Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На почивка в Турция, въпреки коронавируса

Снимка: Ани Петрова

На почивка в Турция, въпреки коронавируса. Как южната ни съседка посрещна второто си Ковид-лято, с какво привлича туристите по Егейското и Средиземноморското крайбрежие, има ли много атракции или повече са забраните и здравните изисквания, спазват ли се те? И всъщност почивка ли е морето в Турция или притеснение?
Не бих казала, че има нещо по-различно от тук, в България, разказва Галина Стефанова, която се завърна от лятна ваканция в южната ни съседка преди дни: 
"Въпреки препоръката на здравните ни власти, ние все пак решихме да не отменяме предварително резервираната си почивка на Айвалък. Ние със съпруга ми и приятелите ни сме ваксинирани, а децата ни, които не са, си направиха тестове преди пътуването. На границата не чакахме дълго, въпреки че това беше точно в началото на месеца, когато трафикът беше доста сериозен - може би за около 40 минути преминахме. Малко преди паспортната и митническата проверка премина и проверката за ковид мерките.
В крайпътните заведения в Турция, където спряхме, противоепидемичните мерки не бяха най-стриктните, въпреки потока от хора. 
Там, където бяхме със семейството ми, беше пълно с туристи. Освен много българи, забелязах и много сърби. И турци, разбира се. Сърбите и турците бяха на самостоятелно, семейно организирана почивка, а не както българските летовници - с автобуси.
Новото тази година е, че маските присъстват навсякъде като изискване. Навсякъде, където влизаш в затворено помещение, се изисква да си с маска. На много места на входа ни поискаха да представим сертификат за ваксинация срещу Ковид или отрицателен ПСР или антигенен тест. Но ми направи впечатление, че когато е семейство, е достатъчно само един от членовете да покаже документ и всички са допускани в мола, например. Навсякъде има служители, които явно стриктно следят кой не е поставил маската си изцяло, според изискванията - и над носа, защото непрекъснато сноват и правят забележка на нарушителите. В хранителните магазини няма никаква разлика от тук, при нас. В заведенията по същия начин - много от клиентите дори влизат без маска, а не да я свалят едва, когато седнат на масата си. Но пък персонала, за разлика от заведения тук, при нас, навсякъде е с маски.
Това, което ми направи впечатление и всъщност леко озадачи - ние бяхме на олинклузив обслужване. Бях чела, а и приятели, които летуваха на нашето Черноморие ми бяха разхазали, че летовниците нямат пряк достъп до храната. Очаквах, че и там ще е така, но не - напротив даже - всеки имаше достъп до всичко. С тази разлика, че при влизане в ресторанта, служител ти подава ръкавица, която да ползваш, когато си сервираш."

Повече може да чуете в разговора на Станислава Георгиева с Галина Стефанова в прикачения звуков файл.

Вижте още
Светла Михайлова, РИМ-Кърджали

Кърджали дължи свободата си на ген. Васил Делов

През 1912 г. по време на Балканската война Кърджали е освободен от Хасковския отряд, воден от ген. Васил Делов (тогава полковник) само за четири дни. Бойните действия се водят от 5 до 8 октомври стар стил. Генерал Делов се отличава със своята способност на военен и командващ, няма нищо случайно в победата и освобождението на Кърджали, казва Светла..

публикувано на 21.10.21 в 19:54
Даниела Коджаманова, директор на РИМ-Кърджали

Кърджали е на историческата карта от 6-то хилядолетие пр.н.е.

Тази година отбелязваме 109 години от освобождението на Кърджали и Източните Родопи от османска власт и присъединяването им към свободна и независима България. Този край обаче е бил населен от най-дълбока древност. Трябва да имаме знание за историята на нашия град и знаейки какво наследство носим, може би ще бъдем малко по-отговорни към днешния ден,..

публикувано на 21.10.21 в 17:23

Иван Караджов: Виждам Арда напред в класирането

Арда има изключително добри млади футболисти, които са бъдещето на България, продължавам да вярвам и да съм сигурен в това. Това каза в ефира на Радио Кърджали вратарят на Арда Кърджали и на националния отбор Иван Караджов. Според него с добър подход и със себераздаване от страна на младите това може да се случи много скоро. Отборът е сплотен,..

публикувано на 21.10.21 в 16:27
Журналистът от Китайската медийна група Тодор Радев

Българин от Пекин: В Китай общественото здраве е над личния комфорт

Над 80% от населението в Китай вече е ваксинирано срещу коронавируса, включително и децата. В далечната източна страна дори не могат и да си помислят за фалшифициране на документ, особено когато става въпрос за здраве, народопсихологията не го допуска.  Ситуацията със заболеваемостта от COVID-19 в Китай е нормална, новите случаи са изключително..

публикувано на 20.10.21 в 23:09

Неделното училище в Истанбул обединява българската общност

В Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул учат 49 ученици.  Училището е основано по инициатива на Българското генерално консулство в Истанбул за нуждите на децата от българската общност и има за цел да организира обучение на роден език за деца и възрастни, и да съхранява националното самосъзнание и българската културна..

публикувано на 14.10.21 в 13:51
Арх. Иван Колев

Арх. Иван Колев: Всеки един от мостовете в Родопите е застрашен обект

Историческите каменни мостове в Родопите са обект на проучване тези дни. С тази задача са се заели от сдружение Мещра - традиционни знания и занаяти - неправителствена организация, която включва специалисти в областта на опазването на културното и природното наследство. В първия ден групите са четири и са разпределени на различни места - едната е..

публикувано на 13.10.21 в 18:07

Ахмед Бозов: Наблягаме на моралното и духовното възпитание

В Духовното училище в Момчилград учат 128 ученици. Повечето са от област Благоевград.  Директорът на училището Ахмед Бозов каза, че при тях общообразователната програма е същата както при другите училища, но те наблягат на моралното възпитание и духовността. Според него точно това е различното в Духовно училище Момчилград. С Ахмед Бозов..

публикувано на 08.10.21 в 12:11