Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"На чаршията, в чата" с Галина СтефановаЛятото отмина. Ваканциите приключиха. Време е за работа.
Както обещах, предаването се завръща в ефира на Радио Кърджали след ваканцията.
Подновяваме и традицията да отваряме ефирния ни телефон за Вашето мнение по темите, които Ви предлагаме за обсъждане, както и да поставяте важните според Вас теми на деня.
Не случайно сме на чаршията, в чата - както някога нашите баби и дядовци са комуникирали на чаршията, там се е случвало, казвало, чувало, обсъждало, решавало важното за деня, така сега всичко това правим в социалните мрежи, в чата.
Свикнахме вече фейсбук да е част от живота ни - дори държавните ни мъже напоследък предпочитат от там да ни говорят. И даже държавата да управляват от там - през социалните мрежи. Не знам доколко това е добре или не, но е факт, който надявам се никой няма да отрече.
Времето от малко след новините в 14 до малко преди новините в 16 часа в ефира на Радио Кърджали в неделния следобед е отделено точно за това - да обсъждаме темите на деня - на чаршията, в чата.

Ето за какво говорихме в първото издание на предаването след ваканцията.

Защитените училища вече не са добро решение. Заради малкото деца, които се обучават в тях и делегираните бюджети, с които работят школата у нас, средствата не достигат за осигуряване на прилични, съвременни условия за работа на учениците и учителите. Държавата трябва да помисли и създаде по-работещ механизъм за живот в бъдеще на училищата в малките населени места. Това каза в ефира на „На чаршията, в чата“ Бойка Арабаджиева.

Пепа Петрова, директор на българското училище в Перуджа, Италия, разказа за вълнението на ученици, родители и учители при откриването на новата учебна година. Децата там отделят от времето си в единствения почивен ден в седмицата – неделя, за да отидат на българско школо.

За поредния проблем със сметоизвозването в селата Гняздово и Калоянци алармира Михаела Кирчева. Защо е необходимо всеки път да подаваме сигнал и чак тогава работата да се свършва, негодува слушателката ни. И разказа как се налага да прилагат хитрини, за да скрият от чуждестранните туристи проблемите.

Образованието е нишката, която е била скъсана. Като се припокрие и с други глобалистични тенденции – навлизането на социалните мрежи и технологиите, достъпът до лесна и некритично възприета информация, същевременно движението на множество слухове в публичното пространство, както в ежедневното общуване на хората, така и през социалните мрежи и липсата на желание за четене на книги, води до степента на лесно възприемане на определени популистки тези и оттук до девалвация на публичната комуникация и култура. Това коментира в предаването експертът по комуникации  Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

Подробности можете да чуете в звуковите файлове. 


Вижте още

Сезонът на туршиите: С колко поскъпна зарзаватът?

След компотите, сладката и лютеницата е ред туршиите. През октомври на най-големия пазар в Кърджали се търсят основно зеленчуците за туршия. Според търговците цените тази есен са по-високи и поради това и търсенето не е толкова голямо както предни години. Шоковото поскъпване е в резултата на по-високите цени на тока и природния газ. През..

публикувано на 15.10.21 в 15:31

Френските макарони - защо френски, а не италиански?

На 25 октомври е световният ден на макароните или паста както е прието от италиански. В Италия годишно на човек се падат по 28 к г паста, следвана от Тунис, Венецуела, Гърция и Швейцария. Много хора не знаят, но сварените спагети са открити от арабите преди хиляди, хиляди години, доста преди да се превърнат в еталон за италианска кухня...

публикувано на 13.10.21 в 17:22

Душата бръчки няма

Как може да се живее пълноценно и със сребро в косите? Отговор дават пенсионери от Кърджали. Възрастни д ами на възраст от 50 плюс до 70 плюс намират утеха в гимнастика, танци и пеене, вместо да стоят у дома и да губят интересите си. За това им помага спортно-интелектуален клуб "Ахридос" към Военния клуб с председател дългогодишната..

публикувано на 13.10.21 в 16:18

Тиквена крем супа с кокосово мляко

Eсента в Германия ухае не само на вино ризлинг , лучник и на супа с ементал, но и на разходка в природата, и разбира се, на тикви. Тикви от сорта "Хокайдо". Традиционната за Япония тиква е богата на витамини и минерали, като съдържа калций, магнезий, фосфор, калий, бета каротин и витамини А, В, С. В 100 грама от тиквата има 37 калории, 1.6 г..

публикувано на 13.10.21 в 15:44

Вирее ли лозе на баир?

Вирее ли лозе на баир? Вирее, но в Германия. Там, в околностите на плавателната река Мозел, се простират масиви с грозде, от което се прави прочутият ризлинг. Такъв е баирът, че за да може тракторът да обработва земята около тях, машината се завързва и така се спуска надолу. Първото в Европа винено селище е в нашия район, казва кулинарката..

публикувано на 13.10.21 в 15:00

Кулинарната книга "Ухае на... България" издаде зад граница Петя Аргирова

Книга, посветена на българската кухня , издаде приятелката на радио Кърджали и "Вкусен следобед" Петя Аргирова от Германия. Книгата „ Ухае на… България“ може да бъде купена онлайн по целия свят. Книгата е базирана на големите български класики, станали популярни първо в блога "Ухае на... . ". Рецептите са изпитани безброй пъти от Петя,..

публикувано на 13.10.21 в 14:17

Дамска вокална група "Ахрида" има повод да празнува днес

Дамска вокална група "Ахрида", едно от музикалните лица на Кърджали има повод за празник днес. Дългогодишната ръководителка на формацията Тонка Сарлова днес навършва 90 години . От малкото градче Тополовград произхожда една учителка, която носи възрожденски плам и дава 20 години от живота си на СУ "Йордан Йовков" в Кърджали. С колежки, които..

публикувано на 08.10.21 в 14:14