържание. Хората трябва..

публикувано на 19.11.21 в 09:30

Шест двойки от Момичловци отбелязват златна сватба в Деня на християнското семейство

От близо 15 година в Момчиловци отбелязват Деня на християнското семейство - 21 ноември „В село Момчиловци отново ще почетем двойките, които празнуват 50 години брак или „златна“ сватба и новородените бебета през тази година“, това каза кмета Сийка Суркова. Тъй като датата 21 ноември – Въведение Богородично съвпада с балотажа за..

публикувано на 19.11.21 в 09:30
Гергана Вакарелова, Руси Петков, Ивана Зидарова

Студенти в Германия: Живеем "новото нормално"

Как се живее в условия на Ковид 19 в Германия, разказват трима студенти от Кърджали в провинция Северен Рейн-Вестфалия. За това как се промени живота им в последните две години, промениха ли те самите, какво е отношението към ваксините в Германия, има ли антиваксърски настроения и усеща ли се вече коледния дух в популярните коледни немски базари,..

публикувано на 16.11.21 в 16:35

В Тихомир избирателната активност е слаба

Много слаба избирателна активност отчитат в село Тихомир. До 2 следобед, в двете секции са гласували общо 131 човека от имащите право на глас, които са близо 1000. Габриела Манкова, председател на едната секционна избирателна комисия коментира, че традиционно по-висока е избирателната активност преди обед и 1-2 часа след обяд. Слаба активност..

публикувано на 14.11.21 в 16:28
Участниците в артателието

Млад режисьор провокира българчета от Перуджа

Провокация към творческото мислене и възможности на възпитаниците на българското неделно училище „Кап. Петко Войвода“ в Перуджа, Италия, отправи младият режисьор Любомир Колаксъзов. Това се случи в поредното куклено ателие с децата от българската общност, проведено по повод Деня на будителите. Малките творци са се запознали с различни..

публикувано на 11.11.21 в 22:56