Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Момчилградчани участваха във фестивала "Ида"

Момчилградчани участваха в 25-ото издание на фестивала "Ида" в побратимената турска община Байрямич, който тази година се провежда от 19 до 22 септември.
Момчилградската фолклорна група "Родоп есинтилери" се включи в наситена с културни прояви, спортни състезания и разнообразни събития програма. В рамките на фестивала се проведе и седмото издание на изложението на семената, където местни и чужди производители разменят семена, фиданки и разсади.
Делегация от Момчилград, водена от заместник-кмета Айхан Осман, проведе срещи с кмета на община Байрамич Мерт Уйгун и екипа му. На нея бяха обсъдени идеи за взаимно сътрудничество и обмяна на добри практики в сферата на земеделието. Байрамич е сред лидерите в производство на плодове в Турция, и по-специално на ябълки, като годишната реколта за 2020 г. е над 130 хиляди тона. Общината е с население от 17 хиляди души и е разположена в подножието на планината Ида, известна в гръцката митология като "Планината на богинята". Според легендата оттук Парис е откъснал ябълката, която е поднесъл на Афродита.

Вижте още

В Кърджали се отправят предложения към Общината чрез иновативна платформа

Отскоро гражданите на Кърджали имат възможност да отправят онлайн жалби и предложения към Общината. Община Кърджали, в партньорство със сдружение “Кърджали решава“, внедри иновативната онлайн платформа за обществени консултации CONSUL. Инициативата цели подобряване на взаимодействието на общината с гражданите и се осъществява в рамките на проекта..

публикувано на 21.10.21 в 09:59

109 г. от освобождението на Кърджали

Кърджали отбелязва днес 109 години от своето освобождение. На тази дата през 1912 година районът на Източните Родопи е присъединен към пределите на България. Заради усложнената Covid ситуация се отменя традиционното шествие на ученици и учители, а организираното поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Освободителите ще става индивидуално в..

публикувано на 21.10.21 в 09:53

Влезе в сила изискването за зелен сертификат

От полунощ в страната са в сила нови противоепидемични мерки. Зеленият сертификат е задължителен за местата, където може да има струпване на закрито. Без зелен сертификат можем да влизаме само в хранителни магазини, банки и аптеки. Зеленият сертификат е задължителен при посещение на заведения, кина, театри, фитнеси и спортни зали, както и търговски..

публикувано на 21.10.21 в 09:50

4522 са новите случаи на коронавирус в страната

4522 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 18% от направените 25 040 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. 85,60% от случаите за деня не са ваксинирани. Най-много са новите случаи в София - 1386, следват областите: Варна - 377 и Пловдив - 364 новоинфектирани. 68 776 са..

публикувано на 21.10.21 в 09:48

Домът на културата с празнична програма за Деня на Кърджали

Домът на културата  се включва активно  в празничните мероприятия, посветени на 21 октомври - Ден на Кърджали.  В навечерието на празника, днес, 20 октомври, ще се проведе традиционният концерт. „За първи път от нашата сцена ще звучи „Български марш“, който нашият колега и ръководител на музикалния театър Ангел Чавдаров извади от архивите..

публикувано на 20.10.21 в 16:36

Местни търговци: Зеленият сертификат усложнява условията за бизнес

Зеленият сертификат не дава възможност за продължаване на работата на бизнеса. Това твърдят местни търговци в Кърджали. Според тях, предвид ниския процент на ваксинация у нас, останалите хора няма да имат финансовата възможност да си заплатят тест за Ковид, за да посетят обществените места, за които се изисква сертификатът. Нещо не се..

публикувано на 20.10.21 в 15:52

За първи път в Кърджали изпълняват песента "Български марш"

Днес за първи път в Кърджали ще бъде изпълнена песента "Български марш". Автори на музиката и текста са двама французи, вдъхновени от подвизите на българските войници. Маршът пътува повече от век от Париж до Кърджали.  Аранжиментът е на Ангел Чавдаров. Песента ще бъде изпълнена днес в навечерието на 21 октомври - Деня на Кърджали на..

публикувано на 20.10.21 в 14:55